Προβληματισμό και ανησυχία τόσο για την πολεοδομική κατάσταση στο Μαρούσι, την οποία θεωρεί ότι επιβαρύνεται διαρκώς, όσο και για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στον Δήμο αλλά και γενικότερα στα βόρεια προάστια μετά την μετατροπή του Σισμανογλείου σε νοσοκομείο αμιγώς Covid-19, διατυπώνει με δύο παρεμβάσεις του ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου «Η Κασταλία».
Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις:
«“Αξιοποίηση – τσιμεντοποίηση” ιδιωτικών οικοπέδων στο Μαρούσι»
Οι πολίτες του Αμαρουσίου και εμείς ως περιβαλλοντικός Σύλλογος παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τη «σπουδή» της δημοτικής Αρχής , να συνδράμει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην αξιοποίηση μεγάλων οικοπέδων – ελεύθερων χώρων στο Μαρούσι και μάλιστα σε περιοχές που ασφυκτιούν από τις υπερτοπικές χρήσεις και την βεβαρυμένη κυκλοφορία αυτοκινήτων και ανθρώπων.
Η αρχή έγινε με την έναρξη οικοδομικών εργασιών στο πρώην οικόπεδο «Κούρου», έπειτα από σχετική , άμεση αδειοδότηση από την Πολεοδομία του Δήμου μας, έναντι του σταθμού ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα ακόμη συγκρότημα γραφείων, όπως και στο διπλανό (πρώην) ΧΕΥ Νεραντζιώτισσας, αντί να δημιουργηθεί ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση του σταθμού και την αποσυμφόρηση των γύρω περιοχών του Ψαλιδίου, του Αγ. Θωμά και των Εργατικών από την παράνομη στάθμευση, μέσω της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για λόγους δημόσιας ωφέλειας, όπως προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι.
Εν συνεχεία, με απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, καταργήθηκε ο δρόμος που χωρίζει τα δύο οικοδομικά τετράγωνα, το ΟΤ 1083, ιδιοκτησίας ΙΑΣΩ, στο οποίο βρίσκεται το εν λόγω ιδιωτικό Νοσοκομείο και έχει χρήση γενικής κατοικίας, με το Ο.Τ 1086, ιδιοκτησίας του ΙΑΣΩ, που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης ,αλλά έχει χρήση αμιγούς κατοικίας και η ενοποίηση πλέον του ενιαίου οικοδομικού τετραγώνου ως Ο.Τ. 1083, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο ΙΑΣΩ να επεκτείνει και στο σημερινό υπαίθριο χώρο στάθμευσης τη χρήση γενικής κατοικίας – υπηρεσίες υγείας και να κατασκευάσει ανάλογο κτίσμα με το ΙΑΣΩ και σε αυτό το χώρο.
Αντίστοιχος οικοδομικός οργασμός σε υπερμεγέθη κτίρια γραφείων και επιχειρήσεων παρατηρείται και στο Ανατολικό Μαρούσι, στις οδούς Φραγκοκλησιάς και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, με βέβαιο αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση και συμφόριση της περιοχής.
Κατόπιν όλων αυτών των ατυχών και θλιβερών επιλογών της Δημοτικής Αρχής , ο Σύλλογός μας διαμαρτύρεται έντονα για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο να απαξιώνονται και να ισοπεδώνοννται οι ανάγκες μιας ολόκληρης πόλης υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων
Καλούμε, έστω και τώρα, τη δημοτική αρχή να συμπλεύσει με την κοινωνία και τις ανάγκες της και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευεί ο χαρακτήρας της πόλης μας ως προάστιο και να μην καταλήξει σε υπερτοπικό , αστικό και επιχειρηματικό κέντρο.
«Άμεση επίλυση της διαφαινόμενης υγειονομικής κρίσης στο Μαρούσι και γενικά στο Βόρειο Τομέα»
«Οι πολίτες του Αμαρουσίου και εμείς ως περιβαλλοντικός Σύλλογος παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την απαξίωσή μας από την κεντρική εξουσία, αλλά και την απάθεια της δημοτικής Αρχής , σε ότι έχει να κάνει με την δημόσια υγεία και την παροχή ιατρικών υπηρεσίων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Από τα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους , η μετατροπή του μοναδικού Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου του Αμαρουσίου, του Σισμανογλείου , αλλά και του παραρτήματος αυτού «Αμαλία Φλέμινγκ» αποκλειστικά σε Νοσοκομείο νόσου Covid-19,που κάλυπτε μέχρι πρότινος , κρίσιμες υγειονομικές ανάγκες, έχει αφήσει τους πολίτες του Αμαρουσίου αλλά και γενικά του Βορείου Τομεά της Αττικής, απροστάτευτους , όταν πάσχει κανείς από κάποια άλλη νόσο, πλην Covid και χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά συμπολιτών μας ή συγγενών τους που αναγκαστικά μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία του Κέντρου της Αθήνας ή και της Δυτικής Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καρδιολογικά, παθολογικά ή άλλα σοβαρά περιστατικά, με την όποια ταλαιπωρία και ανασφάλεια αυτό συνεπάγεται.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Σισμανογλείου διαμαρτύρονται για αυτό το γεγονός, αλλά και για το ότι το Νοσοκομείο υστερεί σημαντικά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Παρόλο που στο Δήμο μας στεγάζονται οι μεγαλύτεροι όμιλοι ιδιωτικών παροχών υγείας, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Δήμος Αμαρουσίου δεν κινούνται στην κατεύθυνση της επίταξης, ή έστω μιας συμφωνίας με αυτά τα νοσοκομεία , ούτως ώστε στους πολίτες του Αμαρουσίου ή /και του Βόρειου Τομέα να παρέχονται δωρεάν ή σε προνομιακές τιμές, σε συσχέτιση με τα Δημόσια Ταμεία, παροχές υγείας.
Κατόπιν όλων αυτών, ο σύλλογός μας διαμαρτύρεται έντονα για αυτό το γεγονός και καλούμε τους πολίτες να ενώσουμε τις φωνές μας, απαιτώντας πλήρη υγειονομική κάλυψη και τη δημοτική αρχή να συμπλεύσει με την κοινωνία και τις ανάγκες της».