Έδωσαν ζωή στο ρέμα της Πύρνας!
Το στίγμα της άφησε πέρσι η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης στο ρέμα της Πύρνας, το οποίο μετέτρεψε με παρεμβάσεις της σε πάρκο αναψυχής και περιπάτου.
Την Κυριακή 31 Μαΐου 2009 τα μέλη της Κίνησης καθάρισαν τον χώρο και τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία τραπεζοκαθίσματα, τα οποία είχαν αγοράσει με δικά τους χρήματα.
Στην παραπάνω προσπάθεια συνέβαλε και Δήμος, ο οποίος διέθεσε προσωπικό και μηχανήματα.
Ο πρόεδρος της Κίνησης Χρήστος Παπαδιαμάντης επισήμανε, για ακόμη μια φορά, την περιβαλλοντική αξία του ρέματος και την ανάγκη αξιοποίησης της περιοχής του Αγίου Σπυρίδωνα.
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι τρανή απόδειξη της σημασίας της περιοχής αποτελεί το γεγονός ότι «κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Πάρνηθα, όλα τα πουλιά που βρίσκονταν εκεί κατέφυγαν στο ρέμα».
«Όπλο» η περιβαλλοντική μελέτη
Την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης ανέθεσε το 2009 σε μελετητικό γραφείο ο Δήμος.
Σύσσωμη η κοινωνία της Λυκόβρυσης και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετοι ως προς τη διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου. Όμως, οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, δηλαδή, η ανάθεση της κατασκευής και μελέτης του έργου σε ανάδοχο μελετητικό γραφείο από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και το γεγονός, ότι η Λυκόβρυση αποτελεί τον μοναδικό Δήμο μεταξύ των όμορων που αντιστέκεται, συνέβαλαν στην αλλαγή ρότας.
Η Λυκόβρυση πλέον απαιτεί την ολική υπογειοποίηση του έργου που διασχίζει την πόλη, δεδομένου ότι σύμφωνα με την τωρινή μελέτη, το έργο περνά υπόγεια από την πόλη κατά 85%.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Φωκιανό, το «κλειδί» στην όλη υπόθεση αποτελεί το γεγονός, ότι η τωρινή μελέτη δεν περιλαμβάνει περιβαλλοντική και για αυτό ο Δήμος ανέθεσε δική του σε μελετητικό γραφείο. «Δεν είναι δυνατόν να ζητάς κάτι χωρίς να διαθέτεις αντιπρόταση και τεκμηριωμένα επιχειρήματα με νομική υπόσταση», δήλωσε σε σχετική εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης και προσέθεσε: «Οι θορυβώδεις αντιδράσεις είναι άχρηστες».