Γιάννης Θεοδωρακόπουλος – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Πώς ο προϋπολογισμός του ΟΤ 9 από τα 4.521.000 ευρώ εκτινάχτηκε στα 14.236.000 ευρώ; Που είναι το …υπόγειο πάρκινγκ που δεν θα φθάνει ούτε για τους υπαλλήλους;»
Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να καλύψει αυτή, με εθνικούς πόρους, το μερίδιο των κατοίκων της Λυκόβρυσης για την αποπεράτωση του Ο.Τ. 9 είναι μια θετική εξέλιξη για το δήμο μας και ασφαλώς καταγράφεται στα συν του δημάρχου κ. Μαυρίδη. Τώρα δεν μένει παρά να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να μην υποχρεωθούν οι κάτοικοι να πληρώσουν επιπλέον έστω και μια δόση. Ταυτοχρόνως όμως δημιουργούνται κάποια μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με τη λειτουργία του πρώην δημάρχου κ. Φωκιανού.
- Γιατί υποχρέωσε τους κατοίκους της Λυκόβρυσης να πληρώνουν επί χρόνια το 30% του συνολικού κόστους του έργου, κάτι πρωτοφανές για ολόκληρη την Ελλάδα; Παντού οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν το 100% του προϋπολογισμού. Μόνο στο δήμο μας είδαμε αυτό το παράξενο γεγονός.
- Γιατί δεν αξίωσε αμέσως, το 2011, από την Περιφέρεια να αναλάβει ολόκληρη τη δαπάνη του έργου, όμως του προτείναμε πολλές φορές. Κάτι που αναγκάστηκε να κάνει δειλά-δειλά πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές του 2014.
- Πώς θα απολογηθεί στους Λυκοβρυσιώτες τους οποίους σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης έβαλε να πληρώσουν από το υστέρημά τους για τα έργα ανάπλασης του Οικοδομικού Τετραγώνου 9 (πέρα από το κόστος αγοράς του οικοπέδου) το ποσό των 1.800.000 ευρώ;
- Και βεβαίως το κεφαλαιώδες ερώτημα έχει να κάνει με το πώς το έργο αυτό που εγκρίθηκε αρχικά από το δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης με προϋπολογισμό 4.521.000 ευρώ δημοπρατήθηκε αργότερα με προϋπολογισμό 14.235.000 ευρώ;
Ένα έργο χωρίς υπόγειο πάρκινγκ και δύο κολυμβητήρια χωρίς γεωθερμία
Την ερώτηση σχετικά με τυχόν αλλαγές στη μελέτη η δική μας άποψη είναι ότι στο έργο αυτό, το οποίο κρίνεται υπερβολικά ακριβό, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να …δεχτεί τώρα αλλαγές. Αυτές έπρεπε να γίνουν αρκετά ενωρίτερα. Και πρώτα-πρώτα η μεγάλη πισίνα (υπάρχει και μια μικρότερη) θα έπρεπε η πισίνα να ήταν ολυμπιακών διαστάσεων (πενηντάρα) και όχι 25ντάρα, όπως είναι της Πεύκης. Επίσης θα έπρεπε να θερμαίνεται με τη μέθοδο της γεωθερμίας προκειμένου να γλυτώνει ο δήμος μεγάλα ποσά από τα καύσιμα. Όμως και αυτό το …ξέχασαν ο πρώην δήμαρχος και η διεύθυνση της Τεχνικής Υπηρεσίας και τις συνέπειες και μάλιστα μεγάλες θα τις υποστούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οι κάτοικοι. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη υπόγειου πάρκινγκ για να φιλοξενεί τους χρήστες του έργου. Γιατί αντί να έχει 150-200 θέσεις διαθέτει μόλις 26, που δεν επαρκούν ούτε για τους εργαζόμενους.στις εγκαταστάσεις. Αυτή η έλλειψη θα φανεί γρήγορα στη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Όπως ακριβώς φάνηκε η έλλειψη υπόγειου πάρκινγκ στο δημαρχείο της Πεύκης, και το Δημοτικό Θέατρο, όπου …ξέχασε να φτιάξει θέσεις ο τότε δήμαρχος κ. Καμάρας. Και εξ αιτίας αυτού η περιοχή υποφέρει.
Πού βρίσκεται η οικονομοτεχνική μελέτη;
Η ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία και τη διαχείριση του Ο.Τ 9 από το δήμο είναι μια ερώτηση που δεν απαντιέται από την αντιπολίτευση. Η οποία αντιπολίτευση δεν είναι ενήμερη για όλα τα στοιχεία του έργου. Για παράδειγμα. Είχαμε ζητήσει από τον πρώην δήμαρχο την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου για να δούμε πώς σχεδιάστηκε και τι …μέλλον έχει. Απάντηση δεν πήραμε ποτέ. Τώρα θα την ζητήσουμε από τη σημερινή δημοτική αρχή. Ελπίζουμε να την …βρει τη μελέτη ώστε με τη σειρά μας να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη δημοτική αρχή.
