Διπλή ανακοίνωση, αφενός για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αφετέρου για την δίκη του αρχηγού της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκου, εξέδωσε η αριστερή ριζοσπαστική κίνηση «Εκτός των Τειχών» Αμαρουσίου.
Οι δύο ανακοινώσεις αναλυτικά:
«Το Πολυτεχνείο ζει και αναπνέει στους αγώνες του σήμερα»
«Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στο παρελθόν. Ανήκει στο μέλλον. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυταπατάται αν νομίζει ότι μπορεί με τα λουκέτα, την αστυνομία, τις προσαγωγές και τα δακρυγόνα να απαλλαγεί από το φάντασμα της εξέγερσης. Η καταστολή έχει ήδη γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς η αστυνομία να τολμάει καν να αποπειραθεί να τις διαλύσει. Πάνω από σαράντα σχολές βρίσκονται σε κατάληψη.
Το Πολυτεχνείο συνεχίζει, σαράντα έξι χρόνια μετά, να τρομοκρατεί την άρχουσα τάξη – για αυτό έχουν λυσσάξει αυτές τις μέρες οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι του συστήματος. Τη Χούντα την έριξε το Πολυτεχνείο και όχι οι μανούβρες των «γεφυροποιών» – των προγόνων της σημερινής κυβέρνησης – που έτρεξαν το καλοκαίρι του 1973 να αγκαλιάσουν τη «φιλελευθεροποίηση» του Παπαδόπουλου και του Παττακού. Η Χούντα έπεσε από τη μαζική ανταρσία που ξέσπασε στη γενική «επιστράτευση της σαγιονάρας» του Ιούλη του 1974. Η οργή του κόσμου ενάντια στους χασάπηδες του Πολυτεχνείου ήταν τόσο μεγάλη που οι αξιωματικοί φοβήθηκαν να μοιράσουν όπλα στους επιστρατευμένους.
Το Πολυτεχνείο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Η ατιμωτική ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ και η έκρηξη του κινήματος στις ΗΠΑ είχαν οδηγήσει σε μια βαθιά πολιτική κρίση το πολιτικό σύστημα. Τον Οκτώβρη του 1973, λίγες εβδομάδες πριν από την εξέγερση του Νοέμβρη, η Βουλή των αντιπροσώπων των Η.Π.Α. αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για την «καθαίρεση και αποπομπή» του Ρίτσαρντ Νίξον από την προεδρία.
Σήμερα ο πλανήτης κινείται σε μια παρόμοια τροχιά. Πριν καν προλάβει να συνέλθει από το χτύπημα του 2007- 2008 η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται να κάνει μια νέα βουτιά – οι κεντρικές τράπεζες τρέχουν ήδη από τώρα να κατεβάσουν τα επιτόκια και να εγκαινιάσουν νέα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» σε μια απελπισμένη προσπάθεια να προλάβουν το «κακό». Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι βυθισμένος στο βάλτο της αποτυχίας του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Και ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο της Ουκρανίας – που απειλούν να φτάσουν μέχρι την «καθαίρεση και αποπομπή» του.
Τα επιτελεία της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης ξέρουν ότι έρχονται θύελλες και προσπαθούν να προετοιμαστούν. Τα ΜΑΤ που μπήκαν την Δευτέρα 11/11 στην ΑΣΟΕΕ δεν μπήκαν για να «πατάξουν την ανομία». Μπήκαν για να στηρίξουν την απόφαση του πρύτανη να εμποδίσει τους φοιτητές να κάνουν γενική συνέλευση κλείνοντας με λουκέτο τη σχολή. Οι «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» που προβλέπει το «πολυνομοσχέδιο» που κατέθεσε πριν από μερικές εβδομάδες ο Βρούτσης στη Βουλή δεν έχει στόχο τη διεύρυνση της δημοκρατίας στα συνδικάτα αλλά την υπονόμευση των απεργιών. Το πρόστιμο των 50 χιλιάδων ευρώ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν οφείλεται στην «αυστηρότητα του εκλογικού νόμου», είναι μια προσπάθεια φίμωσης της μαχητικής αριστεράς.
Η επίθεσή τους δεν θα περάσει. Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζει, σαράντα έξι χρόνια μετά, να είναι ένα ορόσημο για το κίνημα. Την Κυριακή 17/11/2019 θα είμαστε όλοι στους δρόμους όχι μόνο για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας αλλά και για να «θυμίσουμε» στον Μητσοτάκη και τους φίλους του (με πρώτους και καλύτερους του τραπεζίτες που ετοιμάζονται τώρα να βουτήξουν, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ανενόχλητοι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος) πως τελειώνουν οι προσπάθειες μετωπικής αντιπαράθεσης με το κίνημα. Η ήττα τους είναι σίγουρη. Όλοι και όλες την Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019 στη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου».
