Τα επιχειρήματα του «ΝΑΙ» και τα επιχειρήματα του «ΟΧΙ»
Η ομάδα της δημοτικής πλειοψηφίας που τάχθηκε υπέρ του «ΟΧΙ» στην πρόταση διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων επιφανών στελεχών της μειοψηφίας και μελών της προηγούμενης διοίκησης του δήμου επί Δημήτρη Φωκιανού (Κική Νικολαροπούλου και Γιώργος Κωνσταντόπουλος από την παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με επικεφαλής τη Μαρία Γώγου), αίρει κατά βάση το επιχείρημά της ότι ο διαχειριστικός έλεγχος που έγινε στο ΠΕΑΠ προκρίθηκε καθώς το νομικό πρόσωπο ήταν ελλειμματικό, ενώ αντίθετα στο ΚΟΙΠΑΠ η άρνηση για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο με θετικό πρόσημο στα ταμείο του, ότι ο διαχειριστικός έλεγχος είναι κατά βάση λογιστικός και όχι διοικητικός κ.λπ. Ταυτόχρονα, η δημοτική πλειοψηφία όπως μάς είπαν μεγαλοστελέχη της, «προσκαλεί» όλους τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου (λογιστικός έλεγχος κατά βάση και όχι επί της ουσίας όπως διατυπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο – ο ίδιος όμως διενεργήθηκε και στο ΠΕΑΠ να τονίσουμε) να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα του κράτους (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΥΠΕΚΑ) για τη διενέργεια ενός ολιστικού ελέγχου στο μέτρο που θεωρείται ότι δεν είναι σύννομη η λειτουργία του ΚΟΙΠΑΠ.
Στον αντίποδα οι δημοτικοί σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ του «ΝΑΙ» στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση για να εξηγήσουν και δημόσια τους λόγους αλλά και να δηλώσουν επίσημα στην πόλη ότι τάσσονται υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας κάθε διοικητικής δομής στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης, υποστήριξαν ότι η διοίκηση οφείλει να έχει «ίδια μέτρα και ίδια σταθμά» στο σύνολο των διοικητικών της δομών. Στο μέτρο λοιπόν που διενεργήθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος στο ΠΕΑΠ (λογιστικού χαρακτήρα όπως υποστηρίχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρουμε ξανά) δεν μπορεί να εξαιρείται το έτερο νομικό πρόσωπο του δήμου, το ΚΟΙΠΑΠ ή ακόμα και ο ίδιος ο δήμος. Άλλωστε, προέβαλλαν ότι στο ΚΟΙΠΑΠ συντρέχουν επιπρόσθετοι λόγοι για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, όπως η έλλειψη ισολογισμών αλλά και διπλογραφικού συστήματος που διαθέτει το ΠΕΑΠ όπου και ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου και όπως υποστηρίζουν πολλοί αιρετοί θα έπρεπε να έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και να έχει παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την ομάδα του «ΟΧΙ» στη διοικητική πλειοψηφία του δήμου που αρνήθηκε τον διαχειριστικό έλεγχο στο νομικό πρόσωπο του ΚΟΙΠΑΠ. Μπορεί να προχωρήσει στον έλεγχο αίροντας κάθε σκιά και ομιχλώδη σκέψη και διατύπωση που προκύπτει από την άρνησή της να γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος. Είναι μία καλή ευκαιρία άλλωστε η διοίκηση να δουλέψει υπέρ της κατεύθυνσης επανένωσής των δυνάμεων της, προλειαίνοντας το έδαφος για τη δημιουργία έστω και μίας υποτυπώδους συνοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδείξει στην πόλη ότι αυτό που ευαγγελίστηκε πριν ένα χρόνο, διαφάνεια, διαύγεια και λογοδοσία, ξέρει και να το κάνει πράξη και δεν αρκείται μόνο σε φρούδες πολιτικές εξαγγελίες ενόψει των δημοτικών εκλογών!
