«Ο διαχειριστικός έλεγχος στο ΚΟΙΠΑΠ αιτία διάσπασης της πλειοψηφίας με απρόβλεπτες συνέπειες…».
Συνέβη στο δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης Πεύκης της περασμένης εβδομάδας. Η έλλειψη συνοχής, ίδιο χαρακτηριστικό της διοίκησης του δήμου αρχής γενομένης της ανάληψης των καθηκόντων της πέρυσι στις αρχές Σεπτέμβρη, εκφράστηκε πλέον και με τη ψήφο των αιρετών της δημοτικής πλειοψηφίας που διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες. Την ομάδα του «ΝΑΙ» υπέρ της λογοδοσίας, της διαφάνειας και του ελέγχου για κάθε διοικητική λειτουργία της πόλης και την ομάδα του «ΟΧΙ» που τάχθηκε κατά του διαχειριστικού ελέγχου του νομικού προσώπου του δήμου, ΚΟΙΠΑΠ, απ’ όπου αίρεται και η αναφορά της εν λόγω διατύπωσης. Υπερίσχυσε η ομάδα του «ΟΧΙ» και έτσι ο διαχειριστικός έλεγχος δεν θα πραγματοποιηθεί. Απορίας άξιον όμως είναι γιατί ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία δεν επιτρέπουν να λάμψει η αλήθεια; Και ποια είναι αυτή; Ότι η προηγούμενη διοίκηση ήταν χρηστή και αυτό και μόνον αυτό θα αποδείξει ο διαχειριστικός έλεγχος.
Αναλυτικότερα, θέματα προς συζήτηση, μεταξύ άλλων, στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, η διοικητική και οικονομική λειτουγία του νομικού προσώπου ΚΟΙΠΑΠ στην πόλη. Μεταξύ αυτών και η πρόταση για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΟΙΠΑΠ αρχής γενομένης της λειτουργίας του, που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης από τη μειοψηφία. Η πρόταση τελικά καταψηφίστηκε με τον δήμαρχο να τάσσεται κατά του διαχειριστικού ελέγχου και να καλεί την ομάδα του να πράξει το ίδιο, να πει ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στον διαχειριστικό έλεγχο. Και το «ΟΧΙ» ειπώθηκε δια της ψήφου, όχι όμως από το σύνολο της διοικητικής πλειοψηφίας. Διαφώνησαν από την πλειοψηφία, η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μαρίνα Πατούλη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρασίνου Δημήτρης Κατραμάδος, η εντεταλμένη σύμβουλος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Έφη Τσεκούρα και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Νίκος Γκαραβέλλας. Υπέρ του «ΝΑΙ» και του διαχειριστικού ελέγχου ψήφισαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Μαρία Γώγου, Μανόλης Πάγκαλος, Παναγιώτης Ασβεστάς και Δημήτρης Κωνστάντος αλλά και η δημοτικής σύμβουλος της μειοψηφίας Νότα Σοκορέλη. Όσο για τα μεθεόρτια της συνεδρίασης… κερασάκι στην τούρτα η κοινή ανακοίνωση υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας που υπογράφουν οι ως άνω επικεφαλής της μειοψηφίας με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που τάχθηκαν στο πλευρό της διενέργειας του διαχειριστικού ελέγχου. Να σημειώσουμε ότι την κοινή ανακοίνωση συνοπογράφει ο αντιπρόεδρος του ΠΕΑΠ, Γιώργος Καρύμπας που απουσιάζε από τη σχετική ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.
