Έχοντας διανύσει πλέον τρία χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Καραμέρος απαντά με αιχμηρό και καυστικό τόνο στις ερωτήσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ για όσα εκτιμά ότι έχουν ή δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον Δήμο Αμαρουσίου. Παράλληλα, αναφέρεται στο πολιτικό παρόν και μέλλον του ίδιου αλλά και της παράταξης #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, στην κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στις ενδεχόμενες προοπτικές διαμόρφωσης ενός ευρύτερου κεντροαριστερού πόλου στις δημοτικές εκλογές του 2023.
Ο ίδιος είναι σαφής ως προς την αναγκαιότητα ενός τέτοιου ανοίγματος, ενώ προαναγγέλλει τη διεξαγωγή «ενδοπαραταξιακής» διαδικασίας για την ανάδειξη του προσώπου που θα είναι υποψήφιος δήμαρχος την επόμενη χρονιά, δηλώνοντας ότι «είμαστε πιο ώριμοι και πιο έμπειροι για να μας εμπιστευτούν περισσότερες Μαρουσιώτισσες και Μαρουσιώτες».
Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης
Κύριε Καραμέρο, βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά από τις δημοτικές εκλογές του 2019 και 1 χρόνο πριν από εκείνες του 2023. Ποια είναι η γενική άποψή σας για την πορεία του Δήμου Αμαρουσίου σε αυτό το διάστημα;
Κύριε Μπεθάνη οι λέξεις μετριότητα, ανεπάρκεια και απραξία νομίζω ότι χαρακτηρίζουν το έργο της διοίκησης Αμπατζόγλου όλο αυτό το διάστημα.
Κρύφτηκαν πίσω από τη δικαιολογία της πανδημίας του κορωνοϊού και εκτιμώ ότι θα περάσουν στην ιστορία της πόλης ως μια μεταβατική διοίκηση μετά τη 12ετία Πατούλη.
Ως τέτοιο, μεταβατικό δηλαδή, δήμαρχο αντιμετωπίζουμε και εμείς τον κ. Αμπατζόγλου. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του απέτυχαν να δώσουν νέα πνοή στον Δήμο μας. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι σε μια θητεία με σβηστές μηχανές λόγω της πανδημίας, δύο φορές που κλήθηκαν να δείξουν τις δυνατότητές τους απέτυχαν παταγωδώς. Στις κακοκαιρίες «Μήδεια» και «Ελπίς» δεν κατάφεραν να κρατήσουν το Μαρούσι όρθιο, με αποτέλεσμα οι δημότες να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και χωρίς δυνατότητα μετακίνησης στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν μπόρεσαν να ρίξουν ένα σακί αλάτι, καταλαβαίνετε τι έκαναν στα υπόλοιπα.
Εκεί που είχαν πολύ καλές επιδόσεις ήταν στις απευθείας αναθέσεις και στις ζημιογόνες για τον Δήμο και τους δημότες οικονομικές επιλογές, που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, με πρόφαση τον κορωνοϊό.
Τα δύσκολα δεδομένα που δημιούργησε για όλους τους Δήμους της χώρας η πανδημία και πλέον η ενεργειακή κρίση, θεωρείτε ότι επηρέασαν ουσιαστικά τον σχεδιασμό του Δήμου; Βρίσκετε θετικά σημεία στη θητεία της τρέχουσας δημοτικής Αρχής; Και τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα στην πόλη;
Η πανδημία δυσκόλεψε τους πολίτες αλλά δυστυχώς βόλεψε τις διοικήσεις που δεν μπορούσαν να παράξουν έργο. Είναι χαρακτηριστικό κύριε Μπεθάνη, ότι ο Δήμος Αμαρουσίου με ευθύνη του κυρίου Αμπατζόγλου είναι ο μόνος ο οποίος ακόμα δεν λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο δια ζώσης, επικαλούμενος απίθανες δικαιολογίες κάθε φορά. Φοβούνται τη δημόσια λογοδοσία κυρίως λόγω της διαχειριστικής τους ανεπάρκειας.
Η πανδημία, λοιπόν, χρησιμοποιήθηκε από τον δήμαρχο ως άλλοθι και δικαιολογία, καθώς δεν υπήρχε σχεδιασμός για να υλοποιήσει.
Για παράδειγμα, είδε ως απλός χειροκροτητής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει masterplan για το ΟΑΚΑ που αποτελεί στολίδι και κεφάλαιο για το Μαρούσι, χωρίς να μπει στον κόπο να διεκδικήσει τίποτα για την πόλη. Δεν ενημέρωσε καν το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα.
Απέτυχε να επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία, μολονότι το είχε εξαγγείλει.
Απέτυχε, από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής, να λύσει το μεγάλο πρόβλημα του ρέματος Σαπφούς, που είναι επικίνδυνο για τους δημότες του Ανατολικού Αμαρουσίου.
Απέτυχε να φτιάξει έστω ένα νέο σχολείο, ανεβάζοντας στα 15 τα χρόνια χωρίς νέα σχολική στέγη στο Μαρούσι.
Απέτυχε να φτιάξει τα πεζοδρόμια και να φυτέψει έστω ένα νέο δέντρο.
Απέτυχε να ξεκινήσει έστω το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, που παραμένει στο συρτάρι εδώ και πέντε χρόνια.
Απέτυχε να στρώσει έστω ένα μέτρο άσφαλτο και να φτιάξει ένα πεζοδρόμιο στο Ανατολικό Μαρούσι, που τόσο ανάγκη το έχει.
Παρακολουθεί από μακριά το μεγάλο έργο της διάνοιξης της Λεωφόρου Κύμης, καθώς πληροφορούμαι ότι τελευταίος πάει και πρώτος φεύγει από τις κοινές συσκέψεις με τους άλλους δημάρχους.
Στα θετικά του κυρίου Αμπατζόγλου, αλλά νομίζω πως σε αυτό έχουν συνεισφορά και οι άλλες παρατάξεις, είναι πως επικράτησε ένας πολιτικός πολιτισμός που έριξε τους τόνους στην πόλη. Όμως, μολονότι αυτό είναι σημαντικό, δεν παράγει από μόνο του έργο για τους δημότες και νομίζω ότι χάθηκε ως ευκαιρία για την παράταξη του κυρίου Αμπατζόγλου. Δηλαδή τους δώσαμε χρόνο και χώρο για έργο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
Όσο για το τι θα μπορούσε να γίνει στην πόλη, σας περιέγραψα ήδη κάποια πεδία όπου η νυν διοίκηση απέτυχε και υπάρχει έδαφος δημιουργίας. Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμα. όπως για παράδειγμα την ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων που ήταν στο εκλογικό μας πρόγραμμα και αγνοήθηκε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη δημοτική διοίκηση. Πρακτικές που θα μπορούσαν να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος για όλους, αν είχαν ξεκινήσει τότε που τα λέγαμε.
Αναφερθήκατε στον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οι συνεδριάσεις του οποίου διεξάγονται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια μέσω τηλεδιάσκεψης. Πιστεύετε ότι επιτελεί τον ρόλο του αποτελεσματικά με αυτόν τον τρόπο;
Και όπως σας είπα και θέλω να το τονίσω ξανά, είναι ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που συμβαίνει αυτό. Σε όλους τους Δήμους της χώρας, έστω με υβριδικό τρόπο, δηλαδή δια ζώσης αλλά και τηλεδιάσκεψη μαζί, τα Δημοτικά Συμβούλια λειτουργούν.
Ο κ. Αμπατζόγλου αποφεύγει τη δημόσια λογοδοσία και προτιμά τις συνοπτικές και θολές διαδικασίες. Σαν και εκείνες που επέλεξε για τον επιζήμιο για τον Δήμο Αμαρουσίου συμβιβασμό με το Fund Intrum για τα δάνεια της πόλης, την ώρα που όλη η Ελλάδα ήταν κλεισμένη σε καραντίνα.
Πρόσφατα το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου» για την «κυβερνησιμότητα των Δήμων», με την ισχυροποίηση των δύο επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής)ως αντιστάθμισμα στα προβλήματα της απλής αναλογικής. Ποια είναι η άποψή σας;
Συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι κορυφαίο θεσμικό όργανο, για τις εκταφές και τις παρατάσεις στις ταφές, ενώ νωρίτερα στην Οικονομική Επιτροπή και σε ώρες εργάσιμες, με συνέπεια να δυσκολεύεται να συμμετάσχει εκ των πραγμάτων η αντιπολίτευση, έρχονται δαπάνες των τεσσάρων και πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό τον τρόπο ο κύριος Αμπατζόγλου, όταν όλοι οι δημότες αγωνιούσαν για τον κορωνοϊό κλεισμένοι στα σπίτια τους, έφερε και πέρασε με την πλειοψηφία που του έδωσε ο κύριος Μητσοτάκης, απευθείας ανάθεση 586 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να αγοράσει τρία τουρκικά λεωφορεία! Χωρίς άλλη προσφορά!
Οι αντισυνταγματικές επιλογές Μητσοτάκη στην αυτοδιοίκηση κόστισαν στην τσέπη των δημοτών. Με διαδικασίες fast track απευθείας ανάθεσεις και χωρίς διαγωνισμούς. Την ώρα που οι δημότες αγωνιούν ανοίγοντας τον λογαριασμό του ρεύματος άλλοι πλουτίζουν αδικαιολόγητα.
