Ο Γιάννης Σουρτζής μετέχει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Είμαστε Μαρούσι», ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Κώστα Ρώτα. Η πολύχρονη καθημερινή εμπειρία του από την πόλη αποτέλεσε εφαλτήριο για την απόφασή του να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, γεγονός που αποδεικνύεται από την κατασταλαγμένη άποψη που έχει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Αμαρουσίου, απαντώντας στις ερωτήσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ.
Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης
Πώς οδηγηθήκατε στην υποψηφιότητά σας για δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου;
Αποφάσισα να συμμετάσχω και εγώ, με όσες δυνάμεις έχω, στις δημοτικές εκλογές, διότι η άποψή μου είναι πως είναι πλέον ώρα να αναλάβουμε δράση όλοι εμείς που εργαζόμαστε στην πόλη αυτή, που βιώνουμε την καθημερινότητά μας στο Μαρούσι, που βλέπουμε τα προβλήματα να κρύβονται και να αυγατίζουν, που είμαστε σε θέση να προτείνουμε λύσεις. Λύσεις που θέλουμε να δοκιμάσουμε στην πράξη και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την τοπική μας κοινωνία. Κατά την άποψή μου το Μαρούσι έχει γίνει δυστυχώς μια ξεχασμένη πολιτεία σε πολλούς τομείς.
Γιατί το λέτε αυτό;
Πολλοί με ρωτούν το ίδιο πράγμα, πόσω μάλλον όταν φαίνονται να έχουν γίνει έργα στην πόλη μας, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις στις γειτονιές μας, καθημερινά διαβαίνουν τους δρόμους μας χιλιάδες άνθρωποι. Για εμένα η απάντηση είναι ίδια από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά. Και βέβαια με τους Ολυμπιακούς ήρθε η ανάπτυξη στον Δήμο μας. Όμως η ανάπτυξη αυτή πέρασε, έφυγε και δεν μας ακούμπησε ουσιαστικά.
-Στον αθλητισμό δεν είχαμε ούτε ένα ουσιαστικό όφελος. Ούτε νέα γήπεδα στις γειτονιές μας, ούτε ουσιαστική χρήση από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
-Στην αγορά εργασίας, δεν δημιουργήθηκαν νέες, ούτε έχουν διατηρηθεί σταθερές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους.
-Στην ανάπλαση του Δήμου, δεν είδαμε ούτε νέα πάρκα, ούτε νέους δρόμους, ούτε ενοποίηση στις γειτονιές μας. Πάρτε για παράδειγμα την Αττική Οδό. Αντί να υπογειοποιηθεί και να φτιαχτούν από πάνω πάρκα, διαδρομές για πεζούς, γήπεδα και παιδικές χαρές, έχει χωρίσει τον Δήμο μας σε κομμάτια.
Στην καθημερινότητα όλων μας υπάρχει, αναμφίβολα, αυξημένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια και την εγκληματικότητα. Τα προβλήματα τα διαπιστώσατε μεν, αλλά ο κόσμος θέλει να ακούσει και ουσιαστικές προτάσεις.
Τι πιστεύετε ότι πραγματικά μπορεί να γίνει για τη βελτίωση της επόμενης ημέρας στο Μαρούσι;
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις, πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι κανένας πολιτικός, κανένα Δημοτικό Συμβούλιο, κανένας πολίτης που θέλει να συμμετέχει στα κοινά, δεν μπορεί να μιλάει για έργα και μελλοντικά σχέδια, όταν αυτά τα έργα δεν προκύπτουν ως επιθυμία και ανάγκη των πολιτών. Ο πολίτης πρέπει, από δω και πέρα, να απαιτεί και όχι να παρακαλεί, όπως έκανε μέχρι τώρα.
Για να πάμε και ένα βήμα παρακάτω, οι λύσεις για τα αναγκαία και επιθυμητά έργα θα πρέπει να είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Και αυτό γιατί, για να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό, θα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε βήματα. Βήματα σταθερά. Βήματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αν απλώς αναφέρουμε ότι θέλουμε να φτάσουμε σε κάποιο προορισμό αλλά δεν κουνιόμαστε από εκεί που είμαστε, τότε απλά ονειρευόμαστε, ή αποφεύγουμε την αλλαγή, αναβάλλουμε την άφιξη στον προορισμό αυτό.
Και πώς έγινε η προσέγγισή σας με τον Κώστα Ρώτα και τον συνδυασμό «Είμαστε Μαρούσι»;
Με τον Κώστα Ρώτα έχω την ευτυχία να γνωρίζομαι πάρα πολλά χρόνια. Η συνεργασία μας ξεκίνησε σχεδόν 25 χρόνια πριν, όταν εκείνος ήταν προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και εγώ υπεύθυνος για την εκτέλεση έργων της ΔΕΗ στο Μαρούσι. Με τον Κώστα συγκρουστήκαμε πολλές φορές. Πάντα όμως οι συγκρούσεις αυτές ήταν μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας, διότι είχαμε και οι δύο τον ίδιο στόχο: Να ικανοποιήσουμε γρήγορα, ποιοτικά και με το μικρότερο δυνατό κόστος τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου. Και στις περισσότερες περιπτώσεις το πετύχαμε.
