Οι παλαιότερες γενιές τον παρέδωσαν στις επόμενες καταπράσινο και με έντονα τα στοιχεία της γειτονιάς. Οι… επίγονοι φρόντισαν να τον εγκαταλείψουν στην τύχη του, αφού πρώτα τού φόρτωσαν υπερβολικά κυκλοφοριακά φορτία και τον γέμισαν με ασφυκτικές κατασκευές από τσιμέντο και γυαλί. Ο λόγος για τον Σωρό, μια πολύπαθη μαρουσιώτικη περιοχή, όπως αποδεικνύει και το ρεπορτάζ της «Α».
Στη γειτονιά Σωρός ακόμη… ψάχνουν. Ψάχνουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, το Ρέμα, τον βρεφονηπιακό, τις ασφαλτοστρώσεις και τις διαγραμμίσεις, τις πεζογέφυρες. Αντί αυτών, βρίσκουν κυκλοφοριακά προβλήματα μεγαλούπολης, τεράστια γυάλινα κτήρια, ατμοσφαιρική ρύπανση, πολεοδομικές αυθαιρεσίες, χωματόδρομους και σπίτια κυριολεκτικά μέσα στο Ρέμα. Όλα αυτά σε μια περιοχή όπου, λίγα μόλις χρόνια νωρίτερα, επικρατούσε το πράσινο και ο χαρακτήρας της γειτονιάς. Σήμερα τα αυτοκίνητα μποτιλιάρονται στη Σωρού και στη Μεσογείων, και οι πεζοί επιδίδονται σε αγώνα μετ' εμποδίων για να περάσουν.
Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», συνεχίζοντας τα αφιερώματά της στις γειτονιές της πόλης, πραγματοποίησε οδοιπορικό στον Σωρό, μετά και από πρόσκληση του ∆.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής «Άγιος Ελευθέριος», και ο φακός της κατέγραψε… πράγματα και θαύματα! Από την κεντρική αρτηρία, τη Σωρού, μέχρι τον κλειστό, εδώ και οκτώ χρόνια, βρεφονηπιακό σταθμό, η κυρίαρχη εικόνα είναι αυτή της εγκατάλειψης.
Τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει και γίνονται κάποια έργα στην περιοχή, μετά από επίπονες προσπάθειες των κατοίκων και του Συλλόγου. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού, Αθανάσιος Νησιώτης, «φέτος τουλάχιστον πήραμε αρκετές υποσχέσεις. Μιλάμε συχνά με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ν. Γαρδέλη, και ήδη έχουν γίνει κάποια πράγματα: πρώτη φορά πέρυσι καθαρίστηκε το Ρέμα, και αυτές τις ημέρες τοποθετείται δημοτικός φωτισμός και γίνονται έργα σε κάποιους δρόμους. Παρ' όλα αυτά, ο Σωρός πάσχει από έργα υποδομής, και έχουν ακόμη πολλά να γίνουν».
Πράγματι, στο οδοιπορικό είδαμε τους εργάτες του ∆ήμου να καθαρίζουν τα δημοτικά οικόπεδα από τα ξερόχορτα, αλλά και τα μέλη του Συλλόγου να αναλαμβάνουν να καθαρίσουν ιδιωτικά οικόπεδα, μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη την περιοχή είναι πολύ υψηλός. Γιατί, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, δεν είναι μόνο οι κρατικοί και δημοτικοί λειτουργοί υπεύθυνοι για την κατάντια της περιοχής: όλο σχεδόν το Ρέμα είναι χτισμένο ή μπαζωμένο τόπους – τόπους, από ασυνείδητους, οι οποίοι υποβαθμίζουν όλη την περιοχή.
Ο βρεφονηπιακός περιμένει 8 χρόνια!
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το ότι υπάρχει έτοιμος βρεφονηπιακός εδώ και 8 χρόνια και δεν έχει υποδεχτεί ούτε ένα παιδί, είναι καθαρά αρμοδιότητα του ∆ήμου. Φέτος, τουλάχιστον, υπάρχει η δέσμευση, από πλευράς του δημάρχου, ότι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει. Το ίδιο και με τις πλατείες της περιοχής, αλλά και τις παιδικές χαρές. Στη διαδρομή είδαμε τουλάχιστον τρία οικόπεδα, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως πλατείες, και εδώ και χρόνια φιλοξενούν ιδιότυπες χωματερές και σταθμευμένα οχήματα, τα οποία όμως δεν έχουν και άλλο χώρο τόπο να παρκάρουν! Μηδαμινή είναι η πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης από τις δεκάδες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή… αμιγούς κατοικίας! Εκτός του καθημερινού μποτιλιαρίσματος, οι κάτοικοι ομολογούν ότι περιμένουν κάποιο πρωί να δουν αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε… δέντρα!
