Η αναδιαμόρφωση των συγκοινωνιών στην Αττική αποτέλεσε το επίκεντρο της ημερίδας με θέμα «Μαζί σχεδιάζουμε τον Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αττικής», η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στον Δήμο Αμαρουσίου και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τον ΟΑΣΑ, το «Growthfund» του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής.
Η ημερίδα είχε τον χαρακτήρα συνάντησης εργασίας, στην οποία προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι 12 δήμοι του Βορείου Τομέα Αττικής, καθώς και οι συναρμόδιοι φορείς, προκειμένου να ενημερωθούν και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση του Νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη για την περιοχή της Βόρειας Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών στους Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου, η γενική γραμματέας Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούτα, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, Κωνσταντίνος Μαρκουίζος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Θανάσης Τσιάνος.
Θ. Αμπατζόγλου: «Υψίστης σημασίας Γραμμή 4 και Λεωφ. Κύμης»
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου σημειώνοντας: «Η ημερίδα αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Βόρειος Τομέας και φυσικά και ο Δήμος Αμαρουσίου. Οι συγκοινωνίες παίζουν κρίσιμο ρόλο ωστόσο πρέπει να συνδυαστούν με τα κατάλληλα έργα υποδομών. Το Μαρούσι, ως το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο της Ελλάδας, φιλοξενεί τις έδρες κορυφαίων εταιρειών, υπουργείων και σημαντικών κέντρων υγείας. Αυτή η συγκέντρωση δραστηριοτήτων, επιβαρύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό μας δίκτυο. Κατά τις ώρες εργασίας, ο πληθυσμός της πόλης μας σχεδόν διπλασιάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, έργα όπως, η επέκταση της Γραμμής 4 του μετρό προς το Μαρούσι και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική Οδό τηρώντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αποτελούν έργα υψίστης σημασίας».
Και ο δήμαρχος κατέληξε: «Ο Δήμος μας συμβάλλει ενεργά στην αποφόρτιση της κυκλοφορίας μέσω της Δημοτικής Συγκοινωνίας, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Η συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων συγκοινωνιών είναι καθοριστική για την βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος».
Β. Οικονόμου: «Αναθεωρούμε τον ξεπερασμένο χάρτη του 2004»
Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου, αφού επισήμανε αρχικά ότι «η συνεργασία του Υπουργείου με τον ΟΑΣΑ και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, σε συνδυασμό με τη στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τον εκσυγχρονισμό του συγκοινωνιακού μας δικτύου», πρόσθεσε; «Η αναθεώρηση του Συγκοινωνιακού Χάρτη της Αττικής, με έμφαση στον Βόρειο Τομέα και τους 12 Δήμους που τον απαρτίζουν, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εργαζόμαστε με σύγχρονα δεδομένα, αναθεωρώντας τον ξεπερασμένο χάρτη του 2004 με δημόσιες διαβουλεύσεις, τη συμμετοχή πολιτών και φορέων και τη συλλογή 15.000 ερωτηματολογίων ώστε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για τις μεταφορές. Παράλληλα, η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με 1.200 νέα οχήματα έως το 2027 για την Αττική και οι επενδύσεις σε μέσα όπως το μετρό και ο προαστιακός, σηματοδοτούν τη δέσμευσή μας για ένα σύγχρονο, φιλικό και βιώσιμο συγκοινωνιακό σύστημα προς τον πολίτη. Επενδύουμε στο μέλλον, σχεδιάζοντας τις μετακινήσεις για την Αττική του 2044».
Δ. Παληρούτα: «Αποφασιστικής σημασίας η συμβολή των Δήμων»
Από την πλευρά της η γ.γ. Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα υπογράμμισε: «Η εκπόνηση ενός καλά μελετημένου πολυδιάστατου σχεδίου για την οργάνωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας προχωρά, με τη συμβολή των Δήμων στο εγχείρημα αυτό να είναι αποφασιστικής σημασίας. Το πρώτο βήμα έγινε τον Οκτώβριο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σήμερα συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή μαζί με όλους τους δήμους του Βόρειου Τομέα της Αττικής. Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής αναπτύσσεται λαμβάνοντας, πάντα, υπόψη τις σημαντικές μεταβολές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια σε κοινωνικό, οικονομικό και πολεοδομικό επίπεδο, καθώς και τις εξελίξεις σε υπηρεσίες και τεχνολογία, στον τομέα των δημόσιων μεταφορών. Παράλληλα, προσδιορίζοντας δεδομένα όπως η ζήτηση για μέσα μαζικής μεταφοράς, η εκτίμηση των απαιτήσεων προέλευσης-προορισμού, η εξέταση νέων τάσεων αστικής μετακίνησης, διαμορφώνουμε τον νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αττικής. Στον πυρήνα της στρατηγικής του στόχευσης βρίσκεται η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Αττικής και η βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των μέσων και την προώθηση βιώσιμων αστικών μεταφορών».
Γ. Σπηλιώπουλος: «Ενημερωτικές δράσεις με εντατικό ρυθμό»
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιώργος Σπηλιόπουλος τόνισε: «Η εκδήλωση στον Δήμο Αμαρουσίου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενεργειών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπερταμείου και του ΟΑΣΑ για την πληρέστερη ενημέρωση και διαβούλευση με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Αττικής για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής, το οποίο θα διαμορφώσει τον νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης. Ο ΟΑΣΑ θα συνεχίσει, με εντατικό ρυθμό, τις ενημερωτικές δράσεις για το «αύριο» των μετακινήσεων στην Αθήνα και την Αττική, παρουσιάζοντας τα οφέλη από τον επανασχεδιασμό του χάρτη των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών».