Το οδοιπορικό των εξελίξεων
Τη δικαστική οδό επιλέγει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, στρεφόμενος με ασφαλιστικά μέτρα κατά του όμορου Δήμου Κηφισιάς, για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στο Ρέμα Πύρνας.
Στο παρά πέντε της ολοκλήρωσής τους, επικαλείται κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής στο ρέμα Πύρνας.
Ειδικότερα, με μία αιφνιδιαστική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, την προηγούμενη Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, έπειτα από πρόταση της μείζονος μειοψηφίας, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης προχωρά στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του όμορου Δήμου, αλλά και κατά της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Κηφισιάς. Αιτία, έπειτα και από την κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης, η κατάληξη των υπό κατασκευή συλλεκτήριων αγωγών και η εκβολή των ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής των Βορείων Προαστίων, στο ρέμα της Πύρνας, στα όρια των δυο Δήμων (επί των οδών Τοσίτσα – Λύρα) και, μάλιστα, σε ένα από τα καλύτερα σημεία του που θεωρείται, βάσει κείμενης νομοθεσίας, προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, αυτό είναι παραδοτέο άμεσα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2015. Εφόσον ευδοκιμήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα που θα καταθέσει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, ένα σημαντικό έργο που προορίζεται για να συλλέγει τα όμβρια ύδατα από την ευρύτερη λεκάνη απορροής του Πεντελικού Όρους σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη, κινδυνεύει να «παγώσει» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ευρύτερης περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.
Χωρίς περιβαλλοντική άδεια
Όπως επισημαίνει ο κ. Χρήστος Παπαδιαμάντης, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης, το αντιπλημμυρικό έργο πραγματοποιείται με βεβαίωση απαλλαγής περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με την προϋπόθεση να μην πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο ρέμα. Έτσι, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 19/12/2011 βεβαιώνεται ότι για το έργο: «Κατασκευή δικτύου αγωγών ομβρίων και συλλεκτήρων στους ΟΤΑ Μελισσίων, Κηφισιάς, Αιγάλεω με την προϋπόθεση ότι δεν γίνονται επεμβάσεις στα ρέματα των αντίστοιχων περιοχών, δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες Ι και ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 15393/2332 και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στις διαδικασίες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχική μελέτη του έργου για λογαριασμό του ΟΤΑ Κηφισιάς δεν διευκρίνιζε το σημείο εκβολής του αγωγού ομβρίων υδάτων, γεγονός που αποδεικνύεται και από έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς με ημερομηνία 28/1/2013, όπου και παρέχονται επεξηγήσεις προς τον εργολάβο του έργου σχετικά με την πορεία του. Συγκεκριμένα αναφέρονται: «Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου της εταιρείας ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ περί χορήγησης άδειας τομής σε οδούς του δήμου μας στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου Δίκτυο Ομβρίων και Συλλεκτήρων στον ΟΤΑ Κηφισιάς, σας ενημερώνουμε ότι: α) Δεχτήκαμε αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής για τις οδεύσεις των αγωγών έως το ρέμα της Πύρνας, β) Κρίνουμε ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ιστό της πόλης με τη διέλευση του αγωγού σε μεγάλο μήκος εντός του αστικού ιστού δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα συντομότερης διαδρομής με ταυτόχρονη εκβολή του αγωγού σε υπάρχον τεχνικό έργο στο ρέμα της Πύρνας, γ) Το ρέμα της Πύρνας έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ρέμα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και στη μελέτη δεν προβλέπεται ακριβώς το τεχνικό έργο εισόδου και ο τρόπος εκβολής στο ρέμα. Συνεπώς δεν μπορούμε να χορηγήσουμε άδεια τομής στις οδούς που αναφέρονται στην ανωτέρω σχετική αίτηση και παρακαλούμε να εξεταστεί η δυνατότητα παραχέτευσης των αγωγών ομβρίων σε παρακείμενο υφιστάμενο τεχνικό έργο που εκβάλλει στο ρέμα με αποτέλεσμα να προκληθεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση σε αυτό…».
