Με επιστολή τους προς τους γονείς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Πεύκης τονίζει τα εξής:
Αγαπητέ γονέα,
Με αυτή την επιστολή θέλουμε να σε κάνουμε γνώστη των στόχων του νέου νόμου για την εκπαίδευση και το λεγόμενο «νέο λύκειο».
Θα θέλαμε να προβληματιστείς στα θέματα που θίγουμε, να ψάξεις την αλήθεια των γραφομένων, να αποφασίσεις αν θα μείνεις απαθής ή θα αντιδράσεις σε αυτά που έχουν αποφασίσει για σένα και το παιδί σου.
Αφού μας καταδίκασαν στην πτώση του βιοτικού επιπέδου μας -άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο- στην ανεργία, τη φτώχεια και γενικότερα σε μία καθημερινότητα από την οποία απουσιάζει το χαμόγελο και η ελπίδα για το μέλλον, έρχονται με το νέο εκπαιδευτικό νόμο να μας ρίξουν ένα επιπλέον χτύπημα.
Το υπουργείο παιδείας είπε ότι η αλλαγή στο χαρακτήρα του λυκείου –γενικού και επαγγελματικού- αλλά και στο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ & ΤΕΙ γίνεται προκειμένου να εκσυγχρονιστεί.
ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ:
Και τα προηγούμενα δεν χαρακτηρίζονταν από την εξασφάλιση ίσων όρων και προϋποθέσεων στην παροχή της γενικής παιδείας σε όλους τους μαθητές. Η δομή του «νέου λυκείου» συνιστά κυνική ομολογία πως δεν χρειάζεται η γενική μόρφωση για όλους του μαθητές, έτσι περιορίζεται τόσο στο περιεχόμενό της, όσο και στον αριθμό των μαθητών που θα την αποκτήσουν. Και κάνουν τα πάντα γι’ αυτό.
Διαπιστώνεται από συγκεκριμένες επιλογές του υπουργείου:
• Κόβονται ή μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας μαθημάτων όπως: αισθητική αγωγή, καλλιτεχνική παιδεία, δεύτερη ξένη γλώσσα, φυσική αγωγή, πληροφορική κ.α.
• Καθιερώνονται δομές κατάρτισης –όχι εκπαίδευσης- στις μεταγυμνασιακές σπουδές που βρίσκονται έξω από την τυπική εκπαίδευση (ΣΕΚ, ΙΕΚ) και για τις οποίες η πολιτεία δεν υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να τις παρέχει δωρεάν.
• Καθιερώνεται ένα πολλαπλό εξεταστικό σύστημα που ευνοεί την εγκατάλειψη του γενικού λυκείου.
Στόχος του νέου εκπαιδευτικού συστήματος:
• Μαζικές απολύσεις από το δημόσιο, από τη στιγμή που καταργούνται τα παραπάνω αντικείμενα (μουσική, καλλιτεχνικά κλπ), συγχωνεύονται σχολεία.
• Ενισχύεται η παραπαιδεία και η εκπαίδευση συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς.
• Τα φροντιστήρια θα γνωρίσουν μια νέα άνθηση αφού οι εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα ξεκινούν από την πρώτη λυκείου και διαρκούν μέχρι το τέλος του.
• Δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να ιδρύσουν σχολές επαγγελματικής κατάρτισης (ΣΕΚ) και με το θεσμό της μαθητείας μεθοδεύεται η δημιουργία και προσφορά δωρεάν εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις της Ελλάδας, αλλά και της Γερμανίας.
Ο χαρακτήρας των αλλαγών
Με τις πολλαπλές προαγωγικές εξετάσεις, την εγκατάλειψη του λυκείου και την στροφή στην κατάρτιση και τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών στόχος είναι ο χωρισμός των μαθητών σε δύο κατηγορίες:
Η πρώτη και μικρότερη 20-30% να φιλτράρεται από νωρίς, να συνεχίζει έως την αποφοίτηση και να εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Και η δεύτερη και μεγαλύτερη 70-80% να της παρέχονται ελάχιστα στοιχεία γενικής παιδείας και να προορίζεται για την κατάρτιση και μαθητεία στις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια προωθείται η δημιουργία ενός πολυπληθούς ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς γνωστικά εφόδια, ακαλλιέργητου πνευματικά και με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό το μοντέλο ισχύει εδώ και δεκαετίες σε Βρετανία και Γερμανία.