Στον δρόμο που χάραξε ο Δήμος Πεντέλης οδεύει και ο Δήμος Αμαρουσίου, καθώς η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την Τρίτη 15 Οκτωβρίου την επιβολή «ειδικού ανταποδοτικού τέλους» ύψους 0,50 € προς τους δημότες και κατοίκους της πόλης με στόχο την χρηματοδότηση των προς απόκτηση κοινόχρηστων (ΚΧ) και κοινωφελών (ΚΦ) χώρων» της πόλης, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η οποία έρχεται προς συζήτηση και τελική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό κείμενο, σύμφωνα με το αρχείο ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών του Δήμου Αμαρουσίου υπάρχουν συνολικά 4.626.850 τ.μ. οικιών και 2.003.161 τ.μ. καταστημάτων και λοιπών χρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στους υπόχρεους του τέλους. Συνολικά πρόκειται για ένα σύνολο 6.630.011 τ.μ. που «ενδεικτικά και χωρίς τις όποιες ενδεχόμενες αποκλείσεις», όπως σημειώνεται, θα φέρνουν στα ταμεία του Δήμου περίπου 3.300.000 € ετησίως.
Στην ίδια απόφαση προτείνεται η απαλλαγή του ειδικού τέλους σε όσους πολίτες είναι δικαιούχοι είτε μείωσης των δημοτικών τελών κατά 50%, είτε πλήρους απαλλαγής αυτών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, «ο Δήμος παρουσιάζει έλλειμμα σε θεσμοθετημένους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και άρα δεν υπάρχει περιθώριο να μην υλοποιηθούν οι ήδη θεσμοθετημένοι χώροι, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού χώρου και ταυτόχρονα αντίκειται στα προβλεπόμενα από τον εγκεκριμένο χωρικό σχεδιασμό (ΓΠΣ)». Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την σχετική εισήγηση του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, «η απόκτηση των χώρων είναι απολύτως αναγκαία για την πόλη καθώς οι ΚΧ/ΚΦ χώροι διαδραματίζουν καθοριστικό και πολυπαραγοντικό ρόλο συντελώντας αφενός στην ευμάρεια των κατοίκων (σε επίπεδο σωματικής – ψυχικής υγείας) και αφετέρου προσφέρουν σημαντική αρωγή στην οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη των αστικών δραστηριοτήτων».
Στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής: «Η εξασφάλισή τους (σ.σ. των ΚΧ και ΚΦ χώρων) συνδέεται άρρηκτα με την πολεοδομική νομοθεσία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό καθώς και με τις χωρικές πολιτικές και στρατηγικές
που εφαρμόζει το Κεντρικό κράτος και που αντικατοπτρίζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόκτηση αυτών των σημαντικών χώρων, ζητείται η συμβολή των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι, σε ανταπόδοση, θα πετύχουν σημαντική αναβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών της πόλης μας».
Η απόφαση ελήφθη από την Δημοτική Επιτροπή με 6 ψήφους «υπέρ», 1 «κατά» από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Λευτέρη Μαγιάκη, «παρών» δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ) Τάσος Γιαννακόπουλος, ενώ από την ψηφοφορία απείχε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ Κώστας Δραγάτης.