Το χρονίζον ζήτημα της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς αποτελεί αντικείμενο δύο ερωτήσεων, από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και την παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ της Ρένας Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Μεγάλη ανησυχία των κατοίκων του Αμαρουσίου για την τεράστια καθυστέρηση στην δημοπράτηση του έργου του Ρέματος Σαπφούς.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Στις μεγάλες καταιγίδες των τελευταίων ετών οι γειτονιές του Αμαρουσίου κατά μήκος του ρέματος Σαπφούς υπέστησαν ζημιές από την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς.
Πρόκειται για ρέμα που μπαζώθηκε, περιορίστηκε, χτίστηκε περιμετρικά, επιβαρύνθηκε κλπ και όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα ρέματα της Αττικής καθώς δεν άντεξε στις μεγαλύτερες καταιγίδες με σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής.
Από το 2010 ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αναλάβει μετά από δικό του αίτημα στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (αριθμός απόφασης Δ10/20316/27-10-2010) την αρμοδιότητα για την εκπόνηση της μελέτης διευθέτησης έχοντας πληρώσει για μελέτες μάλιστα τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρήματα των δημοτών Αμαρουσίου.
Στις 4/12/2017, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η μελέτη που είχε διαβιβάσει 15 μήνες πριν στην Περιφέρεια (προκειμένου να ενταχθεί το έργο) ήταν τεχνικά ελλιπέστατη.
Από τότε και μέχρι σήμερα, δεν είναι ακόμη γνωστή η πορεία υλοποίησης του έργου μετά και την πιθανή κατάθεση της οριστικής μελέτης, η οποία θα ενσωμάτωνε και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, για τη διευθέτηση του ρέματος, παρά το ότι ο Δήμος ζήτησε και ικανοποιήθηκε το αίτημα της αύξησης του ποσού χρηματοδότησης από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ.
Επίσης παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών που δημιουργούν προβλήματα παροχευτικότητας κατά μήκος των ρεμάτων, μετά από σχετικές εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όχι μόνο δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές αλλά επιπλέον δεν έχουν απομακρυνθεί κτίσματα πάνω από την πλακοσκεπή του ρέματος πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου.
Στη θητεία της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής η διευθέτηση του ρέματος εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής το 2016 (ΚΑΕ 9775.02.074) με προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ, κατόπιν Μελέτης η οποία εκπονήθηκε με μέριμνα του Δήμου Αμαρουσίου.
Ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε σε 10,7 εκατ. ευρώ το 2018, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αμαρουσίου.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε δεν κατέστη εφικτή η δημοπράτηση του έργου λόγω 2 σημαντικών προβλημάτων της Μελέτης, τα οποία ο Δήμος Αμαρουσίου όφειλε να αντιμετωπίσει: αφενός απαιτείται πολεοδομική ρύθμιση σε τμήματα όπου οι γραμμές πλημμύρας ευρίσκονται εντός ιδιοκτησιών βάσει της Μελέτης και αφετέρου απαιτείται καθορισμός της ακολουθητέας τεχνικής λύσης, σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ, σε ορισμένα σημεία συνάντησης με υφιστάμενους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ.
Στην αρχή της θητείας του ο κ. Περιφερειάρχης, δήλωσε πως «θα προχωρήσει το έργο σύντομα», όμως έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την πρώτη ένταξη του έργου και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για την καθυστέρηση που εμφανίζεται.
Μάλιστα στην πρώτη ζώνη του ρέματος ακριβώς δίπλα στο νότιο πρανές του και στην Οδό Αγίου Αθανασίου ο Δήμος Αμαρουσίου κατασκεύασε πλατεία και χώρους άθλησης τους οποίους εγκαινίασαν τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Πατούλης. Ένα μήνα μετά στις 14/10/2021 ο χώρος πλημμύρισε και από τύχη δεν απειλήθηκαν ζωές.
Επειδή η υλοποίηση του έργου διευθέτησης του ρέματος της Σαπφούς είναι έργο αντιπλημμυρικής υποδομής, κομβικής σημασίας για τους κατοίκους του Αμαρουσίου.
Επειδή δεν έχουν αποξηλωθεί ακόμα οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις – κατασκευές και δεν έχουν απομακρυνθεί τα κτίρια υποστήριξης του παλαιού αμαξοστασίου του Δήμου Αμαρουσίου παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.
Επειδή παρά την έγκαιρη ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής του έργου δεν είναι γνωστό εάν ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ολοκληρώσει την τελική μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία υλοποίησης του έργου του ρέματος Σαπφούς και τι εκκρεμεί ακόμα να γίνει, προκειμένου να δημοπρατηθεί;
- Ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος δημοπράτησης του έργου;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ζαχαριάδης Κώστας, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Βέττα Καλλιόπη, Δρίτσας Θεόδωρος, Κατρούγκαλος Γιώργος, Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Μάλαμα Κυριακή, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος), Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παππάς Νίκος, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος), Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος, Χρηστίδου Ραλλία».
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από τη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ
Από την πλευρά τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, Γιώργος Μπαλάφας και Μάριος Αθανασίου, σε δική τους ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ζητούν να πληροφορηθούν τις έως τώρα ενέργειες της διοίκησης και τα σχετικά έγγραφα.
Η ερώτηση της περιφερειακής παράταξης:
«Η κλιματική αλλαγή όπως και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνική ζωή και στην οικονομία είναι πλέον εμφανείς και επιστημονικά ακλόνητες. Όπως γνωρίζετε το ρέμα Σαπφούς στο Μαρούσι αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα ρέματα της Αττικής. Στις 14/10/2021 το ρέμα υπερχείλισε με αποτέλεσμα ο χώρος της πλατείας στην οδό Αγίου Αθανασίου, που είχε εγκαινιαστεί πριν από ένα μήνα, να πλημμυρίσει και από τύχη δεν απειλήθηκαν ζωές.
Η διευθέτησή του εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής το 2016 (ΚΑΕ 9775.02.074) με προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ, κατόπιν Μελέτης η οποία εκπονήθηκε με μέριμνα του Δήμου Αμαρουσίου. Ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε σε 10,7 εκατ. ευρώ το 2018, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αμαρουσίου.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε δεν κατέστη εφικτή η δημοπράτηση του έργου λόγω 2 σημαντικών προβλημάτων της Μελέτης, τα οποία κατά τη γνώμη μας όφειλε ο Δήμος Αμαρουσίου να αντιμετωπίσει: αφενός απαιτείται πολεοδομική ρύθμιση σε τμήματα όπου οι γραμμές πλημμύρας ευρίσκονται εντός ιδιοκτησιών βάσει της Μελέτης αφετέρου απαιτείται καθορισμός της ακολουθητέας τεχνικής λύσης, σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ, σε ορισμένα σημεία συνάντησης με υφιστάμενους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ.
Σε κάθε συζήτηση του προϋπολογισμού όπως και στην αρχή της θητείας της διοίκησης της Περιφέρειας τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα δηλώνουν πως το έργο θα προχωρήσει σύντομα. Όμως έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την πρώτη ένταξη του έργου και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για την καθυστέρηση που εμφανίζεται.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής
- Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει κάνει η διοίκηση από 01.01.2020 μέχρι σήμερα;
- Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία και τι εκκρεμεί να γίνει, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο;
- Με τα σημερινά δεδομένα ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος δημοπράτησης του έργου;
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Παρακαλούμε να μας κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα των ενεργειών από 01.01.2020 μέχρι σήμερα».