Η πεδιάδα του Μαραθώνα έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Αθηναίων και των Πλαταιέων με αρχηγό τον Μιλτιάδη και των Περσών με αρχηγούς τον Δάτι και τον Αρταφέρνη το 490 π.Χ., μάχη μεταξύ του Γιάννη Γκούρα με 600 αγωνιστές με 3.000 Οθωμανούς Τούρκους, που προσπάθησαν να κυριεύσουν την Αττική στις 5 Ιουλίου 1824 θα ξεδιπλωθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκηνές μάχης στην υποκριτική τέχνη».
Πρόκειται για μια πρόταση, που προσδοκά ανάσα στην επιχειρηματικότητα της περιοχής. Την έφερε τη Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Πολιτικής Προστασίας & Πολιτισμού, Ευάγγελος Κυπαρίσσης, του οποίου στόχος αποτελεί η καθιέρωση του Μαραθώνα ως μοναδικού στα παγκόσμια δεδομένα, μόνιμου τόπου έρευνας και καινοτομίας στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, θα διεξαχθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας, με θέμα: «Σκηνές μάχης στην υποκριτική τέχνη», στην πόλη όπου ο Μιλτιάδης νίκησε τον στρατό των Περσών το 490 π.Χ. καθορίζοντας τη μοίρα του δυτικού πολιτισμού. Η ιστορία κινείται από το παρελθόν προς το μέλλον σε ένα χρονικό συνεχές που συνδέει το 490 π.χ. με την επανάσταση του 1821 μ.χ. και την τοπική ιστορία με την δεύτερη μάχη του Μαραθώνα το 1824 μ.χ. υπό τον οπλαρχηγό Γιάννη Γκούρα.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί πιλοτικά από τον προσεχή Ιούλιο και για 4 συνεχή έτη, σε συνεργασία του Κέντρου Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου του Δήμου Μαραθώνος, με την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «The Makings of the Αctor», με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης του Μαραθώνα και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Μια σειρά καλλιτεχνών με παγκόσμια αναγνώριση στο αντικείμενο των πολεμικών σκηνών και των σκηνών πλήθους, μέσα από διαλόγους, διαλέξεις, εργαστήρια και παραστάσεις, θα εργαστεί για να εκπαιδεύσει επαγγελματίες του θεάτρου και του κινηματογράφου στην παραγωγή και οργάνωση τέτοιων σκηνών. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σε μορφή παράστασης μιας μεγάλου εύρους σκηνής μάχης με αναφορές στην μάχη του Μαραθώνα και σε κινηματογραφική έκδοση (version).
«Ο τόπος μας θα συγκεντρώσει τη διεθνή καλλιτεχνική και εκπαιδευτική κοινότητα του θεάτρου, του κινηματογράφου και του χορού και θα προβληθεί παγκοσμίως ως ιστορικός, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός προορισμός με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα. Με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων που θα διαμένουν και θα επισιτίζονται στην πόλη μας, θα ενισχύσουμε την οικονομική, επιχειρησιακή και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η διοργάνωση θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, θα προάγει τα κοινωνικά, πνευματικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχύοντας παράλληλα τα ενδιαφέροντα των δημοτών. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της πόλης μας με τη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας, συλλόγων, ομάδων, ενεργών μεμονωμένων πολιτών κ.λπ. προσδίδοντας συνολικά προστιθέμενη αξία στον τόπο μας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Δείτε: Ενεργητική πυροπροστασία στα σχολεία του Δήμου Μαραθώνος