«Αντίπαλοι» στην ίδια πολιτική ομάδα
Η πρόταση για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΟΙΠΑΠ έγινε το μεγάλο πεδίο βολής όχι μόνο μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας αλλά και ανάμεσα στους «πολιτικούς ποδοσφαιριστές» της ίδιας ομάδας, αυτής της δημοτικής πλειοψηφίας. Πρώτα ερωτήματα συνεπώς:
- Οι αιρετοί της δημοτικής πλειοψηφίας δεν «παίζουν» στην ίδια ομάδα;
- Οι αιρετοί της δημοτικής πλειοψηφίας δεν «παίζουν» στο δικό τους γήπεδο εφόσον είναι η εκλεγμένη ομάδα και ως τέτοια θα έπρεπε να έχει την καθ’ ολοκληρίαν πλειοψηφία σε κάθε θέμα προς συζήτηση;
- Η αιρετοί της δημοτικής πλειοψηφίας στη μεγάλη προπόνηση πριν τον αγώνα του δημοτικού συμβουλίου, το προσυμβούλιο της παράταξης μία ημέρα πριν, δεν φρόντισαν να επιλύσουν τις διαφορές τους με βάση τη κοινή λογική και γνώμονα το καλό της πόλης και της παράταξής τους (γιατί το οποιαδήποτε ρήγμα στην παράταξη περιορίζει τις διοκητικές ικανότητες καθώς δημιουργεί σειρά προβλημάτων) ώστε να κατέβουν ενωμένοι στο «γήπεδο»;
- Οι αιρετοί της δημοτικής πλειοψηφίας «αγνοούν ηθελημένα» ότι μόνο ενωμένη η ομάδα μπορεί να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και να επιτύχει το ζητούμενο, τη νίκη στο γήπεδο; Και το ζητούμενο δεν είναι άλλο από την άρτια και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διακυβέρνηση της πόλης προς όφελος των δημοτών.
- Οι αιρετοί της δημοτικής πλειοψηφίας «αγνοούν ηθελημένα» ότι εφόσον κατεβαίνουν στο γήπεδο χωρίς συνοχή και ομόνοια θα δημιουργήσουν μία εικόνα διάσπασης που είναι καταστροφική για την παράταξη; Βέβαια, αυτό είναι ίσως η μικρότερη δυνατή απώλεια. Η μεγαλύτερη αφορά την ίδια την πόλη. Συγκεκριμένα, ποιες είναι οι δυνατότητες άρτιας διοίκησης μίας δημοτικής παράταξης που δείχνει να αδυνατεί να διοικήσει τα του οίκου της, να επιλύσει δηλαδή τα εσωτερικά της προβλήματα που φθάνουν στο βαθμό αθυροστομιών και έντονων λεκτικών διαπληκτισμών μεταξύ των «πολιτικών ποδοσφαιριστών» της ίδιας ομάδας… μέχρι και να «πιάνονται στα χέρια»;
Και σαφώς η όποια αναλογία με την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας είναι εμφανής, με τη διαφορά όμως ότι σε εθνικό επίπεδο οι πολιτικές αυτές διαφορές μπορούν να λυθούν με εκλογές, σε δημοτικό επίπεδο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Συνεπώς, ή η διοίκηση θα γίνει συμπαγής και θα διοικήσει με τις καλύτερες προδιαγραφές την επόμενη τετραετία ή ο δήμος θα διοικηθεί στη λογική μίας ευρύτερης συναίνεσης εντός του δημοτικού συμβουλίου ή μια σειρά από άλλα ενδεχόμενα αρκετά προβληματικά θα αποτελέσουν την πραγματικότητα των επόμενων μηνών και ετών στην πόλη της Λυκόβρυσης Πεύκης.
Διαδικαστικά, τέλος, να αναφέρουμε ότι τα θέματα του διοικητικού και οικονομικού ελέγχου του ΚΟΙΠΑΠ βρίσκονταν προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου του περασμένου Ιουλίου μετά από εισήγηση (και τις σχετικές νόμιμες διαδικασίες υπογραφών) των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας που επί της νέας διοίκησης του δήμου αρχής γενομένης του περασμένου Σεπτεμβρίου 2014, επιδεικνύουν μέχρι σήμερα μία διάθεση συνεργασίας και συνοχής στα μεγάλα θέματα του δήμου. Στην πλειονότητα αυτών, αν όχι σε όλα συνυπογράφει θεωρητικά και η Λαϊκή Συσπείρωση, που δεν προβαίνει και στην πρακτική υπογραφή του αιτήματος καθώς ήδη οι δημοτικοί σύμβουλοι των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.-, συμπληρώνουν τον αριθμό των έντεκα υπογραφών που απαιτούνται για την κατάθεση του αιτήματος και τοποθέτησης των σχετικών θεμάτων που αυτό αφορά στην ημερήσια διάταξη ενός δημοτικού συμβουλίου. Έτσι, συνέβη με τα θέματα του ΠΕΑΠ και αποδείχθηκε και δια της ψήφου του Παναγιώτη Ασβεστά που τάχθηκε υπέρ του διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΟΙΠΑΠ κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.