Η μειοψηφία ζητά από το δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του περί άμεσης κατάργησης του ειδικού τέλους 0,80 ευρώ στη Λυκόβρυση.
Πάγιο αίτημα της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης επί δημαρχίας Δημήτρη Φωκιανού η ανάληψη και του 30% κατασκευής του οικοδομικού τετραγώνου 9 στη Λυκόβρυση από την Περιφέρεια που αρχικά ανέλαβε το κόστος για το 70% του έργου. Το υπόλοιπο 30% μαζί με την αγορά του οικοπέδου που πραγματοποιήθηκε μέσω τραπεζικού δανεισμού προβλέφθηκε να καλυφθεί με ειδικό τέλος που πληρώνουν εδώ και 11 χρόνια οι Λυκοβρυσιώτες ύψους 0,80 λεπτών και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του ειδικού τέλους το 2019.
Η ανάληψη σήμερα όμως του υπόλοιπου 30% του έργου κατασκευής από την Περιφέρεια φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου και των εξελίξεων τη ρητή διατύπωση του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη περί άμεσης κατάρτηγησης του ειδικού τέλους στο μέτρο που η Περιφέρεια αναλάβει την 100% χρηματοδότηση του έργου. Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι στα ταμεία σήμερα του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης υπάρχει περί το 1 εκατ. ευρώ, ποσό που επαρκεί για την ολιστική αποπληρωμή του δανείου αγοράς του οικοπέδου ΟΤ 9.
Από την πλευρά τους τώρα οι παρατάξεις της μειοψηφίας αιτούνται την κατάργηση του ειδικού τέλους σε άμεσο χρόνο και μάλιστα από την 1-1-2016. Υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους επίσης να μην προκριθεί τελικά η λύση πολιτικών κύκλων στην πόλη περί της διατήρησης του τέλους ως αρχικά θεσπίστηκε (δηλαδή έως το 2019) με στόχο και την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη Λυκόβρυση, ενώ επισημαίνουν ελλείψεις στη μελέτη κατασκευής του ΟΤ 9. Κάποιες από αυτές υποστηρίζουν μπορούν να διορθωθούν ακόμη και τώρα!
Επικοινωνήσαμε με τη δημοτική Αρχή και τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα. Αυτά απαντήθηκαν από την πλειονότητα των παρατάξεων της μειοψηφίας, ενώ η δημοτική Αρχή ζήτησε λίγο χρόνο περισσότερο ώστε να συλλέξει τα απαιτούμενα στοιχεία βάσει ερωτημάτων από τις υπηρεσίες του Δήμου. Συνεπώς το ρεπορτάζ βρίσκεται σε εξέλιξη και τα νεότερα στοιχεία από τη δημοτική Αρχή θα φιλοξενηθούν στην επόμενη έκδοση της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ για τη Λυκόβρυση Πεύκη.
Όσον αφορά τώρα τα ερωτήματα που θέσαμε στη δημοτική Αρχή και τους επικεφαλής της μειοψηφίας αυτά έχουν ως εξής:
Ερωτήματα προς τους αρμόδιους αντιδημάρχους κ.κ. Τ. Μαυρίδη και Β. Παπανικολάου:
1. Ποιό είναι το ποσό που εισπράχθηκε μέχρι σήμερα από το ειδικό τέλος 0,80 λεπτών στη Λυκόβρυση για το ΟΤ9 και τι ποσό υπάρχει σήμερα διαθέσιμο στα ταμεία του Δήμου;
2. Ποιό είναι το ύψος του ποσού που οφείλει ο Δήμος για την εξόφληση του δανείου αγοράς του ΟΤ9;
3. Οφείλει η ΔΕΗ ορισμένο ποσό και ποιό είναι αυτό στον Δήμο από το εισπραχθέν μέχρι σήμερα ειδικό τέλος;
4. Η κατασκευή του ΟΤ9 μέχρι ποιό ποσό έχει τιμολογηθεί;
5. Πώς σχολιάζετε την εξέλιξη ανάληψης του 30% κατασκευής του ΟΤ9 από την Περιφέρεια;
6. Το έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη ή προβλέπονται ορισμένες αλλαγές και εάν η απάντησή σας είναι θετική… ποιες είναι αυτές και γιατί;
