Γράφει ο Ευάγγελος Τσούκας: Κλινικός φυσικοθεραπευτής – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή« του Θεόδωρου Αμπατζόγλου
Σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη ο ενεργός πολίτης είναι το ζητούμενο. Δηλαδή, ένα άτομο που συμμετέχει στα δρώμενα της κοινωνίας. Που ζει, που ασκεί με συνέπεια τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Που επιδεικνύει αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό, αποδεχόμενο τη διαφορετικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών. Η έννοια του «σωστού πολίτη» και η καλλιέργεια της Πολιτότητας, γενικότερα, ανάγεται στην εποχή του Αριστοτέλη. Με σαφήνεια ο Μεγάλος Φιλόσοφος όρισε ως «σωστό πολίτη», εκείνον που εμπλέκεται στα κοινά. Στις μέρες μας η έννοια του σωστού Πολίτη δεν διαφέρει. Παραμένει, ως κυρίαρχος στόχος της Πολιτείας, η διαμόρφωση ενός ενεργού Πολίτη με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις για την καλλιέργεια της Πολιτότητας. Σ’ αυτόν τον στόχο στοχεύει και η ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία είμαστε ενταγμένοι. Αυτόν τον στόχο οφείλει να υπηρετήσει μια δημιουργική αυτοδιοικητική ομάδα…
Με τη νομική έννοια του όρου, «Πολίτης» είναι ο κάτοικος ενός κράτους, όπου ο νόμος προστατεύει τα αστικά και πολιτικά δικαιώματά του. Όπου οι άνθρωποι έχουν αμοιβαία καθήκοντα προς το κράτος να τηρούν τους νόμους, να συνεισφέρουν στα κοινά έξοδα και να υπερασπίζονται τη χώρα, όταν δέχεται επίθεση… Πέρα όμως από τη νομική αυτή σχέση μεταξύ των ανθρώπων και του κράτους, η έννοια του Πολίτη έχει και μια ψυχολογική και κοινωνική διάσταση: Στην ευρύτερη έννοιά της η Πολιτότητα περιλαμβάνει τα αισθήματα της ταυτότητας , του να ανήκεις κάπου, της ενσωμάτωσης, της συμμετοχής και της κοινωνικής υποχρέωσης. Μόνο μέσα από τους διαύλους αυτούς διαπλάθεται ο ώριμος, ο ολοκληρωμένος Πολίτης Η συνθήκη του Μάαστριχτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετεί την έννοια της Πολιτότητας για τους πολίτες των κρατών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτότητα σήμερα βρίσκεται μάλλον μεταξύ απτής πραγματικότητας και ενός μακρινού ιδανικού…
Ευρύτερα, η Παγκόσμια Πολιτότητα είναι μια πρόσφατη έννοια η οποία ξεκίνησε από την ιδέα,
ότι όλοι είναι πολίτες αυτής της υφηλίου… Η Παγκόσμια Πολιτότητα αφορά την κατανόηση που απαιτείται για την καταπολέμηση της αδικίαςκαι της ανισότητας και την επιθυμία και ικανότητα για ενεργή εργασία προς την επίτευξη αυτών. Αφορά την πολύτιμη και μοναδική αξία της γης και τη διαφύλαξη του μέλλοντος γι’ αυτούς που έρχονται. Από το περιεχόμενο της Πολιτότητας αναδεικνύεται ο «ενεργός», ο ενημερωμένος πολίτης. Μια αυτόνομη προσωπικότητα με κριτική σκέψη και δημιουργική διάθεση. Που συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα. Που ασκεί με συνέπεια τα δημοκρατικά του δικαιώματα και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Που επιδεικνύει αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό, αποδεχόμενος τη διαφορετικότητα και εργαζόμενος ενάντια σε κάθε μορφή στερεοτύπων.
«Το να είσαι πολίτης σημαίνει να συμμετέχεις»! Ο πραγματικός πολίτης διαδραματίζει ενεργό και ολοκληρωμένο ρόλο στα θέματα που αφορούν την κοινότητά του: συμμετέχει στη δημόσια ζωή, συνειδητοποιεί την άποψη πως ως πολίτης κυβερνά και κυβερνάται, αποκτά «αίσθηση ταυτότητας», αποδοχή των κοινωνικών αξιών, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων. Ο «ενεργός» πολίτης είναι πρώτα υπεύθυνος για τον εαυτό του. Απόλυτα συνειδητοποιημένος για τον τόπο του και ευρύτερα δημιουργικός για τον κόσμο. Στην τριπλή αυτή εστίαση πρέπει να επιχειρείται η συστηματική καλλιέργεια της Πολιτότητας στα μέλη της κοινωνίας με συγκεκριμένες δράσεις και καλές πρακτικές. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: «Δρω Τοπικά, Σκέπτομαι Παγκόσμια»…
Για την υλοποίηση αυτού του μηνύματος κοινή είναι η επιδίωξη των ευρωπαϊκών χωρών, στην οικογένεια των οποίων είμαστε ενταγμένοι. Είναι η δημιουργία πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Η εκπαίδευση για την Αγωγή του Πολίτη αναφέρεται σε μια εκπαιδευτική διαδικασία που αναζητά να διασφαλίσει ότι τα παιδιά και τα νεαρά άτομα γίνονται ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, ικανοί και έτοιμοι να συνεισφέρουν στην ευημερία της κοινωνίας. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, ως μια εκπαιδευτική κατεύθυνση που διαθέτει τη δυνατότητα να μετουσιώσει σε πράξη το όραμα του ενεργού πολίτη, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός Πολίτη που μπορεί να βρίσκει νέους τρόπους εμπλοκής και δράσης, τόσο στην κοινοτική συμμετοχή του, όσο και στη δημόσια προσφορά του. Θέλουμε τον πολίτη τού αύριο να θεωρεί τη γειτονιά του, την πόλη του, τη χώρα του, τον πλανήτη του δικό του και να εργαστεί συνειδητά για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Καταληκτικά, θα λέγαμε ότι η «πρόκληση» της ενεργού Πολιτότητας μπορεί να ανατρέψει τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας. Μπορεί να επιτύχει την αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας της χώρας μας. Επιβάλλεται να εμπνεύσουμε στους νέους να σκέφτονται για κάτι παραπάνω από τον εαυτό τους. Να γίνουν ενεργοί πολίτες. Να είναι πρόθυμοι, ικανοί και επαρκείς στη δημόσια ζωή τους και ικανοί να βρίσκουν νέους τρόπους εμπλοκής και δράσης…
Διαβάστε: Ευάγγελος Τσούκας: «Η νέα γενιά δικαιούται και πρέπει να έχει λόγο».