Οι βασικοί άξονες
Ποιο είναι το μήνυμα του συνδυασμού σε σχέση με τα άλλες δημοτικές παρατάξεις;
Θεωρούμε καταρχήν ότι ζούμε σε έναν όμορφο δήμο τόσο λόγο του προαστιακού του χαρακτήρα, του πράσινου που έχει, της ησυχίας και των καλών του υποδομών. Θεωρούμε ότι είμαστε προνομιούχοι σε σχέση με άλλους συμπολίτες μας σε άλλους δήμους. Συνεπώς βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο αφετηρίας. Με την κάθοδό μας στις δημοτικές εκλογές διεκδικούμε το προνόμιο από τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν να εμπλουτίσουμε μαζί την κουλτούρα της πόλης μας, δηλαδή τον προαστιακό χαρακτήρα της. Οι βασικοί όμως άξονες στους οποίους εστιάζουμε είναι τρεις. Πρώτον θέλουμε να δώσουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα γενιά. Πιστεύουμε ότι αυτοί που βιώνουν περισσότερο από όλους τους άλλους τα προβλήματα της εποχής μας είναι οι νέοι άνθρωποι και γι’ αυτό έχουμε σκεφτεί να διασυνδέσουμε την πόλη με την επιχειρηματικότητα και τη νέα γενιά αξιοποιώντας πόρους που υπάρχουν είτε από το ΕΣΠΑ είτε από εξειδικευμένα ιδρύματα όπως είναι το ίδρυμα Νιάρχου για παράδειγμα ή ιδρύματα που ειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υποδομές και να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο δήμος ώστε να καλέσουμε ομάδες νέων ανθρώπων που είναι καινοτομικά πρόσωπα είτε στη δημιουργία επιχειρήσεων (start ups) είτε στο εμπόριο είτε στην αγροτική παραγωγή, δεν έχει σημασία σε ποιον τομέα δραστηριοποίησης, και να τους δώσουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να υποστηριχθούν ώστε να συνδεθεί όλη αυτή η προσπάθεια με την πραγματική οικονομία. Εάν μάλιστα μπορέσουμε και μέσω εξωτραπεζικών κεφαλαίων όπως είναι το Openfund να αναπτύξουμε και κάποια εργαλεία χρηματοδότησης τότε θα έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση που σας περιγράφω. Στόχος μας είναι την επόμενη πενταετία εάν κάποιος σκέφτεται την Πεύκη και τη Λυκόβρυση να έχει κατά νου ότι εκτός από ένα ήσυχο και όμορφο προάστιο, είναι ταυτόχρονα και ένα προάστιο που η νέα γενιά πρωταγωνιστεί και είναι καλοδεχούμενη.
Ο δεύτερος άξονας;
Θα θέλαμε πάλι με συνέργειες να δημιουργήσουμε σε βάθος πενταετίας τη δυνατότητα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να είναι ανοιχτά έως τις 8:00 το βράδυ και τις καθημερινές και το σαββατοκύριακο. Στόχος μας δεν είναι να έχουν κάπου να αφήσουν οι γονείς τα παιδιά τους, το λεγόμενο baby parking αλλά θέλουμε μέσα στα σχολεία να δημιοργηθούν δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών. Φανταστείτε δηλαδή μία εκπαιδευτική μονάδα όπου θα συνυπάρχουν αβίαστα το θέατρο, το βιβλίο, οι νέες τεχνολογίες, ο αθλητισμός, τα πνευματικά παιχνίδια, οι δραστηριότητες και θα μπορεί το παιδί όχι να κατευθύνεται αλλά να αναπτύσσει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τον χαρακτήρα του επιλέγοντας από μία σειρά γνωστικών, εκπαιδευτικών και λοιπών αντικειμένων, εκείνο που του αρέσει καλύτερα.
Η ιδέα πώς θα υποστηριχθεί όμως οικονομικά στην πράξη;
Εμείς επειδή έχουμε μία εμπειρία από άλλες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα από όπου κατάγομαι όπου έχουμε δημιουργήσει κάποιες εθελοντικές ομάδες. Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Νιάρχου διαθέτει δύο προγράμματα αξίας 100 εκατ. ευρώ το καθένα, το ένα για τους νέους και το άλλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχιας απ’ όπου μπορεί ο δήμος με ένα σοβαρό πρόγραμμα να αντλήσει πόρους. Εάν λοιπόν είμαστε ως δήμος αξιόπιστοι, έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα και τιμάμε τον εθελοντισμό γιατί ο δήμος μας διαθέτει μία σειρά από δυναμικό, ανθρώπους του θεάτρου, των νέων τεχνολογιών κ.λπ., τότε εκτιμώ ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ολοήμερης λειτουργίας των σχολείων.
