Μαρία Γώγου – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Είδαμε δημάρχους να μιλούν για διχασμό όταν την ίδια στιγμή οι ίδιοι τον έσπειραν»
Τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα μας βρίσκεται στην δίνη μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης με πολύ αρνητικά κοινωνικά αποτελέσματα που οφείλονται κυρίως στην οικονομική πολιτική των τελευταίων σαράντα ετών. Οι παραγωγικές μονάδες στη χωρά μας αντί να πολλαπλασιάζονταν, ως όφειλαν, με τη βοήθεια των διαφόρων πακέτων στήριξης από την ευρωπαϊκή ένωση, οδήγησαν σε ατομικό πλουτισμό και παράλληλα σε εθνικό μαρασμό.
Ότι ζούμε σήμερα είναι απόρροια αυτής ακριβώς της αλληλουχίας γεγονότων . Οι κυβερνήσεις των μνημονίων εξυπηρέτησαν, από ότι φαίνεται σήμερα, περισσότερο τους δανειστές (ιδιωτικά συμφέροντα) και λιγότερο τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας. Ήταν λοιπόν νομοτελειακό η αλλαγή σκυτάλης σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη. Όσο και να ήταν νωπή μια λαϊκή εντολή η απόφαση για μια συμφωνία με όρους που συμφέρουν μόνο την μια πλευρά δεν ήταν ότι καλύτερο. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα ήταν και θα είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης. Ως μέλος λοιπόν οφείλει να αντιμετωπίζει και να αντιμετωπίζεται με ίσους όρους. Ας μην ξεχνάμε ότι στην ένωση αυτή τα μέλη είναι ισότιμα. Όσο για το δανεισμό είναι κάτι που συμφώνησαν και οι δυο πλευρές κατά το παρελθόν. Ίσως η στιγμή για το δημοψήφισμα να μην ήταν η πιο κατάλληλη, αλλά ας μην ξεχνάμε πως πάντα ο λαός είναι ο ρυθμιστής των καταστάσεων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, όταν η διαδικασία του δημοψηφίσματος είναι αναγκαία. Κανείς δεν διαθέτει το αλάθητο, κανείς δεν είναι πάνω από τους άλλους και όταν αυτό απαιτείται πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Κανείς δεν πρέπει να καπηλεύεται την κατάσταση για προσωπικά οφέλη. Κανείς δεν πρέπει να παραποιεί το ερώτημα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Ζήσαμε στο τελευταίο διάστημα από όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ένα βομβαρδισμό φόβου και τρόμου. Σκοπός τους μόνο, η δημιουργία ανασφάλειας και τρομοκρατίας. Όμως, οι πολίτες πέρασαν αλώβητοι μέσα από τα ερείπια της καταστροφολογίας . Κανείς δεν λέει ότι η κατάσταση είναι καλή, ούτε και πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα μεμιάς, όμως η πιθανότητα να επαναδιαπραγματευθούμε είναι αρκετά σημαντική. Και μάλιστα με αξιοπρέπεια και όλοι μαζί!
Τα δημοψηφίσματα προάγουν την άμεση δημοκρατία. Καλείται ο πολίτης να αποφασίσει για σοβαρά θέματα που αφορούν το μέλλον του και γι αυτό θα πρέπει, τόσο τα ερωτήματα να είναι ξεκάθαρα, όσο και να αποφεύγεται από όλους η διαφορετική ερμηνεία αυτών. Ώστε ο διάλογος και η αντιπαράθεση των απόψεων οφείλουν να γίνονται στη βάση της ενημέρωσης και όχι της χειραγώγησης και της προπαγάνδας. Η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τους πολίτες που καλούνται κάθε τέσσερα χρόνια να εκλέξουν κυβέρνηση και κατόπιν λοιδορούνται από τους ίδιους τους πολιτικούς ότι δεν πήραν τη σωστή απόφαση!
Ο κόσμος απάντησε στο ερώτημα που του τέθηκε με συντριπτικό τρόπο και παράλληλα καταδίκασε τα πελατειακά δίκτυα και τη διαπλοκή του παλαιού κομματικού συστήματος, ηττήθηκαν αυτοί που άλλαξαν το ερώτημα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και απάντησε δημοκρατικά σε αυτούς που ήθελαν να αποβάλλουν την κυβέρνηση για να φέρουν κάποια άλλη της αρεσκείας τους. Κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα τις προσωπικές απόψεις του, όταν όμως εκπροσωπεί θεσμικό ρόλο πρέπει και οφείλει να διατηρεί την ουδετερότητα και τη νηφαλιότητά του, διότι εκπροσωπεί το σύνολο των πολιτών που αναφέρονται σε αυτόν τον θεσμό και όχι μόνο αυτούς που έχουν μια συγκεκριμένη άποψη. Είδαμε δημάρχους να παίρνουν το μικρόφωνο στην Πλατεία Συντάγματος μιλώντας για διχασμό όταν την ίδια στιγμή οι ίδιοι τον σπείρουν. Οι θεσμοί δεν διχάζουν, ενώνουν. Οι πολίτες απέδειξαν ότι είναι ανώτεροι των θεσμών, δεν παρουσιάστηκαν παρεκτροπές στα καφενεία, στους δρόμους, στις πλατείες, δείχνοντας ότι είναι συνειδητά Ευρωπαίοι πολίτες.
