Το ΣτΕ δικαιώνει 7 συλλόγους και φορείς του Αμαρουσίου, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για τροποποίηση των χρήσεων γης επί του βασικού οδικού δικτύου.
Η προσφυγή των 7 συλλόγων και φορέων του Αμαρουσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις χρήσεις γης στο Μαρούσι είχε τελικά αίσιο τέλος. Με την απόφαση 1155/2007, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της υπ' αριθμ. 26401/15.6.2005 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ «περί τροποποιήσεως των χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης των οικοπέδων του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου Ν. Αττικής, που βρίσκονται επί του βασικού οδικού δικτύου», όπως αυτή είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) 683/24.6.2005, τεύχος Δ'.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το σκεπτικό της απόφασης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης στηρίζεται στην προ διετίας απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η έγκριση ή τροποποίηση των πολεοδομικών σχεδίων οποιασδήποτε κλίμακας και η θέσπιση πολεοδομικών ρυθμίσεων κανονιστικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και ο καθορισμός χρήσεων και όρων δόμησης, επιβάλλεται να γίνονται μόνο με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Συνεπώς, όπως αναφέρει το ΣτΕ, «η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι μη νόμιμη διότι εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο».
Το ιστορικό
Θυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν όταν στις 15 Ιουνίου του 2005 εξεδόθη υπουργική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σύμφωνα με την οποία πολλά οικοδομικά τετράγωνα που έχουν πρόσοψη επί της Λ. Κηφισιάς, της Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και άλλων βασικών οδικών αξόνων της πόλης, αποκτούσαν χρήσεις πολεοδομικού κέντρου ή γενικής κατοικίας.
Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων των «επίμαχων» περιοχών, οι οποίοι έχοντας -σύμφωνα με το ΣτΕ- έννομο συμφέρον, θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση γίνεται «επί το δυσμενέστερον» και με ενδεχόμενη εφαρμογή της «επέρχεται επιδείνωση των συνθηκών διαβιώσεώς τους». Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης ομαδική κινητοποίηση, 7 σύλλογοι και φορείς του Αμαρουσίου -συγκεκριμένα οι σύλλογοι Παραδείσου, Ν. Φιλοθέης, Σωρού, Πολύδροσου, Ανατ. Αμαρουσίου, Ρέματος Φραγκοκλησιάς και «Φίλοι του Δάσους Συγγρού»- έκαναν αίτηση αναστολής εργασιών, την οποία και κέρδισαν τον Δεκέμβριο του 2005. Η επόμενη κίνησή τους ήταν η προσφυγή τους για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, η οποία εκδικάστηκε στις 3 Μαΐου του 2006, με την εισηγήτρια του Ε' Τμήματος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να διάκειται θετικά στο αίτημα των κατοίκων. «Θρυλική», μάλιστα, έχει μείνει η φράση της «γνωστή και οδυνηρή είναι η ιστορία με τις χρήσεις γης στο Μαρούσι»!
Πλάγιες παρεμβάσεις Δήμου – Νομαρχίας
Σημειώνεται ότι αίσθηση στην τοπική κοινωνία και στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών είχε προκαλέσει η αποκάλυψη της «Α» ότι στο σκεπτικό της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, για μεταβολή «επί το δυσμενέστερον» των χρήσεων γης, είχαν ληφθεί δύο γνωμοδοτήσεις του Δήμου Αμαρουσίου, πάνω στις οποίες είχε στηριχθεί! Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση είχε προκαλέσει και το έγγραφο του Δήμου Αμαρουσίου προς το ΣτΕ, κατά την εκδίκαση της αίτησης αναστολής εργασιών, στο οποίο επιχειρηματολογούσε υπέρ της αλλαγής χρήσεων γης, προκειμένου να εμποδίσει την αναστολή εργασιών!
Τέλος, ένταση είχε δημιουργηθεί και με αφορμή την απόφαση 571/30/06 του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού, με την οποία τροποποιούνταν οι χρήσεις γης σε ακόμη περισσότερες περιοχές από εκείνες που προέβλεπε η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, οι σύλλογοι κατήγγειλαν ότι ο νομάρχης είχε μεταχρονολογήσει την απόφαση (εμφανίζοντάς την ως εκδοθείσα στις 3/11/2005) και την έστειλε προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, προκειμένου να «προλάβει» χρονικά την απόφαση του ΣτΕ περί υποχρεωτικής έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος κι ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της προσφυγής τους.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η οριστική δικαίωση των συλλόγων ενώπιον του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις χρήσεις γης στο Μαρούσι, οι οποίες ενδεχομένως θα ληφθούν σοβαρά από τη νέα δημοτική αρχή στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης που πρόκειται σύντομα να τεθεί επί τάπητος.
Γιάννης Μπεθάνης