Η ανακοίνωση της ανάληψης καθηκόντων επιστημονικής υπευθύνου του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου από την κυρία Μαρία Γώγου, συνοδεύτηκε από την είδηση ότι η δομή, η οποία λειτουργεί μέσα στην πανδημία ως «Κέντρο Covid» θα αποτελέσει κέντρο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Κι όχι μόνον, καθώς στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η «επαναφορά» της λειτουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας μετά από χρόνια στο Μαρούσι, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ της ευρύτερης περιοχής.
Η καρδιολόγος, δημοτική σύμβουλος και, πλέον, διοικητική «κεφαλή» του Κέντρου Υγείας, μιλά αποκλειστικά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την προετοιμασία του εμβολιαστικού κέντρου, τονίζοντας ότι «θα είναι η πρώτη που θα κάνει το εμβόλιο». Παράλληλα, αναπτύσσει τη σπουδαιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το δημόσιο σύστημα υγείας, σε μια εποχή που η συζήτηση για την αναβάθμισή της είναι πιο έντονη από ποτέ και εξηγεί γιατί θεωρεί ως απαραίτητο συστατικό επιτυχημένης προσφοράς του Κέντρου Υγείας τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά με τον «οικοδεσπότη» Δήμο Αμαρουσίου.
Συνέντευξη: Μπεθάνης Γιάννης
Κυρία Γώγου αναλαμβάνετε επιστημονική υπεύθυνος στο Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου στην καρδιά της πόλης, προφανώς στην πιο δύσκολη περίοδο που θα μπορούσατε, να φανταστείτε. Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά ποια είναι τα νέα σας καθήκοντα;
Πράγματι η συγκεκριμένη περίοδος είναι αρκετά δύσκολη, μια που βρισκόμαστε στην καρδιά της πανδημίας στην πατρίδα μας. Ο επιστημονικά υπεύθυνος σε ένα Κέντρο Υγείας είναι ο συντονιστής της όλης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Τα καθήκοντά μου, πλέον, είναι κυρίως διοικητικής φύσεως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύει η ιατρική μου ιδιότητα.
Μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας, ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δομή από πλευράς υποδομών και προσωπικού και, κυρίως, πώς λειτουργεί καθημερινά ως «Κέντρο Covid» και ποιες περιοχές καλύπτει;
Τα τελευταία χρόνια, μετά τη μετάβαση του παλαιού ΙΚΑ στην Υγειονομική Περιφέρεια, είχαμε πολλές αλλαγές. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους για να μπουν στο ΕΣΥ το 2014 ώστε να εξακολουθούν να εργάζονται στο Κέντρο Υγείας, ενώ άλλοι έμειναν μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Αυτό είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την απώλεια εξειδικευμένου ιατρικού ανθρώπινου δυναμικού.
Η υποστελέχωση αυτή γίνεται πιο έντονη στην περίοδο της πανδημίας, όπου τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, προσπαθεί να λειτουργήσει και το «Κέντρο Covid», καλύπτοντας εκτός από το Μαρούσι, μια ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων. Περιοχές όπως η Πεύκη, η Λυκόβρυση, τα Μελίσσια, η Κηφισιά, το Ηράκλειο έχουν ως κέντρο αναφοράς τους το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου. Παρόλα αυτά, το υπάρχον προσωπικό εργάζεται με θέρμη και με στόχο την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε στο μυαλό σας για το Κέντρο Υγείας; Υπάρχουν τομείς στους οποίους υστερεί και χρήζουν βελτίωσης μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες;
Προτεραιότητά μου είναι να αναβαθμίσω τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει το Κέντρο Υγείας και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής μας, καθώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας. Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Χρειάζεται να ενισχυθεί τόσο σε διοικητικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορέσει να παρέχει πλήρεις υπηρεσίες ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας. Επίσης χρειάζεται να στελεχωθεί και από ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων που τώρα απουσιάζουν, ή σπανίζουν, όπως ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ορθοπεδικοί και νευρολόγοι. Ακόμα, απαραίτητος είναι ο εκσυγχρονισμός των ιατρικών μηχανημάτων, αφού αυτά που διαθέτουμε απαιτούν συχνή και δαπανηρή συντήρηση.
Σημαντική είναι, ασφαλώς, η είδηση που δώσατε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το Κέντρο Υγείας θα γίνει και κέντρο του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Δεδομένου ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για την έλευση των εμβολίων και στη χώρα μας, σε τι επίπεδο προετοιμασίας βρίσκεστε αυτή τη στιγμή και τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου ο μηχανισμός να είναι έτοιμος όταν έρθει η κατάλληλη ώρα;
Έχει ήδη δρομολογηθεί, από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκουμε, η προετοιμασία για να γίνουμε ένα εμβολιαστικό κέντρο που θα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας. Έχουμε ήδη ετοιμάσει τους χώρους που θα χρησιμοποιήσουμε και τώρα ετοιμάζουμε το προσωπικό που θα λάβει μέρος σε όλο αυτό το εγχείρημα, ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για την υλικοτεχνική υποδομή που θα χρησιμοποιήσουμε. Η διαδικασία θα βασίζεται σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή του εμβολιασμού και με τον πιο ασφαλή και ομαλό τρόπο. Το όλο εγχείρημα είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί μια ευκαιρία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα να δείξει την ικανότητα να διαχειριστεί και έκτακτες καταστάσεις.
