Σκηνές που επέστρεψαν το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου πολλά χρόνια πίσω και σε κάθε περίπτωση έφεραν σε εξαιρετικά άβολη και αμήχανη θέση τόσο τον πρόεδρο Κώστα Βλάχο (κυρίως) όσο και τη δημοτική Αρχή του Θεόδωρου Αμπατζόγλου, ενώ προξένησαν αλγεινή εντύπωση επειδή εκ των πρωταγωνιστών τους ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Διακολιού και Κώστας Δραγάτης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ), διαδραματίστηκαν κατά τη συνεδρίαση τη Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου.
Εκτός ελέγχου
Η προ ημερών ομόφωνη απόφαση του Σώματος να μετονομαστεί η (υπό ανάπλαση και διάνοιξη) οδός Κέκροπος στον Σωρό σε οδό Χρήστου Βλάχου προς τιμή του προσφάτως εκλιπόντος πρώην δημάρχου της πόλης, μετά από σχετική πρόταση που είχε καταθέσει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης, δεν έγινε δεκτή με… ενθουσιασμό από τη μεγάλη πλειοψηφία των παρόδιων κατοίκων. Ως εκ τούτου, πολλοί εξ αυτών συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους, ωστόσο η έντονη ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο και εν τέλει «εξερράγη» όταν ο πρόεδρος του Σώματος και γιος του αείμνηστου δημάρχου αποφάσισε να θέσει σε ισχύ τον ανενεργό από τον περασμένο Ιανουάριο πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των συνεδριάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, προτρέποντας τους κατοίκους να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αν διαφωνούν με την απόφαση και όχι να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης.
«Αδέσμευτη» σύγκρουση
Η προσέγγιση του Κ. Βλάχου προκάλεσε την οργή των κατοίκων αλλά και των δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ, οι οποίοι με πολύ έντονο ύφος απευθυνόμενοι συνεχώς προς τον πρόεδρο εκτίναξαν τον υδράργυρο της έντασης και του εκνευρισμού στα ύψη, ενώ οδήγησαν και σε δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι οι Μ. Διακολιού και Κ. Δραγάτης είναι εκείνοι που ανέδειξαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους το γεγονός ότι ουδέποτε έφτασαν να τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου ομαδικές επιστολές κατοίκων προς τον Δήμο, με τις οποίες εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη μετονομασία της οδού Κέκροπος και ζητούσαν την εκ νέου συζήτηση και ανάκληση της απόφασης. Από την άλλη, η σφοδρή συμπεριφορά τους απέναντι στο προεδρείο οδήγησε στην «έκρηξη» του Κ. Βλάχου, ο οποίος υπενθύμισε ότι αμφότεροι οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν και εκείνοι ψηφίσει υπέρ της μετονομασίας, κατηγορώντας τους για «θεατριλίκι» από μέρους τους «με στόχο να με εξοργίσετε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πριν διακόψει προσωρινά.
«Γραφειοκρατική ταλαιπωρία»
Η πίεση των κατοίκων, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί το θέμα σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, με αποτέλεσμα ο Κ. Βλάχος να αποσυρθεί από τη διαδικασία για ευνόητους λόγους και χρέη προέδρου να αναλάβει ο αντιπρόεδρος Σπύρος Μπόγδανος (μείζων μειοψηφία).
Με το κλίμα να αποφορτίζεται εν τέλει, εκπρόσωποι των κατοίκων έλαβαν τον λόγο θέτοντας σημαντικά επιχειρήματα επί τάπητος για να στηρίξουν τη διαφωνία τους, εστιάζοντας κυρίως στη μεγάλη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που θα συνεπάγεται η μετονομασία της οδού Κέκροπος (συμβόλαια σπιτιών και οικοπέδων, Κτηματολόγιο, Υποθηκοφυλάκιο κ.λπ.) προκαλώντας τους τεράστιο πρόβλημα.
Η «αποφόρτιση»
Ακολούθησε μια μαραθώνια ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από τους δημοτικούς συμβούλους, με αποτέλεσμα η συζήτηση να αγγίξει τις 2 ώρες. Στο τέλος της κι ενώ ο πρόεδρος του Σώματος μετέφερε προς τον δήμαρχο την επιθυμία του να ανακληθεί η απόφαση «ώστε η τιμή στη μνήμη του πατέρα μου να μη σταθεί η αφορμή ταλαιπωρίας κατοίκων τους οποίους υπηρέτησε ταπεινά ως δήμαρχος), ο Θ. Αμπατζόγλου έλαβε τον λόγο και αφού αναγνώρισε ότι η απόφαση ελήφθη υπό τη συγκινησιακή φόρτιση της απώλειας του Χρήστου Βλάχου δίχως να ληφθούν υπόψη και όλες αυτές οι παράμετροι, εν τέλει ανακοίνωσε την ανάκλησή της. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η νέα πρόταση θα προέλθει μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Ονοματοδοσίας του Δήμου. Η πρόταση για ανάκληση της απόφασης έγινε δεκτή από το Σώμα.