«Το υψηλό κόστος έκδοσης διαβατηρίων, η μεγάλη αναμονή στην ουρά και το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να πάει μέχρι το Α.Τ. Κηφισιάς για να κάνει τη δουλειά του καθιστούν την έκδοσή του δύσκολη. Έτσι, πολύς κόσμος προτιμά να βγάλει καινούργιες ταυτότητες, με τις οποίες μπορεί να ταξιδέψει τουλάχιστον εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αμαρουσίου», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μέχρι και τον φετινό Σεπτέμβριο εκδίδαμε περίπου 10-15 δελτία ταυτότητας την ημέρα. Τώρα βγάζουμε 40 με 50! Αναγκαστήκαμε και χρησιμοποιούμε το σύστημα των ραντεβού, γιατί δημιουργούνταν μεγάλες ουρές και ο κόσμος διαμαρτυρόταν. Τα ραντεβού κλείνονται για μετά από 20 ημέρες και οι πολίτες δεν χρειάζεται να περιμένουν στο τμήμα όρθιοι. Οι 20 ημέρες είναι πολλές, αλλά αυτό πρέπει να το σκεφτούν και οι πολίτες. Θα ταξιδέψουν σύντομα ή βγάζουν ταυτότητα «έτσι», μην τυχόν και χρειαστεί; Αν δεν τη χρειάζονται σύντομα, ας περιμένουν κάποιο διάστημα για να γλιτώσουν κι αυτοί την αναμονή».
Χαμός σε όλη την Ελλάδα
Σε όλη την Ελλάδα η προσέλευση στα αστυνομικά τμήματα για νέες ταυτότητες είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικοί οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. και, σύμφωνα με αυτούς, το 2006 εκδόθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.007.300 δελτία, ενώ το 2002, το 2003, το 2004 και το 2005 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν: 412.650, 326.850, 326.800 και 237.690 αντίστοιχα.
Η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε, μάλιστα, με δελτίο Τύπου, να υπενθυμίσει ότι το δελτίο ταυτότητας αντικαθίσταται λόγω απώλειας, κλοπής, φθοράς, μεταβολής στοιχείων –κυρίως λόγω γάμου– και λόγω παρέλευσης δεκαετίας, πράγμα το οποίο δεν είναι απαραίτητο, όταν δεν έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία του κατόχου. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πήρε και έκτακτα μέτρα, εκδίδοντας ακόμη και διαταγές για την πλήρη στελέχωση των γραφείων ταυτοτήτων. Παράλληλα, εφοδίασε τις Αρχές με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την απευθείας καταχώριση των στοιχείων, καθώς και με εκτυπωτές. Επίσης καταβάλλει προσπάθειες για τον εφοδιασμό με συσκευές φαξ 16 Αρχών που δεν διαθέτουν την άρση φραγής στα υπεραστικά, προκειμένου να γίνεται άμεσα η διαδικασία της ακύρωσης. Για τον ίδιο λόγο, ορισμένες περιφερειακές υπηρεσίες, όπως το Μαρούσι, λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή έχουν καθιερώσει τη διαδικασία του «ραντεβού» με τις γνωστές λίστες.
Αδιάθετα διαβατήρια
Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου (και η ταλαιπωρία) για έκδοση νέων διαβατηρίων πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές ήταν και αυτή ανούσια. Όπως μας πληροφόρησε ο αρχιφύλακας Παναγιώτης Ρωμανάς, από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων στην Καισαριανή, στο Α.Τ. Κηφησιάς έχουν μείνει αδιάθετα 2.304 διαβατήρια! Πάρα πολλοί δημότες στάθηκαν σε ουρές, στριμώχθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν για να βγάλουν ένα διαβατήριο, το οποίο τελικά δεν έχουν ακόμη, μετά από 1-1,5 μήνα, προσέλθει να παραλάβουν!
Yπάρχει όμως και μια είδηση της «τελευταίας στιγμής» που, ίσως, «ξεμπλοκάρει» κάπως τα πράγματα. Συγκεκριμένα, σε περίπου ένα μήνα θα μεταφερθεί στο A.T. Aμαρουσίου το τμήμα έκδοσης των νέων διαβατηρίων για τους κατοίκους των Δήμων Xαλανδρίου, Φιλοθέης, Ψυχικού και φυσικά Aμαρουσίου.
Τάνια Κατσάνη