Οι τοποθετήσεις των δημάρχων
Από τους αιρετούς τον λόγο πήρε πρώτος ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης: «Όλοι θεωρούμε ότι η ψυχική υγεία είναι θέμα των άλλων, κάνουμε μεγάλο λάθος. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ευχαριστώ πολύ τους ομιλητές που μου το έδωσαν να το καταλάβω ακόμη περισσότερο». Ο κ. Στεργίου μάλιστα ζήτησε να βγει ένα ψήφισμα από τους Δήμους των Βορείων Προαστίων, το οποίο θα πάει στον υπουργό Υγείας και θα απαιτεί να λυθεί το θέμα της υποχρηματοδότησης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βριλησσίων Κώστας Ιωαννίδης μίλησε για την εμπειρία του από τη Λέσχη που έχει φτιαχτεί στον Δήμο Βριλησσίων: «Δεν περιμέναμε την τόση ανταπόκριση από τον κόσμο. Δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν τόσες οικογένειες με προβλήματα. Και η αλήθεια είναι ότι η χρηματοδότηση είναι από το αίμα μας». Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με ειδικούς επιστήμονες της ψυχικής υγείας. Ενώ συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου Πεντέλης για το ψήφισμα και πρότεινε να είναι οι ίδιοι, μαζί με τους εκπροσώπους των δομών και του Σισμανογλείου που θα το παραδώσουν στον υπουργό. Τέλος, απευθυνόμενος στον κ. Στυλιανίδη, δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας και για νέες υπηρεσίες.
Ο δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, όπως τόνισε, μιας και υποστήριξε ότι το συνολικό θέμα της κατάρρευσης είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας και μόνο αυτή μπορεί να αλλάξει αυτό το αποτέλεσμα. Αναφορικά με την πρόληψη είπε ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και προσφέροντας εργασία στους ΟΤΑ σε ψυχικά πάσχοντες. «Να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί σας και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να λυθεί το πρόβλημα».
Από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και εκπροσωπώντας τον Δήμο Αμαρουσίου, ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Εταιρικής Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ), του οποίου η πρώτη συνέλευση ήταν προγραμματισμένη για τις 9/3, ενώ, αναγνωρίζοντας με τη σειρά του τον υπαρκτό φόβο κατάρρευσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι οι Δήμοι είναι σε θέση να συνεισφέρουν, είτε μέσω του ΚΟΙΣΠΕ είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και πιέζοντας παράλληλα την Πολιτεία.
Από τον Δήμο Νέας Ερυθραίας η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη συμφώνησε με το ψήφισμα προς το υπουργείο Υγείας και την παράσταση στον υπουργό, αλλά παράλληλα τόνισε ότι οι ίδιοι οι Δήμοι μπορούν να βοηθήσουν μόνο μέσα στα χαραγμένα όριά τους.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΑΨΥ Παναγιώτης Χονδρός, ο οποίος και ανέπτυξε το πρόγραμμα δράσης του Δικτύου Αργώς -του δικτύου φορέων και δομών ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα- μπροστά στο φάσμα κατάρρευσης του προγράμματος αποασυλοποίησης. Τέλος, κάλεσε την Πολιτεία να σταματήσει να απαξιώνει τους φορείς, που σε τελευταία ανάλυση, όπως τόνισε, έχουν υλοποιήσει πάνω από το 40% του «Ψυχαργώς».
Από τον Δήμο Κηφισιάς η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της ΚΕΚΟΙΠΟ, Μαρία Κεφαλά, μίλησε για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, δηλαδή να μην υπάρχει δομή να στείλουν άτομα με προβλήματα: «Θα θέλαμε να μπείτε εσείς μπροστάρηδες και να σας ακολουθήσουμε», τόνισε απευθυνόμενη στον κ. Στυλιανίδη.
«Τι θ’ απογίνουν οι άνθρωποι;»
Από την Εταιρεία Κοινωνικής, Ψυχιατρικής και Κοινωνικής Υγείας μίλησε η υπεύθυνη του Οικοτροφείου Βριλησσίων Νίκη Δαρμαγιάννη, που δεν μάσησε τα λόγια της: «Θα ξεφτιλιστούμε σαν χώρα, περισσότερο από τότε με το ψυχιατρείο της Λέρου. Στο οικοτροφείο χρωστάμε παντού, ακόμη και το πετρέλαιο, ο ιδιοκτήτης θέλει να μας κάνει έξωση γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε τα ενοίκια και αντί να μιλάμε για συνέχεια στη φροντίδα δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουν οι Δήμοι το κράτος – να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα θέλουμε. Τι θα απογίνουν τόσοι άνθρωποι όταν κλείσουν οι δομές;»
Από τον Δήμο Ηρακλείου μίλησε η Ελένη Καλούτζου, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ενημέρωσης και Έρευνας για τις εξαρτήσεις: «Μόνο εμείς επιβιώνουμε, ακριβώς επειδή ανήκουμε εξ ολοκλήρου στον Δήμο».
Από την άλλη, διαφώνησε με την άποψη ότι οι Δήμοι μπορούν να φροντίσουν μόνο την πρόληψη: «Πείθοντας τον κόσμο να έρθει προς εμάς, χάνουμε την εμπιστοσύνη του, αν δεν έχουμε πού να τον παραπέμψουμε».
Με ευθύνη του υπουργείου
Παρόμοια τα προβλήματα και στην «Εστία», το Οικοτροφείο στο Πολύδροσο. Ο πρόεδρος της δομής Αντώνης Λυράκος ανέφερε τα προβλήματα, τονίζοντας ότι «το σύστημα απέτυχε», με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, που διέκοψε τη χρηματοδότηση. Από την άλλη, τόνισε ότι η ίδια η δομή στο παρελθόν είχε κατ’ επανάληψη χτυπήσει την πόρτα του Δήμου Αμαρουσίου, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση…
Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε ο κ. Σολομών Πάπαρος. Ο ίδιος τόνισε την ιδιότητά του, πατέρας 25χρονης νέας ψυχικά πάσχουσας. Θυμήθηκε το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της μεταρρύθμισης, για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι το πρωινό της εκδήλωσης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, τα σωματεία εργαζομένων στις μονάδες ψυχικής υγείας βρίσκονταν έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας τους μισθούς 6 και 7 μηνών…
Την εκδήλωση έκλεισε ο διευθυντής σύνταξης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ και συντονιστής της συζήτησης Θάνος Σταθόπουλος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, τόνισε η εφημερίδα θα συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και να είναι δίπλα στους πρωτεργάτες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας παράλληλα ότι η ΑΜΑΡΥΣΙΑ δεν θα αφήσει να ξεχαστούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν για τη συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων ψυχικής υγείας στα Βόρεια Προάστια.
Τάνια Κατσάνη