Σε ό,τι αφορά λοιπόν την εκβολή των αγωγών ομβρίων υδάτων σε υπάρχον τεχνικό έργο, όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαδιαμάντης της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης, πρόκειται για ένα τεχνικό έργο με διάμετρο 1 τ.μ. που αποτέλεσε εφαλτήριο υπόδειξης από την πλευρά του Δήμου Κηφισιάς του σημείου εκβολής των αγωγών. Ο ίδιος υπερθεματίζει σχετικά: «Η διάμετρος εκβολής των ομβρίων υδάτων του αγωγού που κατασκευάζεται είναι 15 τ.μ., συνεπώς πολλαπλάσια του υπάρχοντος έργου και συνεπώς μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του ρέματος της Πύρνας και μάλιστα σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του».
Οι διεκδικήσεις του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Τι διεκδικεί η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, μέσω των ασφαλιστικών μέτρων; Την οριοθέτηση της παραρεμάτιας περιοχής της Πύρνας, τη συνεργασία των δύο Δήμων για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει ότι η ολοκλήρωση και η χρήση των αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Κηφισιάς δεν θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή του ρέματος της Πύρνας στο ύψος των οδών Λύρα και Καλυφτάκη, όπου και έχει οριστεί μέχρι σήμερα η εκβολή των αγωγών ομβρίων υδάτων.
Από την πλευρά της, πάντως, η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης, μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Παπαδιαμάντη, προτείνει τη μετακίνηση εκβολής των αγωγών ομβρίων υδάτων για τον ΟΤΑ Κηφισιάς, κοντά στην Εθνική οδό, στη βιομηχανική περιοχή Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, Κηφισιάς, σε ένα σημείο του ρέματος της Πύρνας που είναι ήδη κατεστραμμένο. Βέβαια, μία τέτοια εξέλιξη θα απαιτήσει εν μέρει επανασχεδιασμό και καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου, αλλά και επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την επιμήκυνση του αγωγού.
Ενήμεροι Περιφέρεια Αττικής & Δήμος Κηφισιάς
Να σημειωθεί τέλος ότι για την υπόθεση η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης έχει ενημερώσει με έγγραφό της τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, Γιώργο Καραμέρο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στους Δήμους Κηφισιάς και Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική επιστολή: «Σε σχέση με το έργο ‘‘Δίκτυο ομβριών και συλλεκτήρων στον ΟΤΑ Κηφισιάς’’ που συντελείται επί τον οδών Τοσίτσα – Λύρα στα όρια των Δήμων Λυκόβρυσης – Πεύκης και Κηφισιάς, στην περιοχή του ρέματος της Πύρνας, διαπιστώνουμε ότι συντελείται τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Στο συγκεκριμένο σημείο, ρέμα Πύρνας, καταλήγουν όλοι οι υπό κατασκευή συλλεκτήριοι αγωγοί ομβρίων της ευρύτερης περιοχής των βορείων προαστίων. Δεδομένου ότι η περιοχή της Πύρνας, και ειδικότερα το ρέμα της Πύρνας αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως συνομολογείται και στην με αριθμό πρωτοκόλλου 125476/26-6-2013 απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, θεωρούμε ότι η μεγάλη συσσώρευση ομβρίων από τους συλλεκτήριους αγωγούς 3Χ3 και Φ 1,80 θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα της περιοχής, θα παρασύρει τα πρανή του ρέματος, την υπάρχουσα βλάστηση, τα πολυετή πλατάνια, πεύκα, κουμαριές κ.λπ. και βραχυπρόθεσμα θα εξαφανίσει πλήρως το ρέμα και την παραρεμάτια περιοχή με αποτέλεσμα από χώρος αναψυχής και περιπάτου που είναι σήμερα, να μετατραπεί σε κρανίου τόπο.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία της νέας Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και τη δική σας προσωπικά, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ζητάμε να παρέμβαιτε άμεσα, προκειμένου να σταματήσει η συντελούμενη καταστροφή στο ρέμα της Πύρνας, επιλέγοντας άλλο ή άλλα σημεία οδεύσεως των συλλεκτηρίων αγωγών και των θέσεων εκβολής τους.
Είμαστε στη διάθεσή σας και παρακαλούμε να μας γνωρίσετε πως θα αντιμετωπίσετε το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που απειλεί την ευρύτερη περιοχή μας».