Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία διοργανώθηκε στα Ιωάννινα ημερίδα με κεντρικό μήνυμα «Μειώστε την καταπόνηση», η οποία εντάσσεται στις σημαντικές δράσεις μεγάλης ευρωπαϊκής εκστρατείας για την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας Γιώργος Πατούλης.
Στην ομιλία της η κ. Καλαντζάκου τόνισε ότι «η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και κατ' επέκταση η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών αποτελούν βασική προτεραιότητα του υπουργείου και για το λόγο αυτό σχεδιάζονται κατάλληλες δομές και αναπτύσσονται πολιτικές για την προαγωγή των θεμάτων αυτών».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ο οποίος αναφέρθηκε στο πιο κοινό πρόβλημα υγείας που συσχετίζεται με την εργασία στην Ευρώπη, τις μυοσκελετικές παθήσεις.
Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 25% των εργαζομένων πάσχουν από πόνους στην πλάτη και το 23% από μυαλγίες. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ορισμένες από τις μυοσκελετικές παθήσεις τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας γεγονός το οποίο υποδηλώνει τη σοβαρότητά τους.
Οι επιστήμονες της υγείας, σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, πρόσθεσε ο δήμαρχος, επιβάλλεται να διατηρούν στενή συνεργασία στο πλαίσιο της ανάπτυξης προληπτικών μέσων των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και γενικότερα των λεγόμενων επαγγελματικών νόσων.
Στη συνέχεια, με την ιδιότητα του ορθοπεδικού αναφέρθηκε στις πιο συχνές μυοσκελετικές παθήσεις στον χώρο της εργασίας και ανέλυσε τον τρόπο πρόληψής τους.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη οι παθήσεις αυτές είναι τα προβλήματα της οσφυϊκής και ιεράς μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδες στην περιοχή του ώμου και της άκρας χειρός καθώς επίσης και παθήσεις όπως οι τενοντοελυτρίτιδα, η επικονδυλίτιδα και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνος.
Σημειώνεται ότι με την κατάλληλη εργονομική οργάνωση είναι δυνατόν να ελαττωθούν κατά το ένα τρίτο τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν εργοδότες, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των εργαζομένων καθώς και διαφόρων φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.
Γιάννης Μπεθάνης
Εκδήλωση για το iSCAN στο Μαρούσι
Παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου iSCAN, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2007 στο δημαρχείο, διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Τεχνολογίας του Δήμου Αμαρουσίου.
Σκοπός της παρουσίασης ήταν η επικαιροποίηση των γνώσεων, καθώς και η συμβολή στην ανάπτυξη ενός συστήματος πιστοποίησης για την ασφάλεια πληροφοριών. Θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν τα είδη της πληροφορίας, οι κοινές απειλές αποκάλυψης πληροφοριών, οι συνέπειες της αποκάλυψης πληροφοριών κ.ά. Παρευρέθησαν επικεφαλής και ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας από άλλους δήμους και φορείς της Αττικής.
Το iSCAN (ISCAN – Improving the Skills, Competencies, and Professional Qualifications in the area of Network Information Security for IT Managers and IT staff in the public sector) είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πρόγραμμα Leonardo da Vinci) με τίτλο «Κατάρτιση υπαλλήλων πληροφορικής των δημοσίων οργανισμών σε θέματα ασφάλειας συστημάτων και δικτύων», το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2005 και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2007. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού πακέτου σε θέματα ασφάλειας δικτύων, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και η κατάρτιση με βάση το προαναφερθέν υλικό στελεχών δημόσιων οργανισμών που ασχολούνται με την ασφάλεια δικτύων.
Το πρόγραμμα εκπονείται με τη συμμετοχή εταίρων από όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τους οργανισμούς Quality and Reliability (Ελλάδα), Δήμο Αμαρουσίου (Ελλάδα), MMC (Κύπρο), CINOP (Ολλανδία), ALATUS (Πολωνία), SOCITM (Μεγάλη Βρετανία) και Vilnious Gediminas Technical University (Λιθουανία). Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.iscan.info.
Η συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη κατάρτιση των ειδικών πληροφορικής του Δήμου σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση της ασφάλειας των δικτύων του Δήμου και τέλος την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους δημόσιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας δικτύων.