Οι θέσεις και οι απόψεις των αιρετών για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας και τις καταιγιστικές εξελίξεις στις σχέσεις της με τους θεσμούς.
Σαν χείμαρος οι εξελίξεις στη χώρα μετά από ένα δημοψήφισμα για το οποίο πολλά έχουν λεχθεί εντός και εκτός των συνόρων της χώρας. Σαφές είναι ότι τα σημερινά γεγονότα, οι επιλογές και η στάση που κράτησαν στην πορεία των γεγονότων η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση αλλά και οι θεσμοί, αναλόγως βέβαια και των εξελίξεων που τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό, θα απασχολήσουν για μεγάλο διάστημα την Ευρώπη. Και αυτό γιατί η πορεία των γεγονότων και οι επιλογές που έγιναν σχετίστηκαν με τη δημοκρατικό αίσθημα των λαών της Ευρώπης και το δικαίωμα της ίσης συμμετοχής τους στη Νομισματική Ένωση. Ο διάλογος για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της ίσης αντιμετώπισης όλων των λαών που συμμετέχουν σε αυτή, είναι μία συζήτηση που έρχεται σε δεύτερη μοίρα έως έναν βαθμό σήμερα υπό το βάρος των εξελίξεων, είναι όμως μία ιδιαίτερα σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης η οποία και θα διεξαχθεί σε όλος της το βάθος σε δεύτερο χρόνο. Τώρα επείγει η επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Το ελληνικό πρόβλημα λοιπόν και οι δημοτικές παρατάξεις αλλά και οι επικεφαλής αυτών που οι δημότες Λυκόβρυσης Πεύκης επέλεξαν να τούς εκπροσωπούν μόλις έναν περίπου χρόνο πριν. Αυτό είναι και το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα. Να γνωρίσουμε από κοντά τις απόψεις, τις θέσεις και το επίπεδο κρίσης των αιρετών για το δημοψήφισμα αλλά και για τις επιλογές και τη στάση που κρατήθηκε εντός και εκτός της χώρας.
Απόψεις και θέσεις που κάθε σκεπτόμενος και ενεργά συμμετέχων πολίτης οφείλει να γνωρίζει καθώς ο τρόπος του σκέπτεσθαι αλλά και οι απόψεις των αιρετών αποκαλύπτουν στην πράξη την άλλη πτυχή της πολιτικής τους ταυτότητας, πτυχή που είναι πάντα ενεργή στη δράση τους ως αιρετοί, δράση με άμεσο αντίκτυπο στην πραγματικότητα της πόλης. Και από την πλευρά τους τιμώντας τη ψήφο των δημοτών δεν αρνούνται τον δημόσιο διάλογο και διατυπώνουν δημόσια τις θέσεις που υποστηρίζουν.
Στο πλαίσιο αυτό επικοινωνήσαμε και με τις έξι παρατάξεις που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, κατά βάση με τους επικεφαλής αυτών θέτοντας τρία βασικά ερωτήματα τα οποία και θα σας αναφέρουμε στη συνέχεια.
Ξεκινώντας ιεραρχικά από τη διοίκηση του δήμου ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης, υποστηρικτής του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής όπως προκύπτει από τη μακρά του πορεία στους κόλπους της ΝΔ αλλά και τη συμμετοχή του σε συγκεντρώσεις υπέρ του ΝΑΙ, εκφέρει δημόσια τις απόψεις και τις θέσεις του σχετικά με τα γεγονότα στη χώρα αλλά και διατυπώνει πως αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής, ένα δημοψήφισμα να σημειώσουμε στο οποίο ήταν διάχυτη η άποψη σε κύκλους της πόλης ότι οι δημότες Λυκόβρυσης Πεύκης συμμετείχαν αθρώα ως ποσοστό εγγεγραμμένων έναντι όσων προσήλθαν να ψηφίσουν.
Από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι Μαρία Γώγου (ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ), Μανόλης Πάγκαλος (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ) και Δημήτρης Κωνστάντος (ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.-) επέλεξαν το ΟΧΙ, ανάλογη βέβαια ήταν προφανώς και η επιλογή του Παναγιώτη Ασβεστά (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) ευθυγραμμισμένη με τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ στη χώρα. Οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας τοποθετήθηκαν όπως μπορείτε να διαβάσετε στις επόμενες σελίδες της εφημερίδας και να διαπιστώσετε ποιες είναι οι θέσεις των αιρετών και πως δημόσια σάς τις εκφράζουν, μετά την ανάδειξή τους από εσάς στις θέσεις που κατέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε τι απαντούν τέλος; Τα ερωτήματα που θέσαμε έχουν ως εξής:
1. Πώς κρίνετε τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα: α) τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς και την επιλογή για δημοψήφισμα, β) τη στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα αλλά και οι θεσμοί έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;
2. Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;
3. Οι πρόσφατες εξελίξεις και η περιπέτεια της χώρας, εκτιμάτε ότι θα οδηγήσει στο κοντινό ή στο απώτερο μέλλον στο να ανοίξει εντονότερα ο διάλογος σχετικά τον τρόπο που η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική της λειτουργία και την ισότιμη συμμετοχή των χωρών μελών σε αυτή;
Οι απόψεις των αιρετών για την πολιτική πραγματικότητα και το δημοψήφισμα
Τάσος Μαυρίδης – δήμαρχος
«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και εκεί θέλει να παραμείνει»
Μια μέρα μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη χώρα μας και το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα της κρίσης είναι φυσικά ρευστό. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι και ποίες είναι οι επόμενες κινήσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι εικασίες στη προκείμενη στιγμή δεν έχουν θέση. Το βέβαιο είναι ότι ο λαός μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας του δημοψηφίσματος απάντησε σε ένα ερώτημα και η απάντηση του αυτή πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή.
