Τη μείωση ή την απαλλαγή των δημοτικών τελών για το έτος 2023 σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εδρεύουν στο όρια του Δήμου Αμαρουσίου, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, μετά από εισήγηση της δημοτικής Αρχής, στην τακτική συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε σχετικά: «Η μείωση ή απαλλαγή των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες της τοπικής μας κοινωνίας και για τη φετινή χρονιά είναι μία ακόμη πρωτοβουλία έμπρακτης στήριξης των συμπολιτών μας στις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Στην πόλη μας, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής, ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνίας προστασίας αγκαλιάζει όσους έχουν ανάγκη, ώστε κανείς να μην νοιώθει μόνος και αβοήθητος.
Οι κοινωνικές δομές του Δήμου μας, με τη ευγενική συνδρομή των εθελοντών και των χορηγών μας θα βρίσκονται και τη νέα χρονιά στο πλευρό των ευπαθών συμπολιτών μας, προσφέροντας την στήριξη και τη φροντίδα που έχουν ανάγκη».
Οι κατηγορίες
Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει:
1. Την πλήρη απαλλαγή σε ενήλικες ή προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67%.
2. Την πλήρη απαλλαγή σε δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ).
3.Την πλήρη απαλλαγή των πολυτέκνων για ετήσιο φορολογητέο εισόδημα νοικοκυριού έως 40.000€ και μείωση 50% για ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από 40.000€ έως 50.000€.
4. Την πλήρη απαλλαγή των τρίτεκνων για ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 30.000€ και μείωση 50% για εισόδημα από 30.001€ έως 40.000€.
5. Την πλήρη απαλλαγή των μονογονεϊκών οικογενειών για ετήσιο εισόδημα έως 20.000€ και μείωση 50% για εισόδημα από 20.001€ έως 30.000€.
6.Την πλήρη απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων για ετήσιο εισόδημα έως 10.000€.
7.Την πλήρη απαλλαγή των ατόμων με χαμηλό εισόδημα ( ετήσιο φορολογητέο έως 6.000€ προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος).
8.Την πλήρη απαλλαγή για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με αναπηρίες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν αίτηση με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στο πρωτόκολλο του Δήμου Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου με εξουσιοδότηση.
Για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται μπορείτε να ενημερωθείτε στο σύνδεσμο.
Αμετάβλητα τα τέλη το 2023
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, το Σώμα είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την διατήρηση των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα και το 2023 όπως και τις προηγούμενες χρονιές.
Ο καθορισμός συντελεστών ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού οικονομικού έτους 2023
1. ΟΙΚΙΕΣ & ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΟΙΚΙΩΝ 1,28 €/μ2
2. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ, ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ 1,28 €/μ2
3. ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
– Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ 6,40 €/μ2
– Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ 4,87 €/μ2
– Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/ΓΚΑΡΑΖ (Β+Γ) /ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ/ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ 3,60 €/μ2
– Δ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΚΑΡΑΖ (Α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 6,20 €/μ2
Στον ΔΕΔΔΗΕ θα γνωστοποιηθούν δύο συντελεστές και ειδικότερα ο συντελεστής
1,28€/μ2 ετησίως που θα αφορά οικίες, κοινόχρηστα οικιών, αποθήκες και γκαράζ οικιών, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, εξωραϊστικούς συλλόγους, και ο συντελεστής των 6,40 €/μ2 ετησίως που αφορά χώρους άλλης χρήσης.
Οι παραπάνω συντελεστές ισχύουν και στα ακίνητα των περιοχών
που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, δεδομένου ότι στις περιοχές αυτές ο Δήμος μας παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας.
Οι επαγγελματικοί χώροι που στεγάζονται και λειτουργούν στις εκτός σχεδίου περιοχές εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία εκτός των ακινήτων εκείνων που έχουν έστω και μία πρόσοψη σε δρόμο εντός σχεδίου περιοχής ανεξάρτητα από την θέση εισόδου τους, όπου θα υπολογίζονται με τον αντίστοιχο συντελεστή της κατηγορίας που εμπίπτουν .
