Έλληνας επενδυτής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΕΘΙΑΓΕ (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»), την έκταση των 98 στρεμμάτων στη Λυκόβρυση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ.
Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, συμπεριλαμβάνεται στα προς πώληση ακίνητα της ιστοσελίδας του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί επίσημα η σχετική διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του ακινήτου.
Ρεπορτάζ: ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ
Του λόγου το αληθές, για τις έντονες στιγμές που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, τόσο ΟΙ επικεφαλής των συνδυασμών όσο και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν λόγο κατά πλειονότητα για ζήτημα σε αδράνεια που έπρεπε να έχει προωθηθεί προς επίλυση εδώ και αρκετό διάστημα. Σημειώνεται ότι αν το συγκεκριμένο ακίνητο συμπεριλαμβάνεται εδώ και αρκετό καιρό στα προς πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ ανά τη χώρα, αρκετά ήταν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όπως προέκυπτε κατά τη συνεδρίαση που δεν γνώριζαν το θέμα.
Το ΓΠΣ του 1992
Επί του προκειμένου, πάντως, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός και πριν την πραγματοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ενημερώσει τους επικεφαλής των συνδυασμών όπως αυτοί προέκυψαν από τον δεύτερο γύρο των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για το θέμα, παρέχοντάς τους μάλιστα τα σχετικά έγγραφα μέσω των οποίων ορίζονταν η επίσημη χρήση γης των 98 στρεμμάτων που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ, καθώς και οι τροποποιήσεις επί αυτής που έχουν γίνει μέσα στην πάροδο του χρόνου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1992 η χρήση γης των εν λόγω στρεμμάτων ορίζονται ως: «Εθνικό τυπογραφείο και συνεργείο επισκευής κρατικών αυτοκινήτων». Με τροποποίηση όμως του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2003, 36 στρέμματα εντάχθηκαν εντός σχεδίου με συγκεκριμένο χαμηλό συντελεστή δόμησης.
Η έκταση αυτή περιλαμβάνει γήπεδο στα όρια Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης που αξιοποιούν και οι δύο Δήμοι, τέσσερα Μελετητικά Ινστιτούτα, ένα Μουσείο Οίνου – Αμπέλου που χρειάζεται αναστήλωση, ορισμένα εγκαταλελειμμένα κτήρια καθώς και αρκετά στρέμματα αμπελιών. Όσον αφορά τα Μελετητικά Ινστιτούτα πρόκειται για τα: Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών, Ινστιτούτο Οίνου Αθηνών, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων και Ινστιτούτο Εδαφολογίας.
‑Αυτό είναι ένα ζήτημα που σύσσωμα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου συμφωνούν και εικάζεται ότι θα συμφωνήσει και η κυβέρνηση, όταν λάβει την απαιτούμενη ενημέρωση, αλλά και μετά την κινητοποίηση των ινστιτούτων που αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα, ζητώντας την αρωγή των διεθνών συνεργατών τους για τη διατήρηση της αμπελουργικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Πάραυτα, η διατήρηση της αμπελουργικής συλλογής δεν συνεπάγεται τη διατήρηση της περιοχής ως έχει, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασίσει μεν η Πολιτεία τη διατήρησή της μεταφέροντάς την σε άλλη έκταση. Και σε αυτό το σημείο το πρόβλημα παραμένει καθώς το επιχείρημα για τη διατήρηση της αμπελουργικής συλλογής και των Ινστιτούτων ατονεί.