Μια μέρα μετά και εν αναμονή των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων εντός και εκτός της Ελλάδας κάθε πρόβλεψη θα αναιρείται αυτόματα από την επόμενη κίνηση. Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Eurogroup, αλλά και ηγετών, έχουν παγώσει από την 1η Ιουλίου έως και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Άμεσα τώρα η Ελλάδα, με το αποτέλεσμα της απόφασης του λαού, θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με βασική προτεραιότητα την τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, τη συζήτηση για μια βιώσιμη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας μας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας με τους Ευρωπαίους συνομιλητές σε μια βάση συνεννόησης- συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Η Ελλάδα είναι σίγουρο ότι ανήκει στην Ευρώπη και εκεί θέλει να παραμείνει. Στην Ευρώπη, που παρ’ όλες τις παθογένειες της, αποτελεί κοιτίδα ελευθερίας, ειρήνης, ασφάλειας, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, έκφρασης και ευημερίας. Εμείς που μεγαλώσαμε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια γνωρίσαμε όλα τα παραπάνω, και έχουμε καθήκον να προασπίσουμε τα συμφέροντα των επόμενων γενεών και της Πατρίδας μας, για να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις στρεβλώσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενότητα του λαού μας.
Γιατί αυτή την ύστατη στιγμή, αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι να μείνουμε μονοιασμένοι ως λαός με ενότητα και ομόνοια. Η διχόνοια, που δυστυχώς έχει γνωρίσει παλαιότερα ο λαός μας, δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην απομόνωση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει κι αυτά να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα. Δε γνωρίζω εάν τελείωσε αυτό που λένε ο κύκλος της μεταπολίτευσης και δε ξέρω τώρα πια τι σημασία έχει για το κάθε πολίτη. Αυτό που πρέπει επιτέλους να αναζητήσουμε είναι το ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΓΩ! Φυσικά, όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος.
«Τα προβλήματα που είναι μπροστά μας είναι αρκετά και σε αυτά πρέπει να σταθούμε δίπλα και όχι ο ένας απέναντι στον άλλο»
Μετά από μια έντονη εβδομάδα με αψιμαχίες και ερείσματα, αλλά και με ένα δεδομένο αποτέλεσμα πια, που αναμφισβήτητα είναι ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό, αυτό που οφείλουμε πρωτίστως να κάνουμε, είναι να μαζέψουμε τα σπασμένα κομμάτια του διχασμού.
Ας ευχηθούμε και ας πιστέψουμε με κάθε ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για το τόπο μας!
Η υπέρμετρη αισιοδοξία ας μετατραπεί σε επιχειρήματα με ορθολογική σκέψη για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν. Η επιστροφή του κράτους σε μια ομαλή πορεία με συνοχή είναι ένα μεγάλο ζητούμενο και το αδιαπραγμάτευτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Κυβέρνηση. Τα προβλήματα που είναι μπροστά μας είναι αρκετά και σε αυτά πρέπει να σταθούμε δίπλα και όχι ο ένας απέναντι στον άλλο. Δεν έχουμε εξάλλου τέτοια πολυτέλεια. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολα, θέλει κόπο, πείσμα, υπομονή και ορθολογική σκέψη . Θέλει επίσης και ειλικρίνεια.
Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση από οποιαδήποτε θέση πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αναμφισβήτητα έχουμε, με σύνεση, με καθαρό μυαλό. Εξάλλου η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθεί ως ένας θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες να έχει ένα ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο στο μέλλον.
«Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να αποχωρήσει ξαφνικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προσφύγει στη λαϊκή εντολή θα κριθεί από τις εξελίξεις»
Η δημοκρατία, όπως όλοι γνωρίζουμε, γεννήθηκε στην χώρα του πολιτισμού και της αρετής, την Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν μας κάνει να είμαστε άμοιροι ευθυνών των πράξεων που επιλέγουμε και επ΄ουδενί σοφότερους από τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ανήκουμε, διέπεται από κανονισμούς, θεσμούς και διακριτούς ρόλους. Με αυτό τον τρόπο οικοδομείται ένα σύστημα ισονομίας και αξιοκρατίας βάσει του οποίου όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέχουν ισάξια στις αποφάσεις και έχουν και ισάριθμες υποχρεώσεις.
Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να αποχωρήσει ξαφνικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από πέντε μήνες που ενημέρωνε τον ελληνικό λαό ότι όλα βαίνουν καλώς και να προσφύγει στην λαϊκή εντολή με την μορφή του δημοψηφίσματος σίγουρα θα κριθεί από τις εξελίξεις, τα αποτελέσματα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι σίγουρα ακόμα πολύ νωρίς να κρίνουμε τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης. Εξάλλου οι στιγμές που ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι ιστορικές και σίγουρα πολλά πράγματα και άνθρωποι, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, θα γράψουν την δική τους σελίδα στην ιστορία των πολιτικών εξελίξεων. Εμείς ας ευχηθούμε όλα να κυλήσουν ομαλά, να δρομολογηθούν τάχιστα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και ας ευχηθούμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε έναν καλύτερο κόσμο και όχι σε έναν χειρότερο. Εξάλλου, το οφείλουμε στα παιδιά μας.