Tα επιχειρήματα του «ΝΑΙ» και τα επιχειρήματα του «ΟΧΙ»
Η ομάδα της δημοτικής πλειοψηφίας που τάχθηκε υπέρ του «ΟΧΙ» στην πρόταση διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων επιφανών στελεχών της μειοψηφίας και μελών της προηγούμενης διοίκησης του δήμου επί Δημήτρη Φωκιανού (Κική Νικολαροπούλου και Γιώργος Κωνσταντόπουλος από την παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με επικεφαλής τη Μαρία Γώγου), αίρει κατά βάση το επιχείρημά της ότι ο διαχειριστικός έλεγχος που έγινε στο ΠΕΑΠ προκρίθηκε καθώς το νομικό πρόσωπο ήταν ελλειματικό, ενώ αντίθετα στο ΚΟΙΠΑΠ η άρνηση για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο με θετικό πρόσημο στα ταμείο του, ότι ο διαχειριστικός έλεγχος είναι κατά βάση λογιστικός και όχι διοικητικός κ.λπ.. Ταυτόχρονα, η δημοτική πλειοψηφία όπως μάς είπαν μεγαλοστελέχη της, «προσκαλεί» όλους τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου (λογιστικός έλεγχος κατά βάση και όχι επί της ουσίας όπως διατυπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο – ο ίδιος όμως διενεργήθηκε και στο ΠΕΑΠ να τονίσουμε) να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα του κράτους (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΥΠΕΚΑ) για τη διενέργεια ενός ολιστικού ελέγχου στο μέτρο που θεωρείται ότι δεν είναι σύννομη η λειτουργία του ΚΟΙΠΑΠ.
Στον αντίποδα οι δημοτικοί σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ του «ΝΑΙ» στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση για να εξηγήσουν και δημόσια τους λόγους αλλά και να δηλώσουν επίσημα στην πόλη ότι τάσσονται υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας κάθε διοικητικής δομής στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης, υποστηρίζουν ότι η διοίκηση οφείλει να έχει «ίδια μέτρα και ίδια σταθμά» στο σύνολο των διοικητικών της δομών. Στο μέτρο λοιπόν που διενεργήθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος στο ΠΕΑΠ (λογιστικού χαρακτήρα όπως υποστηρίχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρουμε για τρίτη φορά) δεν μπορεί να εξαιρείται το έτερο νομικό πρόσωπο του δήμου, το ΚΟΙΠΑΠ ή ακόμα και ο ίδιος ο δήμος. Άλλωστε, προβάλλουν ότι στο ΚΟΙΠΑΠ συντρέχουν επιπρόσθετοι λόγοι για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, όπως η έλλειψη ισολογισμών αλλά και διπλογραφικού συστήματος που διαθέτει το ΠΕΑΠ όπου και ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου και όπως υποστηρίζουν πολλοί αιρετοί θα έπρεπε να έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και να έχει παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο. Δεδομένων των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων στη χώρα με τους μεγάλους τριγμούς που αυτοί προκάλεσαν και προκαλούν, διευκρινίζει η διοίκηση του ΠΕΑΠ κρίθηκε σωστότερο να μετακυλιστεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαχειριστικού ελέγχου του ΠΕΑΠ λίγο αργότερα. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι το επιχείρημα αυτό της διοίκησης του ΠΕΑΠ κρίνεται από αιρετούς και πολιτικά εμπλεκόμενους με την πόλη φορείς, ως «εκλεπτυσμένη δικαιολογία» και το ΠΕΑΠ, αλλά πρώτιστα ο ίδιος ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης που φέρει και την τελική πολιτική ευθύνη για το σύνολο της διοικητικής δράσης και εικόνας του δήμου, δεν έχει παρά να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους» δίνοντας απλά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την ομάδα του «ΟΧΙ» στη διοικητική πλειοψηφία του δήμου που αρνήθηκε τον διαχειριστικό έλεγχο στο νομικό πρόσωπο του ΚΟΙΠΑΠ. Μπορεί να προχωρήσει στον έλεγχο αίροντας κάθε σκιά και ομιχλώδη σκέψη και διατύπωση που προκύπτει από την άρνησή της να γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος. Είναι μία καλή ευκαρία άλλωστε η διοίκηση να δουλέψει υπέρ της κατεύθυνσης επανένωσής των δυνάμεων της, προλειαίνοντας το έδαφος για τη δημιουργία έστω και μίας υποτυπώδους συνοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδείξει στην πόλη ότι αυτό που ευαγγελίστηκε πριν ένα χρόνο, διαφάνεια, διαύγεια και λογοδοσία, ξέρει και να το κάνει πράξη και δεν αρκείται μόνο σε φρούδες πολιτικές εξαγγελίες ενόψει των δημοτικών εκλογών!