Στην ερώτηση για την κατάργηση του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι κάτοικοι αμέσως μετά την ανάληψη του 30% της δαπάνης από την Περιφέρεια θεωρούμε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Οι σκέψεις να διατεθούν τα χρήματα που θα περισσέψουν για την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου, που ζήτησε ο τοπικός σύλλογος ΚΑΟΛ, είναι καλές, αλλά εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι νομικοί.
Νομίζω όμως ότι θα μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούμε με το θέμα του Ο.Τ. 9, όπως και του κλειστού, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο για τη Λυκόβρυση.
Μανόλης Πάγκαλος – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
«Να διακοπεί άμεσα το ειδικό τέλος στη Λυκόβρυση για το ΟΤ9 αφού ολοκληρώθηκε ο σκοπός είσπραξής του»
Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ένα θετικότατο γεγονός η ανάληψη του 30% κατασκευής του ΟΤ9 από την Περιφέρεια, για την επιτυχία του οποίου προσπαθήσαμε και εμείς, από την πρώτη μέρα της εκλογής μας.
Να υπενθυμίσουμε την τελευταία επίσημη συνάντηση που είχαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα κύριο Γιώργο Καραμέρο, στις 24/9/2015, μαζί με άλλους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, συγκεκριμένα την κυρία Μαρία Γώγου και τον κύριο Δημήτρη Κωνστάντο, όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων της συζήτησης είχαμε ζητήσει την κάλυψη από την Περιφέρεια του 30% της συμμετοχής του Δήμου μας, στο υπολειπόμενο προς τιμολόγηση κόστος κατασκευής, και είχαμε λάβει την θετική διάθεση και διαβεβαίωση του κυρίου Καραμέρου, γεγονός που γνωστοποιήσαμε στο κοινό ανακοινωθέν των τριών επικεφαλής.
«Ότι ζητάγαμε προεκλογικά –δηλαδή τις 8 κολυμβητικές διαδρομές, την γεωθερμία, το σκέπαστρο της πισίνας–, και δεν έγιναν, δυστυχώς ο Δήμος μας θα τα βρει μπροστά του»
Δυστυχώς, το έργο έτσι όπως βιαστικά υπογράφηκε από τις προηγούμενες Αρχές, τόσο της Περιφέρειας (κ. Σγουρός) όσο και του δήμου μας (κ. Φωκιανός) δεν επέτρεψε την διόρθωση της μελετοκατασκευής και την διαμόρφωση ενός βιώσιμου έργου, θετικού και για την κοινωνία και για τα οικονομικά του Δήμου.
Θα υπενθυμίσουμε τις θέσεις της παράταξης μας, της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης Πεύκης, όπου επί λέξει είχαμε δηλώσει, στην τελευταία μας ομιλία ενώπιον των δημοτών μας της Λυκόβρυσης, ότι:
«… Υποστηρίξαμε ότι η βιωσιμότητα του έργου και η δυνατότητα κάλυψης των δαπανών λειτουργίας θα επιτευχθεί, εφόσον, αφενός μεν, τονωθεί η αθλητική δραστηριότητα των κολυμβητηρίων και γίνει η περιοχή πόλος έλξης κατοίκων του λεκανοπεδίου, για την παρακολούθηση κολυμβητικών και παρεμφερών αγώνων (π.χ. πόλο, με την ανάπτυξη του κολυμβητήριου από 6 σε 8 κολυμβητικές διαδρομές), αφετέρου δε, το ενεργειακό κόστος του έργου ελαχιστοποιηθεί με βιοκλιματικά έργα (γεωθερμία, φυσικό αέριο, ηλιακοί θερμοσίφωνες κ.λπ.) και υπάρξει εξ αρχής υποδομή για σκέπαστρο.
Γνωρίζοντας ότι είχε υπογραφεί η σχετική Σύμβαση, επιδιώξαμε, στη βάση της κοινής και απλής λογικής, τη συνεννόηση με τον απερχόμενο Δήμαρχο Δημήτρη Φωκιανό, ώστε να διορθωθούν οι σχετικές ελλείψεις στη μελέτη και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, που θα διαμόρφωναν ένα έργο σύγχρονο και λειτουργικά βιώσιμο…»
Ότι ζητάγαμε προεκλογικά –δηλαδή τις 8 κολυμβητικές διαδρομές, την γεωθερμία, το σκέπαστρο της πισίνας–, και δεν έγιναν, δυστυχώς ο Δήμος μας θα τα βρει μπροστά του.