Στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου άνοιξε -για μία και μοναδική φορά, όπως κάθε χρόνο- το βυζαντινό εκκλησάκι που έχει κτίσει η Αγία Φιλοθέη στη ομώνυμη συνοικία (Αγία Φιλοθέη) του Αμαρουσίου, το γνωστό σε όλους Μετόχι.
Το Μετόχι βρίσκεται σε ένα χώρο δύο στρεμμάτων με διεσπαρμένα γύρω – γύρω τα ερείπια του μοναστηριού της Αγίας Φιλοθέης.
Απαλλοτρίωση
Στον εσπερινό της γιορτής παρέστη και ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος, μιλώντας μετά την προσφώνηση του ιερέα, διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι ο Δήμος προχωρεί στην απαλλοτρίωση των δύο στρεμμάτων με τα ιστορικά ερείπια γύρω από το εκκλησάκι, ώστε να ελευθερωθεί και ο χώρος ως ελεύθερος χώρος πρασίνου για το κοινό.
Την ημέρα της εορτής, ήταν παρούσα και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρένα Χαλιώτη, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που είχε έρθει και από άλλες συνοικίες.
Μετά τη λειτουργία, την αρτοκλασία και την περιφορά της ιερής εικόνας, οι κάτοικοι είχαν ετοιμάσει πλούσιο μπουφέ για τους προσελθόντες πιστούς. Προσφέρθηκαν περίπου 500 μερίδες μπακαλιάρου τηγανητού, με σπιτική σκορδαλιά, φτιαγμένη από τις γυναίκες της συνοικίας, και αγνό κρασί. Όλοι, δε, έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, την ίδια μέρα.
«Φυλακισμένο μοναστήρι»
Η μικρή πανέμορφη εκκλησία, με τη θολωτή στέγη της και τις καμάρες στα πλάγια μέρη, με τις αγιογραφίες και τα υπέροχα σκαλιστά με άκανθες και βυζαντινούς σταυρούς κολονάκια από πεντελικό μάρμαρο, που μόλις διακρίνονται, όπως έχει γράψει κατά το παρελθόν ο συνεργάτης μας και αρχαιολόγος Γιώργος Πάλλης, έχει πάρει από τους περίοικους τον τίτλο του «Φυλακισμένου μοναστηριού». Και αυτό το λένε έτσι, διότι η πόρτα της εκκλησιάς παραμένει κλειστή όλο τον χρόνο, επειδή έτσι θέλουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, κληρονόμοι Χαροκόπου. Οι περίοικοι ισχυρίζονται ότι «στην προκειμένη περίπτωση γίνεται το αντίθετο απ’ όσα ακούγονται για το Βατοπέδι».
Γι’ αυτό τον λόγο, επιμένουν πως πρέπει να προχωρήσει η απαλλοτρίωση από τον Δήμο, αλλιώς ο χώρος τον Ιούνιο του 2009 επανέρχεται σε οικοδομήσιμο τετράγωνο και θα κτισθούν πολυκατοικίες μέσα σ’ αυτόν. Η αρχαιολογία δεν προστατεύει το χώρο των δύο στρεμμάτων με τα αρχαία ερείπια παρά μόνο το εκκλησάκι, και λίγα μέτρα γύρω του.
Έτσι οι κάτοικοι αυτή την περίοδο καλούν τον Δήμο να αναλάβει να εκπροσωπήσει όλους τους αρμόδιους κρατικούς και λοιπούς φορείς γι’ αυτόν τον χώρο.
Η εφημερίδα μας, η οποία και κατά το παρελθόν έχει επιδείξει το αμείωτο ενδιαφέρον της για τον χώρο αυτό, τον οποίο θεωρεί πολιτιστική κληρονομιά, παρακολουθεί κάθε εξέλιξη της υπόθεσης και θα επανέλθει.
Άγγελος Πολύδωρος