Όλα όσα συζήτησαν στις 22-12-2014 ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των συνδυασμών, μετά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για ασφαλιστικά μέτρα κατά της Περιφέρειας και του δήμου Κηφισιάς.
Η αναστάστωση στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης συνεχίζεται μετά και την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, μετά από πρόταση της μείζονος μειοψηφίας ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και της επικεφαλής Μαρίας Γώγου, να προχωρήσει ο δήμος σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Περιφέρειας και του δήμου Κηφισιάς με στόχο να αποτραπεί η εν δυνάμει οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Πύρνας από τα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς με τους σχετικούς αγωγούς των ομβρίων υδάτων που κατασκευάζονται να καταλήγουν στα όρια των δύο δήμων επί των οδών Τοσίτσα και Καλυφτάκη. Το ενδεχόμενο να παγώσει το έργο που ολοκληρώνεται τον προσεχή Μάρτιο 2015, ενώ σήμερα είναι ολοκληρωμένο άνω του 80% του έργου, είναι πλέον πιθανό, αν και η τελική έκβαση της υπόθεσης είναι δύσκολα προβλέψιμη καθώς η εν λόγω αντίδραση του δήμου θεωρείται από την Περιφέρεια ως καθυστερημένη αντίδραση στο παρά πέντε παράδοσης του έργου. Όπως χαρακτηριστιά διατύπωσε μάλιστα στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος: «Πρόκειται για ένα έργο που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, σχεδόν στην ολοκλήρωσή του και με δεδομένο ότι ο αγωγός εκβολής των ομβρίων είχε προβλεφθεί στο συγκεκριμένο σημείο του ρέματος της Πύρνας. {…} Σεβόμαστε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης και θα εξετάσουμε όλες τις αιτιάσεις για το θέμα, όμως, πρόκειται για μια καθυστερημένη αντίδραση και δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο στρέφεται κατά της Περιφέρειας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ολοκληρώνεται το έργο. Βάσει ποιων στοιχείων ή μελετών τεκμηριώνεται, δηλαδή, η περιβαλλοντική καταστροφή που επικαλούνται; Άλλωστε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες για το αντιπλημμυρικό έργο και την παροχέτευση των όμβριων υδάτων στο ρέμα Πύρνας, ενώ για να μεταφερθεί ο αγωγός σε άλλο σημείο, θα έπρεπε να γίνουν εγκάρσιες τομές, κάτι που σαφώς θα υπαγόρευε παρεμβάσεις μέσα στο ρέμα».
Προχθές Δευτέρα 22-12-2014 ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης συναντήθηκε με τους επικεφαλής των πολιτικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα της Πύρνας όπου σε συνεργασία με τη νομική εκπρόσωπο του δήμου αποφασίστηκαν να ζητηθεί όλος ο φάκελος του έργου από την Περιφέρεια άμεσα, αλλά και η προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο καθώς και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Να διευκρινίσουμε ότι οι νομικές ενέργειες βάσει της κείμενης νομοθεσίας πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα τέλη του Ιανουραίου 2015 καθώς νόμος ορίζει ότι αντίδραση μπορεί να υπάρξει σε διάστημα 60 ημερών από την ενημέρωση του δήμου για την υπόθεση. Η σχετική ημερομηνία που ο δήμος εκλαμβάνει ότι ενημερώθηκε για το ζήτημα είναι η 28-11-2014, ημερομηνία εξέθεσης του προβλήματος στην Περιφέρεια από την Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης.
Επί της προχθεσινής συνάντησης τώρα του δημάρχου με τους επικεφαλείς των συνδυασμών αποφασίσθηκε όπως ειδικός επιστήμοντας μελετήσει τον φάκελο του έργου που θα ζητηθεί από την Περιφέρεια χωρίς να διευκρινιστεί ποιος θα είναι αυτός ο ειδικός επιστήμονας και εάν ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση του έργου δεδομένων και των σφιχτών προθεσμιών που ορίζει ο νόμος για τις νομικές αντιδράσεις του δήμου, προϋπόθεση των οποίων είναι και η άρτια γνώση και μελέτη του φακέλου του έργου. Ο ειδικός επιστήμονας πάντως, όπως συμφωνήθηκε θα μελετήσει τον φάκελο των αντιπλημμηρικών έργων για τυχόν παραβάσεις σε αυτό συνολικά και δεν θα εστιάσει μόνο στο ζήτημα των περιβαλλοντικών παραβάσεων εάν αποδειχθεί ότι υφίστανται.
Κεντρικό ερώτημα της συζήτησης του δημάρχου με τους επικεφαλής των συνδυασμών το εξής: «Ποια θα είναι προσβαλλόμενη πράξη στις νομικές ενέργειες», δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου, το οποίο και νομικά μπορεί να οριστεί ως «υπέρτατο αγαθό», το δικαίωμα ενός σημαντικού μέρους των κατοίκων των βορείων προαστίων να μην υφίστανται τις επιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων. Το ερώτημα αυτό επί της ουσίας δεν απαντήθηκε καθώς ο δήμος θα περιμένει και την έκθεση του ειδικού επιστήμονα που αποφασίστηκε σχετικά. Μετέωρο τέλος στη συζήτηση έμεινε το ζήτημα εάν έχει υπάρξει άδεια του έργου του δήμου Λυκόβρυσης επί δημαρχίας του Δημήτρη Φωκιανού και στη δημιαρχιακή του θητεία πριν την ανάληψη των δημαρχιακών ηνίων του καλλικρατικού δήμου.
Εν κατακλείδι στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας 22-12-2014, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι σαφές ακόμη στη διοίκηση του δήμου αλλά και στους επικεφαλής των συνδυασμών που εκπροσωπήθηκαν από τους αρχηγούς τους με εξαίρεση τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ η οποία και εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τη δημοτική σύμβουλο, Ευανθία Παπαδημούλη λόγω απουσίας του Μανόλη Πάγκαλου εκτός των τειχών της πόλης, ότι δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα τι περιβαλλοντικό πρόβλημα ενδεχομένως δημιουργεί η επιπρόσθετη ποσότητα ρίψης ομβρίων υδάτων στην περιοχή.