Τοποθετήσεις στο Δ.Σ.
Υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης τάχθηκαν ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και η Μαρία Γώγου, επικεφαλής της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με την τελευταία να αναφέρει το παράδειγμα απένταξης από τα προς πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, του Σκοπευτηρίου Καισαριανής μετά από σχετική κινητοποίηση του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής, ως θετικό προηγούμενο ώστε να υπάρξει ανάλογη προσπάθεια από τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης για τη διατήρηση του χαρακτήρα του ΕΘΙΑΓΕ (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»).
Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, επεσήμανε με τη σειρά του την ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής. «Πρέπει να εμπλακούν και οι όμοροι Δήμοι», τόνισε εμφατικά και συνέχισε: «οφείλουμε να προβούμε σε κινητοποίηση του κόσμου και των Δήμων, να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης αλλά και να κινητοποιηθούν εθελοντές στις περιπτώσεις κάλυψης των επιστημονικών πεδίων που απαιτεί ο χειρισμός της υπόθεσης. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως είπε χαρακτηριστικά να δρομολογήσουμε την κήρυξη της περιοχής ως Natura με στόχο τη διάσωσή της», κατέληξε σχετικά ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, ενώ σε αυτή του την πρόταση υπήρξαν αντιδράσεις στο πόσο υλοποιήσιμη ή μη είναι και εάν η περιοχή διατηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ζήτημα όμως που θα μπορούσε να ελεγχθεί από το δήμο σχετικά.
Ο δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός έχει ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα από τα χρόνια της δημοτικής του θητείας στη Λυκόβρυσης αλλά και ως δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης πράττοντας τα δέοντα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου: «Ήδη από το 1985 κλήθηκαν οι Δήμοι να καταθέσουν τις απόψεις τους για την κατάρτιση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της χώρας. Η Λυκόβρυση δεν κατέθεσε ποτέ απόψεις με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ανασυγκρότησης και ο Οργανισμός της Αθήνας να αποφασίσουν μόνοι τους για τη χρήση γης. Κάπως έτσι περιλαμβάνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή η χρήση γης: Εθνικό τυπογραφείο και συνεργείο επισκευής κρατικών αυτοκινήτων. Το 1995 επί δημαρχίας Σκαμάκη ξεκίνησε πρόγραμμα αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο όμως και σταμάτησε αργότερα». Συνολικά, ο δήμαρχος επέμεινε στην ανάγκη απένταξης του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ, στην ανάγκη για νομική θωράκιση και πάνδημη κινητοποίηση, ενώ τόνισε ότι το ζήτημα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδράνεια, καθώς ο Οργανισμός της Αθήνας που βάσει αρμοδιοτήτων είναι υπεύθυνος για την ψήφιση του ρυθμιστικού σχεδίου για την περιοχή, έχει καταργηθεί, με τις αρμοδιότητες του να μεταφέρονται στο ΥΠΕΚΑ, διαδικασία που δεν αποκλείεται να απαιτήσει και έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά τους, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος πρότεινε τη σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για να αναλάβει τη δρομολόγηση με στόχο την επίλυση του θέματος, ο Παναγιώτης Μπόλλας έκανε λόγο για νόμιμες μεθοδεύσεις τα προηγούμενα χρόνια που οδήγησαν σε αδιέξοδα, ο Γιώργος Λαζάνης προέτρεψε στο να γίνει κοινωνός του θέματος το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ευρύτερα να προωθηθούν συμμαχίες με συναφή ερευνητικά Ινστιτούτα και εκτός των στενών ορίων της χώρας. Σε ανάλογο πλαίσιο, ο Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος επεσήμανε ότι η κρισιμότητα του προβλήματος επιβάλλει την άμεση συνεργασία με τους όμορους Δήμους, ενώ υπερθεμάτισε σχετικά τονίζοντας: «Πρέπει να κληθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο και να μας ενημερώσουν σχετικά για την υπόθεση».