Τέλος, ο τρίτος άξονας μας αφορά την κουλτούρα της πόλης. Έτσι, ενώ προφανώς και θεωρούμε θετικό αυτό που γίνεται με τα αγροτικά προϊόντα που έρχονται στην πόλη μας, είμαστε κατά του αποσπασματικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που υλοποιείται. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία διασύνδεση των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας με τον παραγωγό ώστε να καταφέρουμε καθημερινά και αξιόπιστα να υπάρχει η ροή αγροτικών προϊόντων σε ελκυστικές τιμές. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε συνδυαστικά να αυξηθεί το εισόδημα του παραγωγού, να ελαφρυνθεί ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών, να ενισχυθεί η τοπική αγορά που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και επίσης να εκλείψει ο κοινωνικός «στιγματισμός», να αναστραφεί δηλαδή η τάση ορισμένων να μην θέλουν να πηγαίνουν σε αυτές τις εκδηλώσεις γιατί θεωρούν ότι όσοι προσέρχονται έχουν κάποιο πρόβλημα. Αυτοί είναι συνοπτικά οι τρεις βασικοί άξονες που θέλουμε να προσφέρουμε στην πόλη θεωρώντας ότι στην εποχή της οικονομικής στενότητας δεν μπορείς να τα πετύχεις όλα, πρέπει να βάλεις προτεραιότητες και να έχεις σύμμαχό σου τον πολίτη.
Με ποιον τρόπο; Εννοώ με ποιον τρόπο γίνεται ο δημότης συμμέτοχος στη διοίκηση του δήμου και σύμμαχος της εκάστοτε δημοτικής αρχής; Ποιες είναι οι θέσεις σας;
Αποσκοπούμε στη βοήθεια του πολίτη, σε μία ανοικτή και ουσιαστική διακυβέρνηση με τις δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία. Ταυτόχρονα θέλουμε να δώσουμε στον δημότη εργαλεία όπως τα δημοψηφίσματα, η δυνατότητα συζήτησης κατά προτεραιότητα στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων τα οποία συγκεντρώνουν ένα ελάχιστο υπογραφών και όχι στο τέλος των συνεδριάσεων αλλά και το δικαίωμα των ανακλητών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, θέλουμε οι δημότες να μπορούν με έναν τρόπο να ανακαλούν οποιαδήποτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το σύνολο των εργαλείων που ανέφερα μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ενεργών πολιτών με στόχο την ανάπτυξη του δήμου και την καλύτερη και συμμετοχική διακυβέρνηση. Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις μαζί με τους δημότες και όχι απουσία τους. Πιστεύουμε και πρεσβεύουμε την ομαδική και συμμετοχική δημοτική διακυβέρνηση.
Τα οικονομικά
Για το τέλος άφησα το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου, προσπάθεια που καταβάλλεται μέχρι σήμερα από τη δημοτική αρχή. Ποιες οι θέσεις σας;
Να σας πω. Έχουμε μία ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι το έργο σε οικονομικό επίπεδο που επιτελέσθηκε από τη δημοτική αρχή του Δημήτρη Φωκιανού είναι αναμφίβολα θετικό και νομίζω ότι οφείλουν όλοι οι συνδυασμοί -ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων- να αναγνωρίσουν σε αυτόν τον άνθρωπο και στη διαχείρισή του ότι κατάφερε ένα μικρό θαύμα και ότι παραδίδει σήμερα έναν δήμο που είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Σαφώς πιστεύω δεν μπορούμε να τον κατηγορούμε ότι για να επιτύχει αυτόν τον άθλο ίσως να αναγκάστηκε να περικόψει κάποια πράγματα, αλλά θα έπρεπε να του πούμε και μπράβο γιατί είχε και την τόλμη αλλά και τον ρεαλισμό να καταλάβει ότι εάν θέλουμε ο δήμος να υπάρχει, πρέπει να επιτύχει αυτό το μικρό θαύμα. Μην ξεχνάμε ότι ο Δημήτρης Φωκιανός είναι ένας δήμαρχος που στα οκτώ χρόνια της θητείας του δημάρχου στη Λυκόβρυση είχε πάντα ένα θετικό ταμείο. Βρέθηκε ξαφνικά σε μία πραγματικότητα στην Πεύκη, όπου είχε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο έλλειμμα. Το διαχειρίστηκε παρ’ όλα αυτά και δεν έβγαλε κορώνες. Πιστεύω ότι ήταν πάντα ένας ήπιος άνθρωπος. Δεν σας κρύβω ότι θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν ήταν και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, δίνοντας έτσι και μια απάντηση στο αρχικό σας ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις δεν θα είχαμε και εμείς μία αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Θεωρώ ότι είναι μία προσωπικότητα που τιμά την περιοχή μας και που ο επόμενος δήμαρχος -όποιος και να είναι- οφείλει να τον έχει δίπλα του, συμπαραστάτη και σύμβουλο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και σε όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο εν γένει.