Ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος του Δικτύου Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, ότι οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, που συντονίζουν το έργο και τη λειτουργία του Δικτύου στους 29 Δήμους – μέλη του, θα στεγαστούν στο εν λόγω κτήριο, μαζί με το νεοσύστατο Γραφείο Εθελοντισμού. «Σύντομα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια», ανέφερε ο κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος προανήγγειλε και το επερχόμενο συνέδριο του Δικτύου, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο στο Μαρούσι.
Σε ερώτηση του εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας Αλ. Μπρέγιαννη σχετικά με τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Δικτύου, ο κ. Γ. Πατούλης στάθηκε στο εθελοντικό έργο που προσφέρουν οι γιατροί που μετέχουν σε αυτό, ενώ, όπως ανέφερε, ο καθένας από τους 29 Δήμους που μετέχουν πληρώνει το ποσό των 300 ευρώ για την εγγραφή του και 150 ευρώ ετήσια συνδρομή. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχο αποτελούν και τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Πρόκειται για μια σύμπραξη πολλών δήμων, είτε ως Δήμοι είτε ως Νομικά Πρόσωπα, για την πρόληψη στον τομέα της υγείας, η οποία μπορεί να γίνει πράξη μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια υπογράμμισε τις θετικές προθέσεις του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του Δικτύου: «Σύντομα, όπως μπορώ να γνωρίζω, το υπουργείο Υγείας θα φέρει νομοθέτημα προς ψήφιση σχετικά με τη λειτουργία, παγίωση και επέκταση του Διαδημοτικού Δικτύου και σε άλλους Δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα». Απαντώντας και σε άλλες σχετικές ερωτήσεις, ο δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε ότι η στελέχωση του Δικτύου γίνεται μέσω του προγράμματος STAGE, με προβλεπόμενο προσωπικό 120 ατόμων και 18μηνες συμβάσεις, παραϊατρικό και διοικητικό.
«Τη μερίδα του λέοντος θα την έχει το Μαρούσι ως συντονιστής του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης. Η φιλοξενία της έδρας του Διαδημοτικού Δικτύου στο Μαρούσι έγινε εν τέλει ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το προφίλ του Δικτύου
Πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό την προώθηση πολιτικών πρόληψης υγείας στους Δήμους – μέλη της. Σήμερα έχει 29 Δήμους – μέλη, εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται στην Αττική. Αποτελείται από μια Κεντρική Δομή (η οποία, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δεκεμβρίου του 2006, μεταφέρεται στο Μαρούσι αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες) και από Περιφερειακές Δομές στους Δήμους – μέλη, οι οποίες, προς το παρόν, συστεγάζονται με τις ήδη υπάρχουσες Δομές Υγείας των Δήμων αυτών. Αναπτύσσει τόσο στοχευμένα προγράμματα ιατρικής πρόληψης στους Δήμους – μέλη (π.χ. διερεύνηση οπτικής οξύτητας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, οστεοπόρωσης σε γυναίκες κ.λπ.), όσο και εκδηλώσεις ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού σε ευρύτερα θέματα πρόληψης (π.χ. ατυχήματα, παχυσαρκία, περιβάλλον και υγιεινή κ.λπ.).
Τελικός σκοπός είναι η προτυποποίηση των δραστηριοτήτων πρόληψης των Δήμων – μελών, η παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης και τεκμηρίωσης προς τους εθνικούς και διεθνείς φορείς και η λειτουργία των Δομών Υγείας των Δήμων – μελών με προτεραιότητα στις υπηρεσίες πρόληψης.
Δραστηριότητες
Το Διαδημοτικό Δίκτυο παρουσιάζει σήμερα δραστηριότητα στους εξής τομείς: – Οργάνωση – στελέχωση Κεντρικής Δομής Δήμου Αμαρουσίου, με σκοπό την υποστήριξη όλων των Προγραμμάτων και των Περιφερειακών Δομών του Δικτύου. – Συμπληρωματική στελέχωση των Περιφερειακών Δομών με σκοπό την στοχευμένη δράση και την ανάπτυξη πολιτικών προτεραιοτήτων στην πρόληψη της υγείας, που περιλαμβάνει ιατρική και περιβαλλοντική πρόληψη. – Οργάνωση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Διαδημοτικού Δικτύου στο Μαρούσι με θέμα: «Η Πρόληψη της Υγείας Μέσω των Δήμων» τον Απρίλιο του 2007. – Μετατροπή της εφημερίδας «Δήμων Υγεία», που εκδίδει το Διαδημοτικό Δίκτυο, σε ισχυρό διμηνιαίο βήμα διαδημοτικού διαλόγου για την πρόληψη υγείας των κατοίκων. – Οργάνωση στοχευμένων προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και γενικότερων εκδηλώσεων ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού σε όλους τους Δήμους – μέλη. – Δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για την Ποιότητα Ζωής, για να αποκτήσουν οι λειτουργίες του Δικτύου έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και να δοθεί προστιθέμενη αξία στις δράσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται.
Στελέχωση του Δικτύου
Το Διαδημοτικό Δίκτυο στελεχώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2006 με προσωπικό που προσλαμβάνεται σταδιακά μέσω προγραμμάτων STAGE και αφορά παραϊατρικά επαγγέλματα και διοικητικό προσωπικό. Συνολικά έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 120 ανέργων, εκ των οποίων έχουν ήδη προσληφθεί οι 80. Η Κεντρική Δομή απορροφά 12–15 υπαλλήλους και οι υπόλοιποι στελεχώνουν τις Περιφερειακές Δομές. Η Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου του 2006 όρισε, σύμφωνα με το Καταστατικό, και έναν διευθυντή του Διαδημοτικού Δικτύου, ο οποίος και προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου. Γιάννης Μπεθάνης