Γ. Μαρμαγγιόλης
«Έλλειψη πλήρους διαφάνειας»
Την ακριβή τήρηση των διαδικασιών που ορίζει το ΦΕΚ για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών ζήτησε ο λυκειάρχης Λυκόβρυσης, πρώην αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης και μέλους της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Γιάννης Μαρμαγγιόλης.
Μιλώντας στο Σώμα, είπε τα εξής:
«Με τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου έπρεπε να εφαρμόσουμε το νόμο για τις Σχολικές Επιτροπές με βάση αυτό το συγκεκριμένο ΦΕΚ. Οι οδηγίες που είχαμε από το Υπουργείο Παιδείας με αρ. πρωτοκόλλου 177/29-11/2011 έλεγαν με ποιο τρόπο θα έπρεπε να κινούνται αυτές οι Σχολικές Επιτροπές, μία για την Πρωτοβάθμια και μία για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Παρότι στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας με πρόεδρο τον κ. Τσελέντα κινούμασταν πάνω σε αυτό το πλαίσιο, με τις όποιες αδυναμίες και χωρίς να ολοκληρώσουμε την πλήρη εφαρμογή του νόμου (τουλάχιστον υπήρχαν οι Επιτροπές Ελέγχου), δυστυχώς, με την ανάληψη του καινούριου Προέδρου, του κ. Μπελεχρή, επικράτησε μια νέα λογική και εφαρμογή μιας άλλης νομοθεσίας, που δεν γνωρίζω.
Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο κάθε πρόεδρος, με ενδιαφέρει να εφαρμόζει το Νόμο μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη διαφάνεια».
«Οι λόγοι που δεν ψήφισα μέρος του προϋπολογισμού»
Αιτιολογώντας τον λόγο για τον οποίο δεν ψήφισε ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Σχολικής Επιτροπής, εξήγησε ότι «επιφυλάχτηκα να ψηφίσω τον προϋπολογισμό που αφορούσε τον συγκεκριμένο πρόεδρο (σ.σ. Π. Μπελεχρή) από το καλοκαίρι και μετά, διότι δεν εφάρμοσε το νόμο όπως προβλέπονται στο ΦΕΚ και προσπάθησε να χρεώσει το σχολείο μου με δαπάνες που δεν είχαν γίνει, όπως έχω προαναφέρει.
Θα έπρεπε, με βάση τη νομοθεσία, κάθε σχολική μονάδα να διαχειρίζεται τα χρήματα που λαμβάνει από τη Σχολική Επιτροπή.
Η τριμελής αυτή επιτροπή που αποτελείται από τον διευθυντή, εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών και εκπρόσωπο των γονέων να διαχειρίζεται τα λειτουργικά και τα έργα μικρής συντήρησης.
Όπως επίσης το κάθε τιμολόγιο που αφορά το κάθε σχολείο θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια του κάθε διευθυντή και να τα αποστέλλουν στη Σχολική Επιτροπή με τον τρόπο που προβλέπεται.
Όσον αφορά τεχνικές εργασίες, επισκευαστικές δαπάνες θα πρέπει να έρχεται ο μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας, να καταγράφει το μέγεθος των ζημιών και αφού κάνει κοστολόγηση να γίνεται δημοπρασία μέσω της Σχολικής Επιτροπής και έτσι να οδηγούμεθα σε πλήρη διαφάνεια.
Η μη ενημέρωση έστω και ενός μέλους της Σχολικής Επιτροπής για το τι γίνεται στα σχολεία συνιστά έλλειψη, κατ’ εμέ, πλήρους διαφάνειας και θα είμαι κάθετα αντίθετος σε τέτοια ζητήματα.
Εύχομαι στο μέλλον να εφαρμοστεί ο νόμος για να μην έχουμε προστριβές γιατί θέλουμε τη συνεργασία του Δήμου, με τους εκπροσώπους της και όχι αντιδικίες.
Τελειώνοντας θα πω ότι δεν κάνω αντιπολίτευση σε κανένα, εκπροσωπώ την Πολιτεία και ζητώ απ’ όλους σας να συμβάλλετε να εφαρμοστεί ο Νόμος με σεβασμό των χρημάτων που αναλογούν στα σχολεία και στα παιδιά μας. Θα επιμείνω στην πλήρη διαφάνεια».
Ν. Τσεκούρας
«Μέλημά μου η πλήρης διαφάνεια»
Τους λόγους για τους οποίους «δεν μπορούσα σε καμία περίπτωση να αποδεχτώ και να ψηφίσω τον απολογισμό της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου» εξέθεσε στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και μέλος της Επιτροπής, Νέστορας Τσεκούρας.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής επιτροπής του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης δεν έφερε ποτέ προς ενημέρωση – συζήτηση και ιεράρχηση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε σχολική μονάδα, στα μέλη της Επιτροπής και αποφάσιζε πάντα ο ίδιος, επικαλούμενος το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος.
Έφερε μάλιστα και πρόταση στην Επιτροπή να τον εξουσιοδοτήσουμε για απευθείας αναθέσεις! Παρά τις κατ’ επανάληψη παρατηρήσεις και ενστάσεις μου για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, τόσο στην Επιτροπή όσο και στον ίδιο, ο τρόπος της λειτουργίας ποτέ δεν άλλαξε.
Ο λόγος μου είναι παρεμβατικός και όχι εισαγγελικός, και δεν θεωρείται κανείς κατηγορούμενος, απλά μέλημά μου είναι η πλήρης διαφάνεια, τόσο στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, όσο και στη διαδικασία ανάθεσης των όποιων έργων και διαχείρισης των χρημάτων που αναλογούν σε κάθε σχολική μονάδα. Εκείνο που επιδιώκω με τη συμμετοχή μου στη Σχολική Επιτροπή είναι να μην ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, παρά μόνο για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και απόλυτος σεβασμός των χρημάτων που αναλογούν στα παιδιά μας.
Για τους παραπάνω λόγους και επειδή δεν είχα την δυνατότητα της παρέμβασης αλλά και στον έλεγχο της όλης διαδικασίας στη διαχείριση των κονδυλίων όχι μόνο εγώ αλλά και κανένα άλλο μέλος της Επιτροπής, για αυτό δεν μπορούσα σε καμία περίπτωση να αποδεχτώ και να ψηφίσω τον απολογισμό της δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου»
Παραχώρηση σχολικών χώρων
Όσον αφορά στην παραχώρηση των σχολικών χώρων και αιθουσών παραπέμπω τον οποιοδήποτε να ελέγξει τους φακέλους που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή, για να διαπιστώσει εάν εφαρμόστηκε η κείμενη νομοθεσία. Είναι σαφής η διαδικασία και ο νόμος. Προβλέπεται:
1. Αίτηση στην Επιτροπή με πλήρη οικονομικό απολογισμό του ενδιαφέροντος φορέα και στοιχεία για την οργάνωση και εκμετάλλευση των χώρων. Συνδρομές και σχολικοί χώροι δεν πάνε μαζί.
2. Εισήγηση Σχολικής Επιτροπής για παραχώρηση σχολικών χώρων και υποβολή στον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει.
3. Συζήτηση και έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
4. Σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
5. Υποβολή του φακέλου στον δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο.
6. Εγκριτική απόφαση δημάρχου».