7. Πώς σχεδιάζετε τη λειτουργία και τη διαχείριση του ΟΤ9 ως Δήμος και ποιος ο σχεδιασμός σας για τη συντήρηση του έργου;
8. Ο δήμαρχος εδώ και καιρό έχει αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση του ειδικού τέλους εάν η Περιφέρεια αναλάβει το 30% κατασκευής του έργου, κάτι που σήμερα έχει δρομολογηθεί ως πραγματικότητα. Παράλληλα, στην πόλη αναπτύσσεται η ακόλουθη σκέψη: να διατηρηθεί το ειδικό τέλος στον αρχικό προγραμματισμό των ετών που τέθηκε, δηλαδή στα 15 χρόνια, ώστε με τα χρήματα που θα συλλεχθούν να προωθηθεί η κατασκευή του κλειστού γηπέδου της Λυκόβρυσης; Πώς σχολιάζετε μία τέτοια εκδοχή; Ποιες οι σχετικές σας σκέψεις και ποιος ο προσανατολισμός σας σχετικά υπέρ ή κατά και γιατί;
Ερωτήματα προς τους επικεφαλής της μειοψηφίας:
1. Πώς σχολιάζετε την εξέλιξη ανάληψης του 30% κατασκευής του ΟΤ9 από την Περιφέρεια;
2. Το έργο κατά τη γνώμη σας πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη ή οφείλουν να γίνουν ορισμένες αλλαγές και εάν η απάντησή σας είναι θετική… ποιες είναι αυτές και γιατί;
3. Εάν ήσασταν δημοτική Αρχή πώς θα σχεδιάζετε τη λειτουργία και τη διαχείριση του ΟΤ9 ως Δήμος και ποιος ο σχεδιασμός σας για τη συντήρηση του έργου;
4. Ο δήμαρχος εδώ και καιρό έχει αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση του ειδικού τέλους εάν η Περιφέρεια αναλάβει το 30% κατασκευής του έργου, κάτι που σήμερα έχει δρομολογηθεί ως πραγματικότητα. Παράλληλα, στην πόλη αναπτύσσεται η ακόλουθη σκέψη: να διατηρηθεί το ειδικό τέλος στον αρχικό προγραμματισμό των ετών που τέθηκε, δηλαδή στα 15 χρόνια, ώστε με τα χρήματα που θα συλλεχθούν να προωθηθεί η κατασκευή του κλειστού γηπέδου της Λυκόβρυσης; Πώς σχολιάζετε μία τέτοια εκδοχή; Ποιες οι σχετικές σας σκέψεις και ποιος ο πολιτικός προσανατολισμός σας σχετικά υπέρ ή κατά και γιατί;
Μαρία Γώγου – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Η απόφαση αυτή άργησε να έρθει και γι’ αυτό ευθύνη έχει μόνο ο δήμαρχος ο όποιος δεν φρόντισε να έχει τις καλές σχέσεις με την Περιφέρεια ώστε να μην έχει παρέλθει τόσος χρόνος και να έχουν γίνει πληρωμές από το Δήμο»
Σαφώς και η ανάληψη του 30% κατασκευής του ΟΤ9 από την Περιφέρεια είναι μια θετική εξέλιξη για το Δήμο, η ανάληψη του 30% του κόστους της κατασκευής του έργου στο ΟΤ9. Θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρο για την αποδοχή του αιτήματος του Δήμου μας διότι συνέβαλε ώστε να υπάρξει θετική απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο, εκπληρώνοντας στο ακέραιο και την υπόσχεση που μας είχε δώσει κατά την επίσκεψή των τριών επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας τον περασμένο Οκτώβριο , εμού, του κ Πάγκαλου και του κ Κωστάντου όπου του τέθηκε το συγκεκριμένο αίτημα. Ως παράταξη είχαμε θέσει προεκλογικά το θέμα της ανάληψης της συμμετοχής του Δήμου από την Περιφέρεια ως πρώτιστη προτεραιότητα για να απαλειφθεί η επιβάρυνση των δημοτών της τοπικής κοινότητας της Λυκόβρυσης από το ειδικό τέλος, διότι πιστεύουμε ότι τα έργα κοινής ωφέλειας πρέπει να πληρώνονται από την περιφέρεια ή από κοινοτικούς και άλλους τέτοιους πόρους και όχι απευθείας από τους δημότες οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει τους φόρους τους .
