1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, μία ημέρα που κάνει όλους αυτούς που κάποτε υπήρξαν παιδιά και σήμερα απόκτησαν δικά τους παιδιά, αυτούς που αγαπάνε τα παιδιά, να νιώθουν υπεύθυνοι για το παρόν και το μέλλον τους. Για τον λόγο αυτό πρέπει να σκύψουμε πάνω στα παιδιά όλου του κόσμου που: Ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές φθάνουν μέχρι και τον θάνατό τους.
– Δεν μαθαίνουν γράμματα.
– Καθημερινά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών πρέπει να γίνει καθημερινό μέλημα όλων μας, η αναζήτηση τρόπου βοήθειας των παιδιών όλου του κόσμου. Πρέπει να πλαισιώσουμε τις μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (UNICEF, ActionAid κ.ά.), οι οποίες έχουν ως κύριο σκοπό να βοηθούν τα παιδιά.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, θέλουμε να στρέψουμε για λίγο την προσοχή μας και στα παιδιά της πόλης μας. Να επισημάνουμε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και να προτείνουμε την επίλυσή τους.
Προτείνουμε:
1. Να υπάρχει διαφάνεια και σωστή κατανομή των λειτουργικών εξόδων των σχολείων, στις σχολικές επιτροπές για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους.
2. Να γίνει σωστότερη η λειτουργία της σχολής γονέων που λειτουργεί από το Πολυιατρείο του Δήμου. Παράλληλα, να λειτουργούν και προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού που θα απευθύνονται κύρια σε μαθητές 3ης Γυμνασίου και 1ης Λυκείου και επικουρικά στους γονείς των μαθητών αυτών.
3. Να γίνουν προσπάθειες και με τη συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες, να προσληφθούν παιδοψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός για να καλύπτουν τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας.
4. Να γίνει αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για να γίνουν τα σχολεία σύγχρονα εκπαιδευτήρια, π.χ. σύνδεση όλων των Σχολείων με Internet.
5. Να εξετασθεί η δυνατότητα χρήσεως των προαυλίων χώρων των σχολείων ως αθλητικών χώρων, κύρια κατά τη διάρκεια των διακοπών και να θεσπισθούν κανόνες λειτουργίας τους (π.χ. ώρες λειτουργίας κ.ά.).
6. Για την καλύτερη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων προτείνουμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για σωστότερη λειτουργία τους. Χρειάζονται καλύτερες υποδομές (αίθουσα ξεκούρασης, τραπεζαρία κ.ά.), ύπαρξη καλύτερης χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό πολλαπλών δραστηριοτήτων απαιτείται δε να γίνει προσπάθεια για διορισμό κατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού με τις απαραίτητες ειδικότητες.
7. Να γίνει σύνδεση με Internet της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με ελεύθερη χρήση απ’ όλους τους μαθητές και τους πολίτες.
8. Να συμμετέχουν στους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου και εκπρόσωποι των μαθητών και φοιτητών και να έχουν ενεργότερη συμμετοχή στον προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.
9. Να γίνει άμεσα η ενεργοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.
10. Τέλος για την καλύτερη μετακίνηση των περισσότερων φοιτητών της πόλης μας, που φοιτούν σε σχολές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου προτείνουμε να ζητηθεί από τον ΟΑΣΑ να λειτουργήσει λεωφορειακή γραμμή, η οποία θα λειτουργεί όλη την ημέρα και θα συνδέει, απευθείας, την πόλη μας με την ευρύτερη περιοχή της Πολυτεχνούπολης και της Πανεπιστημιούπολης. Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας αυτό μπορεί να υλοποιηθεί ταχύτερα, αν υιοθετηθεί από τον Δήμο και τους μαζικούς φορείς και υποβληθούν ανάλογα αιτήματα προς τον ΟΑΣΑ.
Για το Διοικ.Συμβούλιο του Εξωραϊστικού-Πολιστικού Συλλόγου Άνω Πεύκης
Ο πρόεδρος
Τάσος Τζοβάρας
Ο γενικός γραμματέας
Γεώργιος Γώγος