Εκ του αποτελέσματος η πρόταση τους όχι μόνο δεν έγινε δεκτή , αλλά αφενός βρίσκεται σε διάσταση με την εκφρασμένη επιθυμία της πλειοψηφίας, από την άλλη έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Μήπως οφείλουν κι άλλοι να το σκεφτούν;
Πρώτη φορά κυβέρνηση οδηγεί σε παραίτηση την αντιπολίτευση!
Άραγε οι τέως αρχηγοί πολιτικών κόμματων της αντιπολίτευσης είχαν το σθένος να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό και να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν; Κάτι αλλάζει σε αυτόν τον τόπο και πρέπει να το αντιληφθούμε!
Εμείς ως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και με βάσει το άρθρο 216 του ν 3463/2006 που αναφέρει για τα τοπικά δημοψηφίσματα που γίνονται όταν προκύπτουν σοβαρά θέματα , θεωρούμε ότι είναι σημαντικό εργαλείο που μεταφέρει πίσω την εξουσία στον πολίτη, ενδυναμώνει τη συμμετοχή του και τον καθιστά ενεργό και κυρίαρχο πολίτη. Τα τοπικά δημοψηφίσματα πρέπει να ενεργοποιηθούν και η διοίκηση να μην τα αποφεύγει και να μην τα φοβάται.
Ο λαός έδωσε την εντολή για μια καλύτερη και βιώσιμη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας με ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο εντός της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ένωσης.
«Δημοκρατία σημαίνει κάποιες φορές να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κερδίσουμε το αύριο»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ξεκίνησε, είχε αρχικά στόχο μόνο το εμπόριο. Στήθηκε λοιπόν με τρόπο κυρίως τεχνικό. Βασίστηκε στο Σχέδιο Σουμάν, το οποίο πρότεινε τον από κοινού έλεγχο της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, που ήταν οι σημαντικότερες πρώτες ύλες για την πολεμική βιομηχανία. Σκοπός του σχεδίου, ήταν να πάψουν τα κράτη να ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα στους πόρους που διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στους παγκόσμιους πολέμους – δηλ. τον άνθρακα και το χάλυβα – ούτως ώστε να διασφαλιστεί διαρκής ειρήνη. Μας θυμίζει κάτι;
Στη συνέχεια άρχισε να αλλάζει μορφή, πάντα με επίκεντρο τα εμπορικά και οικονομικά θέματα.
Τα τελευταία χρόνια τέθηκαν οι βάσεις και για πολιτική ένωση. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, μετανάστευσης, απασχόλησης, δικαιοσύνης, πολιτικής ασφάλειας, άμυνας κ.α..
Ο αρχικός στόχος της ένωσης έχει επιτευχθεί, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής ένωσης ζουν ειρηνικά και ευημερούν. Όμως, είναι πάντα λαοί με διαφορετικά ήθη, έθιμα, γλώσσα και τρόπο ζωής και
οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, δεν γνωρίζουν ποια είναι τα όργανα που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζουν για παράδειγμα ποια είναι η αρμοδιότητα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή ακόμα πόσα κράτη απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικά πρόσφατα με τη συνθήκη της Λισαβόνας διασφαλίζεται η δημοκρατική ισότητα και τα ευρωπαϊκά όργανα οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες. Διασφαλίζεται επίσης και η συμμετοχική δημοκρατία, διαδικασία που μετέχουν ενεργοί πολίτες. Όμως, ανενημέρωτοι και αδαείς πολίτες δεν μπορούν να λειτουργήσουν δημοκρατικά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε στην πορεία της. Χρειάζεται θάρρος και νηφαλιότητα, αλλά και ενδυνάμωση των θεσμών στην ίδια τη λειτουργία τους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα μείζονα αυτά θέματα. Απαιτείται διάλογος με επίκεντρο τον άνθρωπο και προτεραιότητες την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των κοινωνικών παροχών και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών.
Η οικονομική κρίση και η περιπέτεια της χώρας μας, έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή ένωση δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμη για να αντιμετωπίσει όσα η ίδια θεσμοθετεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως δεν έχει κατανοήσει ακόμα τον πραγματικό ρόλο της δημοκρατίας, γιατί ένα δημοψήφισμα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης.
Δυστυχώς η συνεννόηση δεν είναι πάντα εύκολη όταν έχουν παγιωθεί αντιλήψεις και απόψεις από κάθε πλευρά. Δημοκρατία σημαίνει κάποιες φορές να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κερδίσουμε το αύριο.