Τόσο εσείς ο ίδιος στο ξεκίνημα της συζήτησής μας, όσο και στις δημόσιες ανακοινώσεις του συνδυασμού σας, χαρακτηρίζετε τον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου ως «μεταβατικό». Ποιος είναι ο λόγος; Και κατά πόσο μπορεί να θεωρείται ως «μεταβατικός» ένας δήμαρχος που κέρδισε σχετικά άνετα στον Β’ Γύρο των εκλογών, κατάφερε να διαμορφώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο συνεργαζόμενος εξ αρχής και με άλλες παρατάξεις, κάποιες εκ των οποίων δείχνει να έχει «απορροφήσει», δηλώνοντας παράλληλα ότι θα είναι ξανά υποψήφιος;
Ο κ. Αμπατζόγλου εξελέγη με την προίκα και την ομάδα του κυρίου Πατούλη, σε μια ευνοϊκή για εκείνον πολιτική συγκυρία το 2019. Δεν ξέρω αν και εκείνος το περίμενε.
Ο κ. Παναγιώτης Βραχνός, τον οποίον τιμώ, ήταν τρίτος σας θυμίζω με ένα ποσοστό 14% που απέβη και καθοριστικό για τους συσχετισμούς στο εκλογικό σώμα. Σημαντικοί, επίσης, για τα δημοτικά δρώμενα είναι οι κ.κ. Γαρδέλης, Ρώτας αλλά και εξόχως μαχητικοί και απαραίτητοι οι κ.κ. Μαγιάκης & Πολυχρονιάδης.
Σας θυμίζω επίσης ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με ένα σύστημα απλής αναλογικής που δημιούργησε κατακερματισμό στον προοδευτικό χώρο και έπαιξε ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι εκλογές του 2023 θα είναι διαφορετικές και μας βρίσκουν πολύ δυνατούς ως #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, αλλά ανοιχτούς για διάλογο και αναγκαίες συνεργασίες με όλες τις δυνάμεις της πόλης. Και αυτές δεν βρίσκονται μόνο στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Το 2023 δεν θα είναι 2019.
Ρωτήστε αυτούς που στήριξαν τον κύριο Αμπατζόγλου αν δικαίωσε τις προσδοκίες τους και τι συμβαίνει στις τάξεις της παράταξής του. Ρωτήστε τον αν κατάφερε να φέρει στην πόλη από τους πόρους της Περιφέρειας Αττικής έστω ένα ευρώ.
Υπάρχουν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που έχουν πραγματικά αδικηθεί αυτά τα τρία χρόνια, παρά τη στάση που κράτησαν το 2019.
Κοιτάξτε κύριε Μπεθάνη, εγώ δεν ζητώ από τους συνεργάτες μου να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα κατέβουν και πάλι μαζί μου στις εκλογές το 2023. Δεν εισπράξαμε γραμμάτια, δεν χρωστάμε γραμμάτια.
Πάμε τώρα και στα της παράταξής σας. Το 39% που καταγράψατε την 2η Κυριακή στις προηγούμενες εκλογές είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό. Σε μια υποθετική συζήτηση με τους ψηφοφόρους σας, τι θα τους λέγατε για τα έως σήμερα πεπραγμένα του συνδυασμού σας; Είστε ικανοποιημένος από το #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ για την έως σήμερα παρουσία στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου; Και τι θα διορθώνατε;
Δεν είναι αναγκαία η υποθετική συζήτηση, καθώς μιλάμε δια ζώσης με τους ψηφοφόρους μας και κυρίως με εκείνους που δεν μας ψήφισαν για το #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και την προσπάθειά μας για μια θεσμική, γόνιμη και ουσιαστική αντιπολίτευση. Αντιλαμβάνονται, όμως, όλοι πλέον ότι και τεχνοκρατικά θα είμαστε μια πολύ καλύτερη διοίκηση από τη σημερινή μετά το 2023.
Νομίζω ότι είμαστε πλέον πιο ώριμοι και πιο έμπειροι για να μας εμπιστευτούν περισσότερες Μαρουσιώτισσες και Μαρουσιώτες.
Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η δική σας προσωπική παρουσία στις συνεδριάσεις περιορίζεται σε ορισμένες κεντρικές παρεμβάσεις, ενώ αν και υιοθετείτε σκληρή γλώσσα σε αρκετές εξ αυτών, ωστόσο δείχνετε να μην έχετε την πρόθεση να «τραβήξετε το σχοινί» με συγκρουσιακές αντιπαραθέσεις. Ποιο είναι το σκεπτικό σας πίσω από αυτή την πολιτική επιλογή;
Δεν είμαι άνθρωπος που «τραβάω το σχοινί» ούτε το χαλί, κύριε Μπεθάνη. Στο πρόσωπο των αυτοδιοικητικών πολιτικών αντιπάλων μου βλέπω και τους ψηφοφόρους τους και τους σέβομαι όλους. Με τον κύριο Αμπατζόγλου αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους έχουμε μια αξιοπρεπή και καλή ανθρώπινη σχέση. Πολλές και πολλούς, μάλιστα, δεν τους γνώριζα πριν το 2019 και η πολυετής κόντρα με τον κύριο Πατούλη με έκανε να τους αδικώ σε κάποιες περιπτώσεις.
Παρόλα αυτά, ο λόγος μου έχει γωνίες και ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν θεωρώ τους δήμους αποκομμένους από αυτήν. Είδατε τι με ρωτήσατε πριν για τις αντισυνταγματικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ρόλο επίσης σε αυτό που λέτε παίζει και το γεγονός πως στο #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ έχουμε και μια ισχυρή δημοτική ομάδα που συνεπικουρείται από πολύ αξιόλογα μέλη παράταξης που εργάζονται σε διάφορους τομείς που αφορούν το Μαρούσι. Είμαστε δέκα, δεν είμαι μόνος μου. Και όπως έχετε παρακολουθήσει, έχουμε πολύ αξιόλογα στελέχη, εκλεγμένους και μη, που σύντομα θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικοί αντιδήμαρχοι. Είναι συλλογική η παρουσία της παράταξης, όχι προσωποκεντρική.
Πολλή κουβέντα γίνεται και για τη δική σας μελλοντική πορεία στα δημοτικά δρώμενα. Προφανώς γνωρίζετε πολύ καλά τα σενάρια που σας θέλουν υποψήφιο βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει αρκετή συζήτηση για την επόμενη ημέρα της παράταξης #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ. Θα σας ρωτήσω ευθέως, λοιπόν: Θα είστε υποψήφιος δήμαρχος και το 2023;
Το σημαντικό κύριε Μπεθάνη είναι αυτό το 39%, που κατάφερε το #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ σε πολύ σκληρές και αντίξοες συνθήκες το 2019, να γίνει 51% και πλέον. Πιστεύω πολύ στην ενότητα του προοδευτικού χώρου και νομίζω ότι το αποδείξαμε στην παράταξή μας.
Το #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ έχει συγκεκριμένο καταστατικό που προβλέπει διαδικασίες για την ανάδειξη του/ης επικεφαλής. Αυτές οι διαδικασίες θα εκκινήσουν και θα έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Η παράταξή μας μπορεί να ενσαρκώσει την προοπτική αλλαγής. Σας λέω επίσης ευθέως ότι, ενώ μπορούμε μόνοι μας, δεν θέλουμε να προχωρήσουμε μόνοι μας. Το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί το 2023 με όριο εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο «απειλεί» να φιμώσει με τη μη εκπροσώπηση/εκλογή πολλές και σημαντικές δυνάμεις και φωνές της πόλης μας. Το θέμα δεν είναι λοιπόν μόνο το αν θα είμαι εγώ επικεφαλής, αλλά να είμαστε πολλές και πολλοί μαζί για να αλλάξουμε την πόλη προς το καλύτερο. Δεν είναι ατομική υπόθεση.
Μου δίνετε «πάσα» για να προεκτείνω τα λεγόμενά σας. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αυτές γίνουν, θα έχουν δύο σίγουρα νέα δεδομένα σε σχέση με το 2019: Πρώτον τη «φθορά» της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Δεύτερον, την ενδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ, η οποία δημιουργεί νέες συνθήκες και, ενδεχομένως, «δυναμικές» στον κεντροαριστερό χώρο. Πώς αυτά τα δεδομένα επηρεάζουν τη διαμόρφωση του δημοτικού σκηνικού στο Μαρούσι; Θα βλέπατε έναν ευρύτερο «κεντροαριστερό» συνδυασμό ως «αντίβαρο» στα υψηλά ποσοστά που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές η κεντροδεξιά πλευρά, η οποία και διοικεί τον Δήμο από το 2006 και μετά; Και με ποιους όρους και προϋποθέσεις;
Είστε ένας δημοσιογράφος πολύ έμπειρος στα δρώμενα της πόλης και με καθημερινή παρουσία σε κάθε γειτονιά. Εκτιμώ ότι η ερώτησή σας καταγράφει την αναγκαιότητα να επισυμβεί αυτό που περιγράφετε ή, καλύτερα, ρωτάτε. Το #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ είναι ο μεγάλος προοδευτικός πόλος και έτσι θα πορευτεί.
Διαβάστε επίσης: Πασχαλινές δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς στο Μαρούσι