Το ξήλωμα της παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Ν. Μαορύσι δεν καθησύχασε τους κατοίκους, που ζητούν να απομακρυνθεί άμεσα από την περιοχή τους και ο σχετικός εξοπλισμός.
Σε ξήλωμα κεραίας κινητής τηλεφωνίας που βρισκόταν σε στέγη σπιτιού επί της οδού Σερβιανών στο Νέο Μαρούσι προέβησαν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου τα συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου, έχοντας στα χέρια τους τόσο τη σχετική γνωμοδότηση της Πολεοδομίας όσο και τη δικαστική απόφαση του Εφετείου που δικαιώνει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν κινητοποιηθεί απαιτώντας την απομάκρυνσή της.
Ωστόσο, η διαδικασία δεν κύλησε ομαλά, καθώς τόσο ο ιδιοκτήτης της κατοικίας όσο και οι άνθρωποι της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ήταν αντίθετοι στην αφαίρεση της κεραίας, με συνέπεια να δοθεί συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Μάλιστα, οι κάτοικοι απαίτησαν την παρέμβαση εισαγγελέα, καθώς, όπως υποστήριξαν μιλώντας στην «Α», το υπόλοιπο σύστημα που υποστήριζε και τροφοδοτούσε την κεραία παρέμεινε στη θέση του.
«Υπάρχουν μηχανήματα στο υπόγειο του σπιτιού και καλώδια που δεν έχουν αφαιρεθεί. Δεν θέλουμε να ξηλωθεί η κεραία για λίγο και μια ωραία πρωία να την ξαναδούμε να λειτουργεί», είπαν χαρακτηριστικά.
Τον ίδιο προβληματισμό εξέθεσαν σε επικοινωνία που είχαν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μάριο Μαραγκάκη. Εκείνος, από την πλευρά του, τους ενημέρωσε ότι λίγες μέρες αργότερα (την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, τελικά) επρόκειτο υπάλληλοι της Πολεοδομίας να κάνουν αυτοψία.
Εισαγγελέας & αστυνομία
Εν τέλει, οι αρμόδιοι υπάλληλοι πήγαν, όμως η «αντίσταση» του ιδιοκτήτη δημιούργησε νέες εντάσεις, με συνέπεια να χρειαστεί περιπολικό της Αστυνομίας να παραλάβει τον εισαγγελέα και να τον μεταφέρει επιτόπου. Οι όποιες προσπάθειες, ωστόσο, να ξηλωθεί και το υπόλοιπο σύστημα υποστήριξης της κεραίας απέβησαν άκαρπες, μια και χρειάζεται ειδική άδεια για εργασίες εντός ιδιωτικού χώρου.
Οι κάτοικοι συνέχισαν να είναι ανήσυχοι, με ορισμένους από αυτούς να δυσπιστούν ακόμη και για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να αφαιρέσει πλήρως τον εξοπλισμό. «Δεν μπορούμε να έχουμε δίπλα μας αυτή την κεραία», έλεγαν με αγανάκτηση και πρόσθεταν: «Αφού δικαιωθήκαμε και στο Εφετείο απέναντι στην εταιρεία, γιατί δεν ξηλώνουν τα πάντα να τελειώνουμε; Έχουμε μικρά παιδιά που μεγαλώνουν εν μέσω ακτινοβολίας, ενώ ακριβώς δίπλα μας υπάρχουν και οι σχολικές εγκαταστάσεις. Τι θα γίνει επιτέλους;».
Σημειώνεται ότι νόμος προβλέπει ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένες σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από σχολεία, νοσοκομεία και λοιπές εστίες ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Θεσμοθετήθηκε δε μετά και από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
«Όπως πράξαμε και στον "Ίαμβο"»
Η «Α» ρώτησε τον κ. Μαραγκάκη για τις επόμενες ενέργειες του Δήμου. Ο αντιδήμαρχος, επικαλούμενος ανάλογη περίπτωση ξηλώματος κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του «Ίαμβου» στη Νέα Λέσβο στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν κατηγορηματικός αλλά και καθησυχαστικός απέναντι στους δημότες: «Χρειάζονται γύρω στις 15 ημέρες προκειμένου να εκδοθεί η ειδική άδεια για να προχωρήσουμε στο ξήλωμα και του υπόλοιπου εξοπλισμού. Αν υπάρξει και νέα ένταση από τον ιδιοκτήτη ή την εταιρεία, δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια».
Προς το παρόν, ένα μεγάλο μέρος των ξηλωμένων μηχανημάτων βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού που τα φιλοξενούσε. Τα υπόλοιπα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι, γεννήτριες και άλλα ηλεκτρονικά όργανα, βρίσκονται στο υπόγειο και πρέπει να απομακρυνθούν. Σημειώνεται ότι, κατά τη συνήθη πρακτική, η κεραία ήταν καλυμμένη με ειδικό περίβλημα στη στέγη του σπιτιού, προκειμένου να μην είναι ορατή. Όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα σημεία της περιοχής. Να τονιστεί δε ότι πριν από λίγο καιρό η «Α» είχε αναδείξει μια ανάλογη περίπτωση σε άλλο σπίτι, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα.
Γιάννης Μπεθάνης – Νίκος Καραβάσιος