Στον… χορό των παραιτήσεων
Χρονιά έντονων πολιτικών… αναταράξεων ήταν αυτή που μας πέρασε για τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου, καθώς συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις και οι παραιτήσεις συμβούλων της διοίκησης. Η πλειοψηφούσα παράταξη, που ήδη από το 2008 είχε «χάσει» δύο από τους 16 δημοτικούς συμβούλους της (τον Παντελή Βλασσόπουλο και την Μαρία Γαλακτοπούλου), είδε ακόμα δύο συμβούλους της να δηλώνουν παραίτηση. Οι Γιάννης Κεσκινίδης (φωτό αριστερά) και Στέφανος Λεζγής (φωτό κάτω) αποχώρησαν από τη δημοτική αρχή τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα, εξαιτίας της διαφωνίας τους με την αρνητική στάση της διοίκησης ως προς τη μεταφορά στον Δήμο των 36 εργαζομένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΕΚΟΙΠΗΑ) – πρώην Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας (ΔΕΚΟΙΠΗΑ). Ο κ. Κεσκινίδης παραιτήθηκε ταυτόχρονα και από τις θέσεις του προέδρου των Δημοτικών Παιδικών και του αντιπροέδρου του Αθλητικού Κέντρου, ενώ οι δύο αποχωρήσαντες αντικαταστάθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους κ.κ. Σπύρο Καπράλο και Νίκη Σαρηγιαννίδου.
Νέα παράταξη στο προσκήνιο
Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 2009, η δημιουργία ενός νέου δημοτικού συνδυασμού «ταράζει» εκ νέου τα νερά της πολιτικής σκηνής του Δήμου Ηρακλείου. Επικεφαλής της ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΑΚΕΠ), όπως είναι το όνομα της νέας παράταξης, τίθεται ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παντελής Βλασσόπουλος (φωτό), ενώ στον συνδυασμό συμμετέχει, μεταξύ άλλων, η Mαρία Γαλακτοπούλου, πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου Σταύρου Γεωργόπουλου.
Παραιτήσεις και εκτός διοίκησης
Η διοίκηση όμως του Σταύρου Γεωργόπουλου προκαλεί παραιτήσεις και… εκτός των ορίων της πλειοψηφούσας παράταξης. Έτσι, τον Μάρτιο παραιτείται από τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Στάθης Αγγελινάς, εξ αιτίας της άρνησης της προέδρου του Σώματος Νόρας Κατέχη να εισάγει προς συζήτηση το θέμα των εργαζομένων της ΚΕΚΟΙΠΗΑ (πρώην ΔΕΚΟΙΠΗΑ).
Οι παραιτήσεις όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς τον Ιούνιο παραιτείται από μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, ο επικεφαλής της παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Γιώργος Βλαντής, κάνοντας λόγο για «σαμποτάρισμα από την πλευρά της πλειοψηφίας της κοινής στάσης απέναντι σε καίρια ζητήματα της πόλης, την οποία με πολύ κόπο είχαμε καταφέρει να χτίσουμε».
Και φυσικά δεν αναφέρουμε (λόγω περιορισμένου χώρου) τις παραιτήσεις και τις ανακατατάξεις στα Διοικητικά Συμβούλια Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων, που συνεχίζονταν μέχρι και τον Δεκέμβριο…
Χωρίς λύση το κυκλοφοριακό
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (και) τη χρονιά που πέρασε βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν σ’ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου Ηρακλείου: το κυκλοφοριακό. Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν μικρή κι αφορούσε κυρίως σε περιορισμένες επιμέρους παρεμβάσεις και όχι σε σημαντικές τομές.
Έτσι, η κυκλοφοριακή μελέτη που έχει αναθέσει ο Δήμος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκληρώθηκε μόνο κατά την α’ φάση της, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τον Δεκέμβριο την ανάθεση της β’ φάσης σε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Παράλληλα, ανεφάρμοστες παραμένουν οι εξαγγελίες για διαμπερή κυκλοφορία από την οδό Μελίνας Μερκούρη έως την οδό Μαρίνου Αντύπα, με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και περιλαμβάνονται πλέον στην εισηγητική έκθεση του δημάρχου για τον προϋπολογισμό του 2010.
Στον «πάγο», όμως, παραμένουν για ακόμη μια χρονιά και ζητήματα που αφορούν δύο βασικές οδικές αρτηρίες, τη Λεωφόρο Ηρακλείου και τη Λεωφόρο Κύμης. Η συνεχής έκδοση οικοδομικών αδειών κατά μήκος της Λεωφόρου Ηρακλείου αποτελεί, σύμφωνα με τη διοίκηση, τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τις όποιες εργασίες διαπλάτυνσης, ενώ παράλληλα εξετάζονται οι (σημαντικές) ενστάσεις των κατοίκων όσον αφορά στη μελέτη.
Όσο για τη διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης, το έργο δεν συμπεριλαμβάνεται στις κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με αποτέλεσμα να μετατίθεται για το… 2014.
Παράλληλα, την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, συναντούν τα σχέδια της διοίκησης για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από τις θερινές διακοπές, ο διευθύνων σύμβουλος της «ΗΣΑΠ Α.Ε.» Χ. Αραπατσάκος ενημερώνει το Σώμα ότι η προμελέτη του έργου έχει εγκριθεί κι αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει και η εκπόνηση της τελικής μελέτης. Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώνονται για τη μορφή του νέου σταθμού του ΗΣΑΠ που πρόκειται να γίνει στη θέση Ψαλίδι.
Τέλος, στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης, μεταξύ των δημάρχων Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, Ηρακλείου Σταύρο Γεωργόπουλο και Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, τον Οκτώβριο, τίθενται κυκλοφοριακά θέματα της περιοχής του Ψαλιδίου. Μεταξύ των δημάρχων Αμαρουσίου και Ηρακλείου ξεσπά πόλεμος δηλώσεων εξαιτίας των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου στην περιοχή. Ο κ. Πατούλης κάνει λόγο για «κατάσταση παρανομίας στην περιοχή» με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντά ότι «δεν χρειάζεται να οξυνθεί το κλίμα με ηχηρές δηλώσεις».
ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ: Εκρεμμότητα μακράς διαρκείας
Χωρίς λύση παραμένει, για ακόμη μια χρονιά, και το θέμα της αγοράς του κτήματος Φιξ από τον Δήμο Ηρακλείου. Παρά το γεγονός ότι το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε αρκετές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς -καθώς κατατίθενται συνεχείς ερωτήσεις από τη μεριά των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας- παραμένει σε εκκρεμότητα. Στην εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2010 που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Σταύρος Γεωργόπουλος, στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή ασκεί πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για την αγορά του κτήματος από πόρους της κεντρικής εξουσίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αν αυτές οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, προτίθεται να φέρει τον θέμα επιβολής Δυνητικού Τέλους, για την απόκτησή του. Η προοπτική αυτή συνάντησε την αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας.