Περίπου ένα μήνα (13/12) προτού οριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στις 17 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Κατοίκων του Ηλιακού Χωριού «απολογήθηκε» ενώπιον των οικιστών, με βασικό σκοπό να τους υπενθυμίσει τους αγώνες που έχει δώσει υπέρ των συμφερόντων τους τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Σύλλογος του Ηλιακού Χωριού αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους Συλλόγους της πόλης και ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο, καθώς εκπροσωπεί 435 οικογένειες.
Aναλυτικά, παρατίθενται οι δράσεις του Συλλόγου για την περίοδο 2007-2009, όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Σταυρόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον απολογισμό:
«Ο εργατικός οικισμός Ηλιακό Χωριό, στον οποίο και διαμένουμε έχει ασφαλώς τα καλά του (καλή περιοχή – ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι – πράσινο – εξαιρετική πολεοδομική και αρχιτεκτονική συγκρότηση – κοινόχρηστοι χώροι με καθορισμένες χρήσεις προς όφελος των οικιστών αλλά και με αντισταθμιστικά οφέλη – εμπορικά καταστήματα – καλό θερμομονωτικό εξωτερικό κέλυφος στις κατοικίες). Στην αρχή είχαμε και αρκετές παιδικές χαρές. Δεν ξεχνάμε τα παραπάνω γιατί είναι σημαντικά.
Ο οικισμός κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί την ζωή εργατικών – λαϊκών οικογενειών.
Χρειάζεται όσα έχουμε να τα διαφυλάξουμε από κάθε κακόβουλη ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οπισθοχώρηση αυτών των κατακτήσεων.
Όμως, διαπιστωμένα εδώ και αρκετά χρόνια ο οικισμός μας έχει σοβαρότατα προβλήματα, όπως το μολυσμένο νερό, τις υγρασίες, τους προβληματικούς αγωγούς ακαθάρτων και άλλα.
Κατά τη γνώμη μας, η μη αντιμετώπισή τους οφείλεται στην πολυετή αδιαφορία -ίσως η λέξη κυνισμός αποδίδει καλύτερα τη προκλητικά αδιάφορη και αντιλαϊκή στάση που έδειξαν στα πολύ σοβαρά προβλήματα του οικισμού διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Τα προβλήματα είναι πολλά, όμως, ως σημαντικότερα στα οποία δικαιολογημένα στράφηκε το ενδιαφέρον της διοίκησης, θεωρούμε τα παρακάτω:
1. Οριστικά παραχωρητήρια. Κάτω από τη συλλογική δουλειά και την πίεση που ασκούμε, η διοίκηση του ΟΕΚ αποφάσισε μέσα στο 2008 για το τελικό οικονομικό τίμημα των κατοικιών μας.
Απαιτούμε να δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια με τίμημα που να ανταποκρίνεται στις δαπάνες κατασκευής των κατοικιών και όχι να μας φορτώνουν με ανύπαρκτες δαπάνες και ΦΠΑ που κατά την περίοδο κατασκευής του οικισμού μας δεν υπήρχε.
Το ζήτημα των οριστικών παραχωρητήριων οι αρμόδιοι από τον ΟΕΚ και του υπουργείου Απασχόλησης είναι υποχρεωμένοι το συνδυάζουν και με την εξάλειψη των σοβαρών ενεργειακών προβλημάτων, την αντιμετώπιση των υγρασιών, των προβλημάτων στις αποχετεύσεις, καθώς και με την έλευση του φυσικού αέριου.
Δική μας εκτίμηση είναι ότι η μη χορήγηση των παραχωρητηρίων βασικά οφείλεται στα πολύ σοβαρά και άλυτα ενεργειακά προβλήματα του οικισμού.
Διεκδικούμε: Να παραλάβουμε οριστικά άρτιες τις κατοικίες μας.
Η διοίκησή μας έκανε αρκετές ενέργειες στο θέμα των οριστικών παραχωρητηρίων, κινήθηκε και για τη μείωση της τελικής τιμής των κατοικιών.
2. Ανθυγιεινές και πανάκριβες στη χρήση ενεργειακές σαβούρες.
Διεκδικήσαμε να μας απαλλάξουν για πάντα από τα εντελώς αποτυχημένα, και εξαιρετικά δαπανηρά στη χρήση, πειραματικά και συγκεντρωτικά ενεργειακά συστήματα, τα οποία εκτός των άλλων είναι πολύ ανθυγιεινά και συχνά δίνουν μολυσμένο το ζεστό νερό.
Για αρκετά χρόνια υπήρχε και συνεχίζει το πρόβλημα με τη συχνή εμφάνιση σε σκούρο χρώμα και την έντονη δυσοσμία του ζεστού νερού και με τις φαγούρες (μετά την επαφή μαζί του). Το 2008 διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αποικίες με το επικίνδυνο βακτήριο της λεγεωνέλλας σε επίπεδα αρκετά πάνω από επιτρεπόμενα όρια. Τα μέτρα που πήρε ο ΟΕΚ (κάτω από το βάρος των καταγγελιών μας) ήταν ανεπαρκή (άνοδος της θερμοκρασίας του ζεστού νερού).
Η ανθυγιεινή κατάσταση μαζί και η προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων, αναγκάζει οικιστές που ανησυχούν, να προβαίνουν σε διάφορες ενεργειακές πατέντες, να αυτονομούνται (αναγκαίο και δικαιολογημένο μέτρο).
Η διοίκησή μας ασχολήθηκε με το μολυσμένο ζεστό νερό και με τη λεγεωνέλλα. Με καταγγελίες προς το υπουργείο Απασχόλησης και το υπουργείο Υγείας και σε άλλους φορείς τα δημοσιοποιήσαμε. Απαιτήσαμε να έχουμε στις κατοικίες μας καθαρό – υγιεινό ζεστό νερό.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου έγιναν κινητοποιήσεις με μικρή ομολογουμένως συμμετοχή, ενώ χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή των οικιστών. Επίσης, έγινε μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου και για πιθανή έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των οικιστών.
Τα ζητήματα με το ζεστό νερό είναι ανοιχτά και επίκαιρα. Χρειάζεται μαζί η νέα διοίκηση και όλοι οι οικιστές να συνεχίσουμε με στόχο να έχουμε καθαρό και υγιεινό ζεστό νερό.
Θέρμανση κατοικιών: Διεκδικήσαμε να μας απαλλάξουν από τα πολύ δαπανηρά στη χρήση τους και αποτυχημένα πειραματικά συστήματα παροχής χειμερινής θέρμανσης.
Κεντρικό ζήτημα: Να δοθεί σωστή λύση στα ενεργειακά.
Οι τελευταίες προτάσεις του ΟΕΚ για βελτιώσεις και αναβαθμίσεις των ενεργειακών εξοπλισμών δεν αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα. Στα σίγουρα, όμως, αυτές οι προτάσεις κάνουν ακόμα πιο ακριβή τη δαπάνη κατανάλωσης του ζεστού νερού.
Είναι διαπιστωμένη η διγλωσσία του ΟΕΚ και του υπουργείου Απασχόλησης. Άλλα λένε στα κείμενα, που δίνουν στο Σύλλογο μας και άλλα, όταν απαντούν σε ερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή.
Ως Σύλλογος φέραμε ειδικούς ενεργειακούς μηχανολόγους. Επίσης, πήγαμε στην Πολεοδομία και στην εταιρεία παροχής φυσικού αερίου και τους φέραμε για αυτοψία στα κτήριά μας. Ζητήσαμε την επιστημονική γνώμη τους για τις ενεργειακές λύσεις στον οικισμό -αυτές υπάρχουν- οι πολυκατοικίες και οι μεζονέτες, είναι συμβατές και κατάλληλες για να υποδεχθούν το φυσικό αέριο και τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.
Στα γραφεία του Συλλόγου μας δημόσια παρουσιάσαμε το πώς λειτουργεί ένα αυτόνομο λεβητάκι φυσικού αερίου.
Είναι απολύτως εξακριβωμένο και τεχνικά άρτιο, μπορούν να αυτονομηθούν ενεργειακά όλες οι κατοικίες χωρίς εξαιρέσεις.
3. Υγρασίες: Οι κακοτεχνίες σε υδρορροές σε ταράτσες και στους αρμούς διαστολής, που αποτελούν την βασική αιτία για τις σοβαρές υγρασίες που εμφανίζουν αρκετές κατοικίες του οικισμού.
Το ζήτημα των κακοτεχνιών (αρχικών και μετέπειτα υγρασιών) και επισκευών αφορά όχι μόνο στις κατοικίες αλλά και στο κτιριακό συγκρότημα του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», τα εμπορικά καταστήματα και τα γραφεία του Συλλόγου μας.