Εδώ βέβαια πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η απόφαση αυτή άργησε να έρθει και γι αυτό ευθύνη έχει μόνο ο δήμαρχος ο όποιος δεν φρόντισε να έχει τις καλές σχέσεις με την περιφέρεια και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια α από την ανάληψη των καθηκόντων του, ώστε να επιτευχτεί ο στόχος αυτός και να μην έχει παρέλκει τόσος χρόνος και άρα να έχουν γίνει πληρωμές από το δήμο. Άλλωστε το αίτημα αυτό στην περιφέρεια είχε ήδη τεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
«Η μελέτη κατασκευής του έργου προβλέπει τη θέρμανση των πισινών με φυσικό αέριο. Αυτό σήμερα συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό βάρος για το Δήμο»
Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε, από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, με τη διαδικασία της μελέτης- κατασκευής, δηλαδή ο εργολάβος που θα αναλάμβανε το έργο έκανε και την μελέτη για το τι και πως θα κατασκευαστεί εκεί.
Στο παρελθόν είχαμε εκφράσει τον προβληματισμό μας σχετικά με το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του έργου αυτού. Και αυτό γιατί η μελέτη προβλέπει τη θέρμανση των πισινών με φυσικό αέριο. Αυτό σήμερα συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό βάρος για το Δήμο λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική του κατάσταση. Ενώ θα έπρεπε στην αρχική μελέτη να είχε προβλεφθεί εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης των πισινών, όπως είναι η γεωθερμία η οποία περιορίζει το κόστος λειτουργίας σε σημαντικό βαθμό . Πράγμα που μπορεί και τώρα να γίνει αρκεί να το απαιτήσει ο Δήμος ως αντισταθμιστικό όφελος, του κατά κοινή ομολογία χαμηλού ποσοστού έκπτωσης που έδωσε ο πλειοδότης κατασκευαστής που το ανέλαβε.
Το γεγονός ότι το έργο έχει σήμερα ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80% σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τη διοίκηση του δήμου, καταλαβαίνετε ότι αλλαγές σε βασικά σημεία δεν είναι εφικτό να γίνουν: Όπως το λογικό η πισίνα να έχει 8 διαδρομές αντί για 6 που είναι τώρα, ώστε να είναι κατάλληλη και για αγωνιστικά τμήματα.
Ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να είναι κατάλληλο για πολλαπλές χρήσεις ώστε να αποφέρει έσοδα που θα χρησιμοποιούνται από το δήμο για τη συντήρηση και λειτουργία του, πράγμα που θα έπρεπε να είχε ήδη προβλεφτεί στην αρχική μελέτη.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα με την ολοκλήρωση του έργου είναι η κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από αυτό. Θα πρέπει να εξεταστεί αν θα δημιουργηθεί κάποιος δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, να προβλεφτούν θέσεις στάθμευσης επί των περιφερειακών οδών για τους επισκέπτες και τους χρήστες των δομών. Όσοι γονείς θα φέρνουν τα παιδιά τους για την άθληση θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν με ασφάλεια τα παιδιά τους, χωρίς να παρακωλύουν την υπόλοιπη κυκλοφορία
«Η συντήρηση του έργου θα πρέπει να γίνει μέσα από τις υπάρχουσες δομές του δήμου, είτε αυτό αφορά το πράσινο είτε την τεχνική υποστήριξη»
Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο σε μας που ανήκει το ΟΤ9, δηλαδή ποιος θα αναλάβει την λειτουργία του, θα παραμείνει στο δήμο γενικά ή θα ενταχθεί, όπως θεωρούμε σωστό στο ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ, λόγω των βασικών λειτουργιών του. Από αυτό θα εξαρτηθεί και ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργήσει.
Άποψή μας είναι πως ό,τι έχει σχέση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό να τίθεται κάτω από τη δικαιοδοσία του ΝΠΔΔ που είναι αρμόδιο γι αυτά τα θέματα, όπως και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου για την καλύτερη λειτουργία και διαχείριση τους.
Για να έχει έσοδα ο δήμος για τη συντήρηση και λειτουργία του έργου θα πρέπει στο αναψυκτήριο θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την ενοικίασή του απαγορεύοντας οχλούσες δραστηριότητες , που μπορεί να επηρεάσουν τους κατοίκους.
Επιπλέον, με βάση κανονισμούς λειτουργίας της πισίνας να επιτραπεί η χρήση της από αθλητικά σωματεία τα οποία θα πληρώνουν ενοίκιο για τη χρήση αυτή.
Η συντήρηση ενός τέτοιου έργου θα πρέπει να γίνει μέσα από τις υπάρχουσες δομές του δήμου, είτε αυτό αφορά το πράσινο είτε την τεχνική υποστήριξη.