Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει στο Μαρούσι η εξαγγελία δημιουργίας του πρώτου δημοτικού δικτύου παροχής γρήγορου internet τον Σεπτέμβριο του 2006, το οποίο θα δίνεται δωρεάν για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πέραν της ρύπανσης και των κακοτεχνιών από τα ανοιχτά αυλάκια των οπτικών ινών, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στους χρόνους σύνδεσης. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 1.200 αιτήσεις από δημότες που θέλουν να συμμετάσχουν στο δίκτυο γρήγορου internet, αλλά μόλις 220 έχουν καλυφθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος σύνδεσης θεωρήθηκε απλός: για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας χρειάζεται η συμπλήρωση ενός εντύπου που μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου, τηλεφωνικά ή με αυτοπρόσωπη παρουσία στο γραφείο Maroussi Card. Από εκεί και έπειτα, η εξαγγελία της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν ότι οι τεχνικοί της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνολογίας θα επισκέπτονται το σπίτι των ενδιαφερομένων και σε λίγες μέρες ή και ώρες θα πραγματοποιούν τη σύνδεση.
Για την καθυστέρηση αυτή, η «Α» συνομίλησε με τον διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Τεχνολογίας Δημήτρη Μυταρά, ο οποίος μας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι μεγάλες. Τόνισε επίσης ότι και οι μεγάλες εταιρείες παροχής internet, αλλά και ο ΟΤΕ, χρειάζονται χρόνο για να προχωρήσουν σε μια νέα σύνδεση, «πόσω μάλλον η υπηρεσία ενός Δήμου». Ευθύνες επίσης επέρριψε και σε δημότες, που δηλώνουν ελάχιστες ώρες κατά τις οποίες μπορούν να τους επισκεφτούν οι τεχνικοί. Άλλο πρόβλημα που συχνά δημιουργείται, μετά και τον πρώτο έλεγχο των τεχνικών, είναι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ενοίκων μιας πολυκατοικίας, όταν μια οικογένεια θέλει να τοποθετήσει κεραία για το διαδίκτυο αλλά όχι και οι υπόλοιποι.
«Έτσι κι αλλιώς, αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα μελετάται από την αρχή από τη νέα δημοτική αρχή, και πολύ πιθανό κάποια πράγματα να αλλάξουν. Ίσως να αλλάξουν οι διαδικασίες ή το συνεργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Μυταράς.
Τάνια Κατσάνη