Ως γιατρός και πλέον ως «αιχμή» του Κέντρου Υγείας, τι θα λέγατε για να πείσετε τον κάτοικο του Αμαρουσίου ή των γύρω περιοχών που δυσπιστεί απέναντι στο εμβόλιο, ώστε να έρθει και να το κάνει;
Όλοι έχουμε βιώσει τον τελευταίο καιρό αυτό που συμβαίνει στις κλινικές και στις μονάδες της χώρας μας. Πρέπει λοιπόν, τώρα που έχουμε ένα όπλο, για να πολεμήσουμε αυτόν τον ιό που έχει καταστρέψει πολλούς τομείς της ζωής μας, να προστατεύουμε την υγεία μας και την υγεία των δικών μας. Αυτό που θα σας πω είναι ότι θα είμαι η πρώτη που κάνω το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως έκανα και το εμβόλιο κατά της γρίπης. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη για όλους η ανάγκη για να διασφαλίσουμε τη υγεία όλων με τη διαδικασία του εμβολιασμού, δημιουργώντας την ανοσία που όλοι περιμένουμε.
Όπως ήδη ανακοινώσατε, στοχεύετε να αποτελέσετε και Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στο πλαίσιο εκπόνησης του νέου σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σχέδιο και τι θα σημαίνει για την περιοχή η υλοποίησή του;
Η εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί ένα στοίχημα για όλους εμάς που εργαζόμαστε στον τομέα αυτόν. Οι επιτροπές ΚΕΠΑ της Αττικής μέχρι σήμερα διενεργούνται στο κέντρο της Αθήνας. Με το νέο σχέδιο θα δημιουργηθούν Κέντρα ΚΕΠΑ σε δήμους, ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση από τα άτομα που θα ζητούν τις υπηρεσίες τους. Στο παρελθόν είχαμε ξανά Κέντρο ΚΕΠΑ στο Μαρούσι και μπορούμε να το έχουμε και πάλι. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό στο Μαρούσι, καθώς ο Δήμος μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Αττική και εξυπηρετεί μεγάλο πληθυσμό. Από την άλλη, το προσωπικό του ΕΦΚΑ εδώ διαθέτει ήδη την τεχνογνωσία για την άμεση στήριξη του εγχειρήματος.
Σε μια εποχή κατά την οποία έχει φουντώσει η συζήτηση για τον κομβικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Πρωτοβάθμια Υπηρεσία Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και γενικά στην αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας, ποια είναι η άποψή σας; Τη χαρακτηρίσατε παραπάνω ως «βασικό πυλώνα» του. Θεωρείτε ότι ένας καλύτερα δομημένος και στελεχωμένος «από τα κάτω» υγειονομικός μηχανισμός, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά;
Είναι πραγματικά πολύ σημαντικός ο ρόλος που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να παίξει στην όλη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι η πρώτη και η πιο τακτική επαφή με τον πάσχοντα. Είναι πιο κοντά στους πολίτες και μπορεί να αποτελέσει μια αποδοτική και αποτελεσματική δομή. Ανάμεσα σε όλους τους ρόλους που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να παίξει, είναι και η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Και πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να το πράξει.
Τα Κέντρα Υγείας μπορούν να οργανώσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά χρειάζονται στήριξη τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές ώστε να είναι σύγχρονα και προσιτά σε όλους.Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διαθέτει την αμεσότητα με τον ασθενή, παρέχει την πρώτη και βασική αντιμετώπιση καταστάσεων υγείας, δύναται να παρέχει δράσεις αγωγής υγείας. Ιατρική και οδοντιατρική κάλυψη για μεγάλο διάστημα στη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, εμείς στο Μαρούσι διαθέτουμε και Σταθμό Μάνας και Παιδιού, δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης και αντιμετώπισης και σε αυτό το πεδίο.
Είστε, παράλληλα, δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου και μέλος της διοίκησης. Ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου έθεσε τον Δήμο σε άμεση συνεργασία με το Κέντρο Υγείας. Σε ποιους τομείς μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ο Δήμος Αμαρουσίου, να συμβάλει ουσιαστικά στο έργο σας;
Η δημόσια υγεία είναι μια έννοια που δεν αφορά μόνο τις υγειονομικές περιφέρειες, αλλά και τους Δήμους. Οι Δήμοι διαθέτουν ήδη δομές που μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια της ΠΦΥ όπως τα Δημοτικά Πολυιατρεία και τα ΚΕΠ Υγείας, στο πλαίσιο προγραμμάτων πρόληψης και αγωγή της υγείας. Ήδη ο Δήμος μας μετέχει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το ΕΔΔΥΠΠΥ, στο πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου υγείας.
Στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος, η συνεργασία του Δήμου με το Κέντρο Υγείας είναι χρήσιμη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, γιατί οι δύο αυτές θα συνεργαστούν συμπληρωματικά, η μια με την πρόληψη και η άλλη με τη διάγνωση και θεραπεία, καταστάσεις αλληλένδετες στην Ιατρική. Άλλωστε κανείς στην υγεία δεν περισσεύει και όλοι είμαστε εδώ για να δώσουμε τις γνώσεις μας και τις δεξιότητές μας στο δικαίωμα για υγεία για όλους.