Επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι απαράδεκτο να εξαντλείται όλο μας το ενδιαφέρον στην ακαδημαϊκή μόρφωση των παιδιών και των νέων και να αγνοείται παντελώς ο άνθρωπος μαθητής. Οφείλουμε να του διδάξουμε ότι πρέπει να λειτουργεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του με ήθος, να είναι δίκαιος, να σέβεται και να επικοινωνεί με τον συνάνθρωπό του, να προσφέρει στο σύνολο, ν’ ασκείται εφ’ όρου ζωής και να αισθάνεται χαρούμενος κι ευτυχής. Οι στόχοι επομένως είναι δύο. Αφενός μεν η γενικότερη καλλιέργεια και μόρφωση του παιδιού, αφετέρου η κοινωνική και ηθική του ανάπτυξη. Το κοινωνικό και ηθικό αλφαβητάρι θα πρέπει να διδάσκεται πριν το αλφαβητάρι εκάστης χώρας, γεγονός που θα συντρέξει αφάνταστα στη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας, επιδίωξη και επιθυμία όλων των ανθρώπων. Στην προσπάθεια της αγωγής των μαθητών θα πρέπει να διδάσκονται και τα πανανθρώπινα μηνύματα του Ολυμπισμού.
Το ΔΙΟΑΠ δεν έρχεται απλώς να συμφωνήσει ότι το κυρίαρχο θέμα για το έτος 2007 είναι η παιδεία, αλλά επιπλέον έρχεται να προτείνει με ποιον τρόπο οι Έλληνες θα αποκτήσουν παιδεία. Δυστυχώς, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση του κοινωνικού και ηθικού ελλείμματος, απέβησαν στην πράξη αναποτελεσματικά.
Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική συνδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Carlos Gonsalves πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, ο Δρ. Manfred Laemmer αντιπρόεδρος της Επιτροπής και η Σύμβουλος της ΔΟΕ σε θέματα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, ο Δρ. Deanna Binder, μέλη του Δ.Σ. του ΔΙΟΑΠ, καθώς και εκπρόσωποι εθνικών φορέων. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι:
1. Στόχοι της αγωγής είναι αφενός μεν η γενικότερη καλλιέργεια και μόρφωση του παιδιού, αφετέρου η κοινωνική και ηθική του ανάπτυξη. Είναι επομένως απαράδεκτο να εξαντλείται όλο μας το ενδιαφέρον στην ακαδημαϊκή μόρφωση και να αγνοείται παντελώς ο άνθρωπος-μαθητής.
2. Η κοινωνική αγωγή και διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού προγράμματος. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες κι ενέργειες για την εισαγωγή κι εφαρμογή της κοινωνικής αγωγής στα σχολεία όλου του κόσμου, γεγονός που θα συντρέξει τα μέγιστα στη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας, επιδίωξη και επιθυμία σύμπασας της ανθρωπότητας.
3. Κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση πρέπει να ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία.
4. Οι διδάσκοντες πρέπει να αντιληφθούν ότι για να επιτελέσουν ορθά το εκπαιδευτικό τους έργο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το συναίσθημα των παιδιών. Η Ολυμπιακή παιδεία, ως φορέας πολιτισμού, με τον πλούτο των κοινωνικών μηνυμάτων που περικλείει, μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.
5. Οι γονείς θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Η σχέση εκπαιδευτικών-γονιών είναι εξαιρετικά σημαντική, γι’ αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί επιμόρφωση και κατάλληλα έντυπα με σαφείς οδηγίες και προτάσεις, ώστε να συνεργάζονται αρμονικά.
6. Η προαγωγή της κοινωνικής αγωγής απαιτεί συστηματική επιστημονική έρευνα και μελέτη. Η πρόταση του ΔΙΟΑΠ για την ίδρυση αντίστοιχου Πανευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι απαραίτητο η πρωτοβουλία αυτή να έχει τη στήριξη όχι μόνο της ελληνικής πολιτείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το κέντρο θα απασχολείται επιπλέον με την προαγωγή του Ολυμπισμού και την πρόληψη των αντιαθλητικών συμπεριφορών. Πέραν του ερευνητικού του προσανατολισμού, θα λειτουργεί ως Κέντρο κατάρτισης κι επιμόρφωσης των διδασκόντων με διαλέξεις, εργαστήρια κι ανάπτυξη σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.
7. Η ανάπτυξη προγράμματος εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση με σύνθημα: «Το fair play σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής!» στην ελληνική κι αγγλική γλώσσα, θα μεταφέρει το μήνυμα του φιλάθλου πνεύματος ως πρότυπο συμπεριφοράς στην ευρύτερη κοινωνία και θα αφυπνίσει τα σχολεία, τα σωματεία, τη νεολαία, τους γονείς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
8. Το 2007 θα προσκληθούν εκπρόσωποι αθλητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων για την ολοκλήρωση της τελικής πρότασης για τη δημιουργία ενός καλύτερου, δικαιότερου κι ειρηνικότερου κόσμου, η οποία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, στην UNESCO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντώνης Τζίκας
Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής & Αθλητικής Παιδείας