«Δεν θα κλονιστούν οι δημοτικές δομές γιατί υποστηρίζονται από ευρωπαϊκά προγράμματα»
Σχετικά με τα ερωτήματά σας θέλουμε να τονίσουμε ότι τα μέλη μας και τα στελέχη μας είναι στη διάθεση του δήμου για να βοηθήσουν σε όποιους τομείς κριθεί. Θεωρούμε πάντως βέβαιο ότι οι κοινωνικές δομές δεν θα κλονιστούν δεδομένου ότι οι περισσότερες δράσεις τους υποστηρίζονται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Εδώ πρέπει να επαινέσουμε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι εθελοντές του δήμου, οι οποίοι διαχρονικά δίνουν το παρών τους σε πολλές δράσεις.
«Η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός είναι ανταποδοτικά και δεν σχετίζονται με τα μνημόνια»
Τα θέματα καθημερινότητας δεν θα έπρεπε να τίθενται για συζήτηση. Γιατί δεν πρέπει να τα συνδέουμε με τα μνημόνια και την οικονομική κρίση. Είναι ανταποδοτικά. Η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός πληρώνονται από τα δημοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και έχει υποχρέωση ο δήμος να ανταποδίδει στους πολίτες άριστες υπηρεσίες. Γιατί ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια ο δήμος μας πληρώνει 40-45% μικρότερες αμοιβές στους εργαζόμενους εν τούτοις εισπράττει τα ίδια δημοτικά τέλη. Ασφαλώς είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που δεν μείωσε τα δημοτικά τέλη αυτή την τετραετία. Αντιθέτως θα λέγαμε. Η πρώτη απόφαση του νέου δημάρχου το 2014 ήταν να αυξήσει κατά 54% το δημοτικό φόρο στην Πεύκη.
Μεγάλη η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη
Παρά λοιπόν την καλύτερη οικονομική κατάσταση του δήμου στον τομέα αυτό τα τελευταία 4-5 χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Μια υποβάθμιση που άρχισε επί δημαρχίας του κ. Φωκιανού και δυστυχώς συνεχίζεται και επί δημαρχίας του κ. Μαυρίδη. Η κατάσταση της πόλης είναι πλέον πολύ κάτω σε σχέση με την περίοδο που ασκήσαμε εμείς τη διοίκηση του δήμου στην Πεύκη (2007-2010). Οι πολίτες της Πεύκης το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά. Και όπως είπαμε δικαιολογίες για τη δημοτική αρχή δεν υπάρχουν.
Μανόλης Πάγκαλος – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
«Να σταματήσει η συνθηματική αντιμετώπιση της κρίσης
Με αφορμή την ερώτησή σας, αισθάνομαι υποχρεωμένος να δηλώσω, και ως οικονομολόγος, ότι κάθε μέτρο οριζόντιας μείωσης εισοδημάτων, αύξησης τιμών προϊόντων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, αύξησης φόρων, οδηγούν σε περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών, σε μείωση της κατανάλωσης και συνακόλουθα σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας μας, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται στη δυνατότητα ανάπτυξής της.
Σε αυτό το πλαίσιο πέρα όλων όσων πρέπει να γίνουν, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως άμεση προτεραιότητα ανακύπτει η αντίδραση του λαού, ώστε να καμφθεί η δικτατορική απαίτηση της σημερινής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατ’ επιταγή της εφαρμογή των αρνητικότατων για την κοινωνία μας μέτρων και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του Νόμου Καλλικράτη και την απαλοιφή της οικονομικής μέγγενης, που οι κυβερνήσεις των μνημονίων εφαρμόζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θεωρούμε αναγκαίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου να σταματήσουν τη συνθηματική αντιμετώπιση της κρίσης και να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος για το μέλλον του τόπου μας, ιδιαίτερα για τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινό νόμισμά της, και για τις συνθήκες παραγωγικής αναβάθμισης της χώρας.
Προσοχή στη διαχείριση των δημοτικών εσόδων – αναγκαιότητα η ανακατανομή των δαπανών
Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και που το νέο 3ετές μνημόνιο αναμένεται να επιβαρύνει, χρειάζεται ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση των εσόδων του Δήμου.
Οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν αφορούν στη στήριξη των μη εχόντων και στην προσεχτική ανακατανομή των δαπανών προς όφελος της βελτίωσης της καθαριότητας, της διατήρησης κοινωνικών δομών, της στήριξης των σχολικών μονάδων μας. Παράλληλα η ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου αναμένεται να μειώσει μεσοπρόθεσμα το κόστος διαχείρισής των και μακροπρόθεσμα να προσθέσει έσοδα στα ταμεία του Δήμου.
Απαραίτητο καθίσταται αφενός μεν η πλήρης αφαίρεση από τον προϋπολογισμό των μη λειτουργικών δαπανών, όχι μόνον του Δήμου αλλά και των Νομικών Προσώπων (ενδεικτικά δαπάνες για μη αναγκαίους συμβούλους, άμεσες ή έμμεσες δαπάνες δημοσίων σχέσεων κ.ά.), αφετέρου δε η σωστή διαχείριση του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού.
«Ο δήμος – φραγμός φραγμός σε κάθε προσπάθεια κατάσχεσης από τις τράπεζες ακίνητης περιουσίας»
Η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας αναμένεται να επιδεινωθεί, συνεπώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προσανατολισθεί στην αντιμετώπισή της.
Ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η πλήρης αξιοποίηση του επιχορηγούμενου προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας προς απόρους. Ο Δήμος πρέπει να προσπαθήσει να συμμετάσχουν όλοι οι αντικειμενικά δυνάμενοι να υπαχθούν στο υπό συζήτηση πρόγραμμα.
Παράλληλα, ο Δήμος πρέπει να γίνει φραγμός σε κάθε προσπάθεια κατάσχεσης από τις τράπεζες ακίνητης περιουσίας πολιτών μας ευρισκόμενων σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας.
Επιπλέον, η σωστή διαχείριση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων θα πρέπει να οδηγήσει στην ανακατανομή των δαπανών προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης αυτών των δομών.
«Να σταματήσει κάθε σπατάλη δημοσίου χρήματος – να λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες με καλύτερες συνθήκες»
Στο πλαίσιο λειτουργίας του ΠΕΑΠ, είναι αναγκαίο οι διοικούντες να αφήσουν την συνεχή, ιδιαίτερα ενοχλητική για την πλειονότητα της κοινωνίας, προσωπική προβολή και να σταματήσουν κάθε σπατάλη δημοσίου χρήματος, ώστε να απομείνουν χρηματικά ποσά σε όφελος έργων αναγκαίων στην κοινωνία.
Παράλληλα, στο ΚΟΙΠΑΠ οι αιρετοί, που διοικούν άμεσα ή έμμεσα, πρέπει να σταματήσουν να διοικούν με πελατειακές σχέσεις και να στραφούν στην ικανοποίηση των πολλαπλών προβλημάτων λειτουργίας των δομών, που ευρίσκονται στην ευθύνη τους.
Τέλος, όσον αφορά στον ίδιο τον Δήμαρχο, που έχει και την συνολική ευθύνη λειτουργίας όλων των δομών του Δήμου, πέρα από τις προαναφερθείσες προτάσεις πρέπει να σκύψει με περισσότερη φροντίδα στην ανακατανομή του προσωπικού του δήμου, ώστε σε αυτές τις δύσκολες μέρες να λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες με καλύτερες συνθήκες.
Αφετηρία όλων αυτών των ενεργειών πρέπει να είναι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί το φθινόπωρο όπου και θα αποτυπωθεί η διάθεση της Διοίκησης.
Παναγιώτης Ασβεστάς – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Δεν θέλουμε τους δήμους υπεργολάβους της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου»
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας και την υπογραφή από πλευράς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη των κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ του τρίτου μνημονίου που θα δράσει σωρρευτικά στα προηγούμενα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί την τελευταία 5ετία, η κατάσταση για το λαϊκό εισόδημα γίνεται ακόμα πιο δραματική. Πολλοί εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις μισθών και περικοπές λόγω των αυξημένων εισφορών, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί αγρότες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού κάτω από τα φορολογικά βάρη που φορτώνονται στην ήδη μειωμένη κατανάλωση, ενώ οι συνταξιούχοι θα δούν ακόμα μία φορά τις συντάξεις τους να περικόπτονται τη στιγμή που πολλοί από αυτούς ενισχύουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
«Να διεκδικηθεί η επιστροφή των αποθεματικών των δήμων»
Σε αυτά τα νέα δεδομένα οι Δήμοι θα πρέπει να παίξουν ρόλο στην ανακούφιση των λαϊκών αυτών στρωμάτων, με ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, διεκδικώντας πρώτα τα αποθεματικά που πήρε η συγκυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους από το οποίο ο λαός δεν οφελήθηκε ούτε στο ελάχιστον σε σχέση με τους μεγάλους μονοπώλιακούς ομίλους, αλλά και να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια για να λειτουργήσουν δομές που θα εξυπηρετήσουν το λαό στις δύσκολες εποχές που έρχονται.
Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και οι δημοτικές αρχές όλο αυτό το διάστημα έβαλαν πλάτη για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είτε «παραδίδοντας» τα αποθεματικά για την αποπληρωμη του χρέους, είτε παίρνοντας θέση στήριξης του μονόδρομου της ΕΕ και της καπιταλιστικής οικονομίας στα πλαίσια της «εθνικής σωτηρίας». Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση αυτή των δημάρχων και να μην έχει καμία αναμονή για την κάλυψη βασικών αναγκών του, αλλά να διεκδηκήσει άμεσα η συγκυβέρνηση και οι περιφέρειες να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δήμων όσον αφορά:
Α) Τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, όλα τα προνοιακά επιδόματα, το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών και όποιων εσόδων έχουν ακόμη οι δήμοι.
Β) Τη λειτουργία και τις αναγκαίες προμήθειες κρίσιμων, αγαθών και υπηρεσιών όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ, τα γηροκομεία, τα προνοιακά προγράμματα, τις κατασκηνώσεις για τα παιδιά, τα ΚΔΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, να λειτουργήσουν και να αγκαλιάσουν τις ανάγκες όσο γίνεται περισσότερων τμημάτων του λαού που τυχόν θα βρεθεί σε ανάγκη.
Γ) Την άμεση κρατική παρέμβαση και τον αναγκαίο έκτακτο σχεδιασμό για τη διασφάλιση προμήθειας καυσίμων για όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες, είδη πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία κάθε δημοτικής κοινωνικής δομής.