Πάντα θα λέω ότι το ανοικτό μυαλό του Ρώτα ήταν αυτό που μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε γρήγορα τα εμπόδια που είχαμε όταν θέλαμε να υλοποιήσουμε υπόγειες συνδέσεις ρεύματος, σε ένα Μαρούσι που ήταν γεμάτο υπέργεια καλώδια. Δυστυχώς, αυτά που φτιάξαμε επί Ρώτα ήταν και τα μοναδικά! Ξέρω λοιπόν πολύ καλά ότι και σήμερα, έχοντας και οι δύο την ίδια όρεξη να δουλέψουμε για το καλό της πόλης μας, θα συνεργαστούμε και πάλι με εξαιρετικά αποτελέσματα. Και είναι πολύ μεγάλη μου χαρά να υποστηρίζω την προσπάθειά του για να πάρει το Μαρούσι πίσω αυτό που του αναλογεί.
Ποιες είναι οι κοινές σας διαπιστώσεις με τον Κώστα Ρώτα ως προς τα θέματα της πόλης;
Στην ατζέντα μας υπάρχουν κάποιες βασικές κατευθύνσεις για το έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε με τον μελλοντικό μας δήμαρχο. Κατευθύνσεις που έχουν προκύψει από τις ανάγκες που μου μεταφέρουν οι συμπολίτες μας και τα προβλήματα που βιώνω και εγώ σε καθημερινή βάση.
Για το ζήτημα τη ανεργίας: Πιστεύω ότι ο Δήμος μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα με το οποίο θα συνδυάζει τις ανάγκες σε ανθρώπινο προσωπικό των εταιρειών που επιχειρούν στον Δήμο μας με τις γνώσεις, τις εργασιακές εμπειρίες και τις δεξιότητας των ανέργων του Δήμου.
Για το ζήτημα της ασφάλειας: Προφανώς, όλοι μας είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας και των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Πρέπει να στελεχωθεί με ικανό αριθμό αστυνομικών ώστε να γίνεται αισθητή η παρουσία της 24 ώρες το 24ωρο. Οι γειτονιές μας, οι επιχειρήσεις μας, τα καταστήματά μας, η περιουσίες μας πρέπει να είναι ασφαλείς. Ταυτόχρονα, η καθαριότητα, ο φωτισμός, οι ανοικτοί δρόμοι, οι νοικοκυρεμένοι ακάλυπτοι χώροι των πολυκατοικιών, είναι κι αυτά κάποια σημαντικά εργαλεία κατά της εγκληματικότητας και κανείς δεν τα σκέπτεται ή δεν τα συνδυάζει με αυτό τον τρόπο.
Για το ζήτημα της οικονομικής και εμπορικής μας ανάπτυξης: Επιβάλλεται να υποστηρίζουμε τα τοπικά καταστήματα, την τοπική μας αγορά, που δεν της λείπει τίποτα. Επιβάλλεται να αναπτύξουμε, σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο, μια ανταγωνιστική εμπορική πολιτική απέναντι στην υπερσυγκέντρωση κόσμου και στην εμπορική κίνηση που καταγράφουν στα δύο πολυκαταστήματα που λειτουργούν στον Δήμο μας.
Για την κοινωνική πολιτική: Οι Παιδικοί Σταθμοί είναι αναγκαίοι και πρέπει να είναι στην υπηρεσία του εργαζόμενου Μαρουσιώτη και πρέπει να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες της πόλης. Το ίδιο ισχύει και για τα ΚΑΠΗ. Η τρίτη ηλικία είναι ιερή υποχρέωση όλων μας.
Μιλάμε για μια πολιτική πολυδιάστατη, που θα συμπεριλαμβάνει και τους όμορους Δήμους. Θα υπολογίζει την πρόσβαση στην αγορά σε τακτά και σταθερά χρονικά διαστήματα, θα προσφέρει λύσεις στάθμευσης που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στο κέντρο του Αμαρουσίου, θα υπολογίζει την μετακίνηση των οικογενειών και θα αναδεικνύει την τοπική κουλτούρα ως ανταγωνιστικό στοιχείο απέναντι στο απρόσωπο και μαζικό προφίλ των πολυκαταστημάτων.
Πλέον δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση από την συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνεργασία μεταξύ των ενεργών πολιτών και κάλεσμα συνεργασίας σε όλους τους υπόλοιπους. Είναι η ώρα να ακούσουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας και με βάση αυτές να ξεκινήσουμε τα πρώτα μας βήματα προς την επίτευξη των στόχων μας και τους λέμε: Έχετε χρόνο να σκεφτείτε ποιους θα ψηφίσετε. Ανθρώπους που θα σας συμπαρασταθούν και όχι κόμματα.