Τη μνήμη ενός από τους πιο σημαντικούς Πευκιώτες, του διακεκριμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου Κώστα Σαρδελή, αποφάσισε να τιμήσει ο ∆ήμος Πεύκης, ως ελάχιστη αναγνώριση για την προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό της πόλης. Ο ∆ήμος θα πραγματοποιήσει ειδική τιμητική εκδήλωση, όπου θα φωτίσει πτυχές της προσωπικότητας του εκλιπόντος Πευκιώτη, ενώ θα τοποθετηθεί αναμνηστική πινακίδα στο σπίτι που ζούσε.
«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον σπουδαίο αυτό πνευματικό άνθρωπο που τίμησε την πόλη μας», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στο ∆ημοτικό Συμβούλιο.
Ποιος ήταν ο Κώστας Σαρδελής
Ο Κώστας Σαρδελής γεννήθηκε το 1932 στο Μύτικα Ακαρνανίας. Τα εγκύκλια γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και στα Γυμνάσια Λευκάδας και Νέας Ιωνίας Αθηνών. Ακολούθησαν σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ εργάστηκε σε διάφορες δουλειές και μαθήτεψε κοντά σε παλαιούς δημοσιογράφους έως ότου κλήθηκε να τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.
Από την ένταξή του στον αθηναϊκό ημερήσιο Τύπο εργάστηκε κατά διαστήματα ως εσωτερικός συντάκτης και ρεπόρτερ στις εφημερίδες «Εθνικός Κήρυξ», «Εμπρός», «Νίκη», «Η Ημέρα», «Η Βραδυνή» κ.ά. Παράλληλα υπήρξε ανταποκριτής στην Αθήνα των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Ελληνικός Βορράς» της Θεσσαλονίκης, «Ταχυδρόμος» του Βόλου, «Ταχυδρόμος» της Καβάλας και άλλων επαρχιακών εφημερίδων.
Στις εφημερίδες αυτές και σε άλλα αθηναϊκά και επαρχιακά έντυπα ποικίλης ύλης έγραψε και δημοσίευσε επίκαιρα ρεπορτάζ, έρευνες για τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας και άλλα δημοσιογραφικά και φιλολογικά και ιστορικά κείμενα.
Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας ταυτίστηκε με την εφημερίδα «Η Βραδυνή» των αδελφών Πάνου και Τζώρτζη Αθανασιάδη. Κινήθηκε σε αρκετούς τομείς του καθημερινού ρεπορτάζ και κυρίως του εκκλησιαστικού, του εκπαιδευτικού και του ελεύθερου.
Συνεργάστηκε ακόμη με το ραδιόφωνο και για ένα χρονικό διάστημα διετέλεσε ∆ιευθυντής του Γραφείου Τύπου του υφυπουργείου Επικοινωνιών.
Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1958. Ήταν «Ο Άγιος των σκλάβων» (Κοσμάς ο Αιτωλός) και έκτοτε ακολούθησαν 34 ακόμη βιβλία. Σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μελετητές του κόσμου σχετικά με τον Κοσμά Αιτωλό.
Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε δύο φορές με λογοτεχνικά βραβεία (του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη και του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη) και δύο επίσης φορές το κράτος, το οποίο τον τίμησε και για τις διακεκριμένες υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε στα ελληνικά γράμματα, απονέμοντάς του και σχετικό πάπυρο. Λογοτεχνικό βραβείο του απένειμε και για βιβλίο του η Εταιρία Χριστιανικών Γραμμάτων.
Το 2004 το ∆ιοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ τού ανέθεσε τη μονογραφία για τον αναμορφωτή της ελληνικής δημοσιογραφίας Βλάση Γαβριηλίδη. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2005 και σε αυτό αποτυπώνεται ο ερευνητικός του μόχθος, η κριτική του φροντίδα και η διεισδυτική του ανατομία στο φαινόμενο Βλάσης Γαβριηλίδης. Η εργασία του θα κριθεί από τους ιστορικούς και τους μελετητές της ιστορίας του ελληνικού Τύπου και θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα.
Νίκος Καραβάσιος