«Δεν περνάει ο φασισμός»
«Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου «Εκτός των Τειχών» χαιρετίζει τη μαζική αντιφασιστική διαδήλωση της 6ης Νοέμβρη, ημέρα απολογίας του φυρερίσκου της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου. Ήταν η πιο ενωτική αντιφασιστική κινητοποίηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τη συμμετοχή σωματείων, συνδικάτων, αντιφασιστικών κινήσεων και οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων, δημοτικών κινήσεων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και οργανώσεων της Αριστεράς. Η δίκη αυτή δεν θα είχε ξεκινήσει και δεν θα είχε καταφέρει τα αποτελέσματα που κατάφερε χωρίς την αποφασιστική παρέμβαση του κινήματος. Είναι οι δεκαετίες αντιφασιστικών μαχών και ιδιαίτερα οι μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις από τότε που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, που κατάφεραν να καθίσει ο Μιχαλολιάκος στο «σκαμνί» και έκαναν την 6η Νοέμβρη μια ιστορική μέρα νίκης.
Ο Μιχαλολιάκος απολογήθηκε πολιορκημένος έξω από το δικαστήριο από εκατοντάδες αγωνίστριες και αγωνιστές που περίμεναν για ώρες να μπουν στην αίθουσα και με τις δεκάδες οργανώσεις που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο να απευθύνουν παράλληλα χαιρετισμούς. Απολογήθηκε μέσα σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από αντιφασίστες και αντιφασίστριες. Δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από ντόπια και διεθνή μέσα κάλυψαν τη συνεδρίαση, ακόμα και σκιτσογράφοι. Ταυτόχρονα χιλιάδες κόσμος διάβαζε την ζωντανή ροή του Παρατηρητηρίου της δίκης και διέδιδε τις πληροφορίες. Επί 3,5 ώρες που κράτησε η απολογία του, ο αρχηγός της ναζιστικής συμμορίας ένιωσε την καυτή ανάσα του αντιφασιστικού κινήματος στον σβέρκο του και το βλέμμα μιας ολόκληρης κοινωνίας που τον θέλει στη φυλακή.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είχε φέρει χρυσαυγίτες στην αίθουσα να τον υποστηρίξουν. Σηκώθηκαν όρθιοι μόλις μπήκε και αμέσως μετά είδαν τη μοίρα τους, αφού ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος «κάρφωσε» με χαρακτηριστική ευκολία, ενίοτε και εκδικητικότητα, κάθε χρυσαυγίτη για τον οποίο ρωτήθηκε από το δικαστήριο – προκειμένου να γλιτώσει το τομάρι του – από τα χαμηλότερα στελέχη μέχρι τους επί δεκαετίες στενούς συνεργάτες του όπως τον Λαγό και τον Παππά. Επιπλέον μπέρδεψε τις υπερασπιστικές γραμμές του, σε πολλά σημεία έχασε τα λόγια του και παραιτήθηκε από αυτά που υποστήριζε μόλις ένα λεπτό πριν και, φυσικά, όπως όλοι ανεξαιρέτως οι συγκατηγορούμενοί του πριν από αυτόν, έπεσε σε πάρα πολλές αντιφάσεις και δεν έπεισε το δικαστήριο στο παραμικρό.
Η εξευτελιστική αυτή εικόνα του Μιχαλολιάκου είναι χαρακτηριστική της κατάστασης διάλυσης που επικρατεί στη Χρυσή Αυγή, των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων που έχουν προκύψει σε βάρος της, αλλά και της απομόνωσής της από την κοινωνία. Όπως και με το ίδιο το γεγονός της απολογίας, γνωρίζουμε καλά πως είναι κι αυτό αποτέλεσμα της δράσης του κινήματος γειτονιά τη γειτονιά και χώρο το χώρο.
Εν όψει της εισαγγελικής πρότασης και, κυρίως, της έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου, η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου «Εκτός των Τειχών» καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του Μαρουσιού, που έχουν δώσει πολλές φορές το παρών στη δίκη και που έχουν δώσει μάχες για να κλείσουν τα «γραφεία» – ορμητήρια της συμμορίας στην περιοχή μας, να παραμείνουν σε εγρήγορση. Με ενημέρωση, κινητοποιήσεις και ψηφίσματα από τους χώρους και τις συλλογικότητες της περιοχής μας, να δείξουμε ότι η εργατική τάξη του Μαρουσιού, αλλά και όλη η κοινωνία συνολικότερα, δεν θα ανεχτεί τίποτα λιγότερο από τη βαριά καταδίκη όλης της ναζιστικής συμμορίας. Αλλά και με κλιμάκωση της μάχης για να ανοίξουν οι γειτονιές μας στους πρόσφυγες, να αποσαθρώσουμε τα τελευταία στηρίγματα που τους δίνει η Νέα Δημοκρατία με τις ρατσιστικές πολιτικές της. Και να τσακίσουμε τους επίδοξους μιμητές των χρυσαυγιτών που με τη νεκρανάσταση των «επιτροπών αγανακτισμένων» προσπαθούν να βρουν έδαφος στις γειτονιές μας».