Οι μη στεγασμένοι χώροι θα υπολογίζονται με το 1/3 του συντελεστή της κατηγορίας που υπάγονται.
Δίχως την στήριξη της μειοψηφίας
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η εισήγηση για το εκ νέου «πάγωμα» των δημοτικών τελών, εγκρίθηκε από το Σώμα κατά πλειοψηφία, δίχως την στήριξη της σχετικής εισήγησης από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
Στην τοποθέτησή του για τον συνδυασμό #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ο Βασίλης Μπούρας πρότεινε την «πλήρη αναδιάρθρωση των δημοτικών τελών από μηδενική βάση, με συγκεκριμένα κριτήρια και διαβάθμιση ανάλογα με τα τ.μ., ειδικά στην κατηγορία έως 1.000 ευρώ, με μικρή αλλαγή στα πολύ μικρά και μεσαία καταστήματα και οικείες, με αντίστοιχη αύξηση στα μεγαλύτερα», όπως ανέφερε, για να προσθέσει: «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο Δήμος να πετύχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με άλλους συντελεστές, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα. Όμως η διοίκηση δεν το έκανε, επομένως θα δηλώσουμε “παρών”».
Διευκρινίζοντας την διαφοροποίηση σε σχέση με τις αρνητικές ψήφους των περασμένων ετών από τον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί επειδή βλέπουμε ότι ένα μεγάλο κανονιστικό κομμάτι για την χρήση των χρημάτων από τα έσοδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με ανταποδοτικά έργα για τους πολίτες, στο πνεύμα της καταβολής δημοτικών τελών».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Μαρία Καρλατήρα τόνισε: «Τα δημοτικά τέλη παραμένουν μεν “παγωμένα”, αλλά στα ίδια πολύ υψηλά επίπεδα, εισπράττοντας μέρος εισοδήματος εργαζομένων για έργα που έχουν ξαναπληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολόγησης. Η έννοια της ανταποδοτικότητας είναι αντιλαϊκή, τη στιγμή που το 1/3 της κοινωνίας βρίσκεται στο φάσμα της στέρησης ή της φτώχειας».
Για την παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, η Κατερίνα Ψάλτη χαρακτήρισε ως «αναγκαία» την μείωση των δημοτικών τελών, για την ελάφρυνση των πολιτών σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται τα τέλη καθαριότητας να μειωθούν αν δεν τακτοποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται το θέμα της ανακύκλωσης, κάτι που ορισμένοι Δήμοι το πράττουν ήδη φέρνοντας έσοδα, τα οποία πάνε σε ανταποδοτικά έργα».
Σπ. Σταθούλης: «Το 70% των εσόδων είναι υπερτοπικά»
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης υποστήριξε ότι «οι συντελεστές των δημοτικών τελών στον Δήμο Αμαρουσίου είναι οι χαμηλότεροι που υπάρχουν, ενώ στις μεγάλες εταιρείες είναι 6,40». Όπως είπε, «αναλογικά το 70% των εσόδων από τα τέλη έρχεται από τις υπερτοπικές, μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στην πόλη, ενώ παράλληλα ασκούμε κοινωνική πολιτική με απαλλαγές και ελαφρύνσεις. Όλα αυτά εν μέσω μισθοδοσίας, ενεργειακό κόστος που δεν τα μετακυλούμε στους δημότες, ενώ διεκδικούμε παραπάνω έκτακτες επιχορηγήσεις ΚΑΠ επειδή έχουν αυξηθεί οι δαπάνες. Έχουμε πάρει σημαντικά ποσά το 2022 και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα παραπάνω χρήματα που θα μας λείψουν».
Κατά την ψηφοφορία «παρών» δήλωσε το #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ. Από την αντιπολίτευση «ναι» ψήφισε ο Νώντας Γαρδέλης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ), ενώ από την ψηφοφορία ήταν απούσα η Μαίρη Διακολιού (ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ).
Διαβάστε επίσης: #Ενωμένο Μαρούσι: «Ακατανόητη η ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Βλάχου»