Τεχνικά συνεργεία και έλλειψη νερού
Το «αγκάθι» της περιοχής λέγεται «Τεχνικά Συνεργεία ∆ήμου» και βρίσκονται στον Άγιο Ελευθέριο. «Εδώ ήρθαν άνθρωποι και αγόρασαν σπίτια και οικόπεδα, ξέροντας ότι επιτρέπονται μόνο ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Και σε μία νύχτα είδαν να εγκαθίστανται εδώ τα τεχνικά συνεργεία, η ρύπανση από τα φορτηγά και ο θόρυβος όλη μέρα και όλη νύχτα». Παράλληλα, πρόσφατα υπήρξε και πρόβλημα με το νερό: κατακαλόκαιρο, και το νερό δεν έφτανε στον… δεύτερο όροφο των κατοικιών, εξαιτίας του απαρχαιωμένου δικτύου της περιοχής!
Αλλά τα χειρότερα τα διαπιστώσαμε στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Σωρού – Λ. Κηφισιάς – Αττικής Οδού – Αμαρουσίου Χαλανδρίου. Ή αλλιώς… Μανχάταν! «Μανχάταν» από τις γυάλινες, κυβιστικές επαναλήψεις, κυρίως στη Λεωφόρο Κηφισιάς. Σε αυτό το κομμάτι βρίσκεται το κέντρο διασκέδασης Crystal, το οποίο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, κάνει τη ζωή τους αφόρητη κάθε καλοκαίρι: Λειτουργεί από το 2001 με μουσική, χωρίς άδεια λειτουργίας, με 5 ηχεία. Το 2005 πήρε άδεια snack bar χωρίς μουσικά όργανα, αλλά το κατάστημα συνέχισε να λειτουργεί με 8 ηχεία μέχρι και το 2006.
Το 2006 σφραγίστηκε από το Πρωτοδικείο, αλλά το 2007 πήρε αρχικά θετική προέγκριση από τον ∆ήμο, ο οποίος μετά από αντιδράσεις των κατοίκων την απέσυρε. Φέτος, έλαβε ξανά θετική προέγκριση, την οποία μέχρι σήμερα, ο ∆ήμος δεν έχει αποσύρει. Οι κάτοικοι προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και προσφυγές στη δικαιοσύνη, εξαιτίας της καθημερινής ηχορύπανσης.
Το αλφαβητάρι της αυθαιρεσίας
Τραγελαφική εικόνα παρουσιάζει κομμάτι της οδού ∆ημητσάνας, που θα κατέληγε στην οδό Σωρού, δίνοντας μια μικρή διέξοδο στην κίνηση. Αντ' αυτού, ο δρόμος είναι κλειστός από… γλάστρες, καθώς και μία ταμπέλα, που απαγορεύει την είσοδο, μετατρέποντας τελικά τον δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό αίθριο της εταιρείας που στεγάζεται ένθεν και ένθεν του δρόμου. Στο ίδιο σημείο έχει «εξαφανιστεί» ένα τριγωνικό οικόπεδο, προορισμένο για παιδική χαρά της γειτονιάς.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, άγνωστος «σκοτεινός εγκέφαλος» έχει κλείσει με αλυσίδες και λάστιχα αυτοκινήτων ολόκληρο το πεζοδρόμιο της Αλαμάνας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του Ιατρικού Κέντρου να αναγκάζονται σε ζιγκ – ζαγκ μεταξύ των αυτοκινήτων, τα οποία -να σημειωθεί- είναι διπλοπαρκαρισμένα και βρίσκονται… παντού: σε πεζοδρόμια, κήπους, αυλές, σε εισόδους ιδιωτικών πάρκινγκ, προκαλώντας καθημερινά εντάσεις.
Το σκηνικό συμπληρώνει η δυσωδία που αναδύεται και καλύπτει για μεγάλα διαστήματα την περιοχή, λόγω της υπερχείλισης αγωγού λυμάτων, που πλημμυρίζει τα υπόγεια των πολυκατοικιών 5α και 5β, από Πρεμετής μέχρι ∆ελφών. Στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες των 100 διαμερισμάτων υπάρχει μόλις ένας (1) αγωγός για τα λύματα!
Για τους κατοίκους, οι γυάλινοι ουρανοξύστες δεν έφεραν ακριβώς «ευρωπαϊκό» αέρα στη γειτονιά τους…
Τάνια Κατσάνη