Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα η δημοτική Αρχή και πλήθος κόσμου συνεόρτασαν την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αποδίδοντας την τιμή και τη δόξα που αρμόζει στον ηρωισμό των Ελλήνων στον αγώνα κατά του φασισμού.
Ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μέλη της Διοίκησης και του δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, των πολιτικών και συλλογικών φορέων και των τοπικών Αρχών παρέστησαν στη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ακολούθως, σύσσωμο το εκκλησίασμα μετά του Ιερού Κλήρου μετέβησαν πεζή στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Η μαθητική παρέλαση στη συνέχεια, των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης υπό τους ήχους πατριωτικών εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, χειροκροτήθηκε από το πλήθος των πολιτών που κατέκλυσαν τις οδούς της πόλης.
Ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας επισήμανε το νόημα της αντίστασης ενάντια στον κατακτητή και τα διαχρονικά ισχυρά μηνύματα που εκπέμπει, ιδιαίτερα στην σημερινή ταραγμένη περίοδο που διανύουμε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Γιορτάζουμε ένα φωτεινό σταθμό της ιστορίας μας, τη μεγάλη μέρα που το έθνος μας κέρδισε την αθανασία με το ασύγκριτο, το μοναδικό «ΟΧΙ». Εκείνο που δείχνει όλο το μεγαλείο και τη δύναμη της φυλής μας, όλη την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη ελληνική ψυχή.
Σήμερα, 83 χρόνια μετά, τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας. Θαυμάζουμε τη δύναμη και το ψυχικό τους σθένος και γιατί τόλμησαν να αντιτάξουν το «ΟΧΙ» απέναντι σε πανίσχυρους επίδοξους κατακτητές.
Ένας διαρκής αγώνας με το θάνατο, για επιβίωση, λευτεριά αξιοπρέπεια, έως τη μέρα που οι κατακτητές ηττημένοι και ντροπιασμένοι αποχώρησαν.
Απέραντη λαοθάλασσα οι Έλληνες στους δρόμους και με μία λέξη στα χείλη: Ελευθερία…
Και στο ιερό βράχο της Ακρόπολης, σε κάθε βράχο και ξωκλήσσι απανταχού της Ελλάδας μας, κυμάτιζε περήφανα η γαλανόλευκη.
Γιορτάζουμε τη σημερινή επέτειο, που αποκτά νέα επικαιρότητα, καθώς είμαστε σ’ένα παγκόσμιο περιβάλλον παγιωμένης ρευστότητας, αβεβαιότητας και εξαιρετικά σύνθετων επιλογών. Κραυγαλέα και τραγικά, λόγω των συνεπειών τους, τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών. Η ειρήνη και η πρόοδος δεν μπορεί να επιδιώκονται με καταστροφικούς πολέμους, τρομοκρατικές ενέργειες και καταστρατήγηση των δικαίων που συνιστούν και αναδεικνύουν τον άνθρωπο.
Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για ακόμη μια φορά η Ελλάδα προβάλλει, υπερασπίζεται και αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες.
Με τη σκέψη ότι η εθελοθυσία των προγόνων μας ποτίζει και ζωογονεί ελπιδοφόρα την πατρίδα μας, την ενωμένη Ευρώπη και τον κόσμο, εμείς ως άξιοι απόγονοι θα τους τιμούμε όπως τους αξίζει.»
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, με το χαιρετισμό του δημάρχου Θ. Αμπατζόγλου και την ανταλλαγή ευχών με τους πολίτες για την Εθνική Επέτειο. Την εκδήλωση διάνθισε με τραγούδια του Έπους του ’40 η Μικτή Χορωδία Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.
Τ. Γιαννακόπουλος: «Πράξη ελευθερίας το έπος του 1940»
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Τάσος Γιαννακόπουλος απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:
«Η 28η Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί το μεγαλύτερο ΟΧΙ της Ελλάδας στο φασισμό και το ναζισμό που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αντιστάθηκε και νίκησε!
Η ιστορική παρακαταθήκη επιτάσσει στις σύγχρονες συνθήκες τα σημερινά όχι, στο διχασμό, στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό και τις ακραίες πολιτικές που πλήττουν πανανθρώπινες αρχές και αξίες.
Με την ευκαιρία του εθνικού εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους μαθητές και καθηγητές που προετοίμασαν και συμμετείχαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου. Μιας παρέλασης που αποτελεί μέγιστη τιμή για τους αγώνες του έθνους, κομμάτι της παράδοσής μας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της τοπικής μας κοινωνίας.
Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου που το Έθνος μας γιορτάζει σύσσωμο είναι επέτειος εθνικής ελευθερίας των Ελλήνων, εθνικής υπερηφάνειας και θυσίας για την πατρίδα. Γιατί αν νιώθουμε υπερηφάνεια για την πατρίδα μας, η θυσία μας γι’ αυτήν είναι η μετουσίωση της υπερηφάνειας σε πράξη. Να γιατί η ανώτερη, ιερότερη μορφή κάθε θεωρίας είναι η πράξη. Να γιατί το έπος του 1940 είναι πράξη ελευθερίας πάνω από όλα!
Ο άνθρωπος, για την επέτειο αυτή των Ελλήνων, αξίζει περισσότερο από κάθε ιδεολογία, από οποιαδήποτε πίστη και θεωρία, είναι το ιερό και πανσέβαστο γεγονός της ζωής. Και για την υπεράσπισή του, για την προάσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειάς του, κάθε θυσία είναι δίκαιη και κάθε αγώνας τίμιος και υψηλός.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 προσκαλεί σε μια πνευματική, ιδεολογική πανστρατιά, σε έναν αγώνα συνεχή για ελευθερία και αξιοπρέπεια για την προάσπιση του δικαιώματος να πλάθουμε τη ζωή μας, αδέσμευτα, αυθεντικά, δημοκρατικά, δηλαδή Ελληνικά!
Το ίδιο πνεύμα του 1940 μπορεί και σήμερα να μας φωτίσει το δρόμο που οδηγεί στο ξεπέρασμα των όχι ασήμαντων προκλήσεων των καιρών».
Κ. Ψάλτη: «Η σκέψη μας στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού»
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του συνδυασμού ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ αποτελούμενη από την επικεφαλής Κατερίνα Ψάλτη, τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους Λ. Μαγιάκη, Δ. Πολυχρονιάδη και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γ. Ζήβα.
Μετά το πέρας της παρέλασης η Κατερίνα Ψάλτη δήλωσε: «Τιμήσαμε σήμερα το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού και τους νεκρούς ήρωες του πολέμου ενάντια στην ιταλική φασιστική επίθεση της 28ης Οκτωβρίου 1940, αλλά και αυτούς που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση της περιόδου 1941-1944 ενάντια στους κατακτητές της πατρίδας μας.
Στις κρίσιμες ώρες που διανύουμε η σκέψη μας δεν μπορεί να μην είναι δίπλα στον Παλαιστινιακό λαό εναντίον του οποίου επιχειρείται γενοκτονία. Ενώνουμε και εμείς την φωνή μας με αυτές σε όλο τον κόσμο που ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα για τη διάσωση των τραυματιών και την αποτροπή θανάτου εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων από έλλειψη τροφής, φαρμάκων και αρρώστιες, όπως προειδοποιεί και ο ΟΗΕ».