Για δεύτερη χρονιά φέτος μετά την περσινή πρώτη και επιτυχημένη δοκιμή του μέτρου, το Δάσος Συγγρού κλείνει προληπτικά για το κοινό τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 ή 5. Στόχος του μέτρου είναι αφενός ο καλύτερος έλεγχος του Δάσους τις επικίνδυνες για πυρκαγιά ημέρες και ώρες, και αφετέρου σε περίπτωση πυρκαγιάς η επικέντρωση των πυροσβεστών στην κατάσβεσή της και όχι στην ανεύρεση και απομάκρυνση των επισκεπτών.
Πέρυσι το Δάσος είχε κλείσει συνολικά 35 ημέρες στο διάστημα 20 Ιουνίου -28 Αυγούστου. Φέτος ο καιρός ήταν καλύτερος και το συγκεκριμένο μέτρο αρχίζει να εφαρμόζεται έναν μήνα αργότερα.
Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» θέτει μερικές χρήσιμες και πρακτικές ερωταποκρίσεις, προκειμένου να αντιληφθούν οι πολίτες την λειτουργία και σκοπιμότητα του μέτρου.
Ποιες ημέρες κλείνει το Δάσος; Τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαϊάς εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία, καιρό προηγουμένων ημερών, κατάσταση εδάφους (καθαρό ή με πευκοβελόνες), κλπ. Στην περιοχή μας επικίνδυνες ημέρες είναι οι μέρες με πολύ μελτέμι, ζέστη και ξηρασία, τυπικά από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Άρα, όταν είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και φυσά δυνατό μελτέμι, κατά πάσα πιθανότητα το Δάσος θα κλείσει.
Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν το Δάσος είναι ανοικτό ή κλειστό; Καθημερινά από τον ιστοχώρο της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://www.gscp.gr), τον ιστοχώρο των Φίλων του Δάσους Συγγρού (www.dasosygrou.gr), αλλά και τηλεφωνικώς από το φυλάκιο της πύλης, τηλ. 210-8017661.
Ποιες ώρες θα κλείνει το Δάσος Συγγρού; Κατ’ αρχήν από τις έξι το απόγευμα και μετά. Αν όμως τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, το Δάσος μπορεί να κλείσει και νωρίτερα, ίσως και ολόκληρη τη μέρα. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε μέρες με πολύ δυνατό μελτέμι, υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.
Γιατί θεωρούνται επικίνδυνες ειδικά οι απογευματινές ώρες; Διότι μόλις αρχίσει να σκοτεινιάζει παύουν να σηκώνονται τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Αυτό το ξέρουν οι εμπρηστές και το εκμεταλλεύονται.
Γιατί θεωρούνται επικίνδυνοι οι επισκέπτες, ειδικά μάλιστα όταν αγαπούν το δάσος; Το θέμα δεν είναι η επικινδυνότητα των επισκεπτών. Το θέμα είναι ότι η φωτιά αντιμετωπίζεται ευκολότερα όταν το δάσος είναι άδειο. Όταν υπάρχουν επισκέπτες, η προτεραιότητα της Πυροσβεστικής είναι η αναζήτηση και απομάκρυνση των επισκεπτών και όχι η κατάσβεση της φωτιάς.
Δεν φυλάνε το δάσος οι επισκέπτες; Ένας επισκέπτης μπορεί μόνον να δει τη φωτιά και να ειδοποιήσει – αυτό που ούτως ή άλλως κάνουν και οι φύλακες. Η κατάσβεση απαιτεί εκπαίδευση και ειδικό εξοπλισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και εκπαιδευμένοι δασοπυροσβέστες έχουν χάσει την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας.
Τι κάνουμε αν δούμε φωτιά; Ειδοποιούμε αμέσως το 199 ή την πύλη του Δάσους Συγγρού στο τηλέφωνο, 210-8017661 δίδοντας τις ακριβέστερες δυνατές πληροφορίες σχετικά με την θέση της φωτιάς.
Ποιος είναι αρμόδιος για την πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού; Κατ’ αρχήν το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών που το διαχειρίζεται. Το Ινστιτούτο διαθέτει μόνιμους και εκτάκτους φύλακες. Δυστυχώς φέτος είναι τέλος Ιουλίου και ακόμη δεν έχουν προσληφθεί οι έκτατοι θερινοί πυροφύλακες, με αποτέλεσμα το ΙΓΕ να λειτουργεί ελλιπώς.
Στην πυροφύλαξη μετέχει και ο ΣΠΑΠ (Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Πεντελικού), ο διαδημοτικός φορέας που φυλάσσει ολόκληρο το Πεντελικό Όρος. Δικό του είναι το πυροσβεστικό όχημα που βρίσκεται μέσα στο Δάσος Συγγρού. Στα πλαίσια της εντάξεώς του στον ΣΠΑΠ ο Δήμος Αμαρουσίου έχει κατά κύριο λόγο αναλάβει να φυλάει το Δάσος Συγγρού διαθέτοντας προσωπικό για την επάνδρωση του πυροσβεστικού του ΣΠΑΠ καθώς και για οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες.
Γιατί ενώ το δάσος είναι κλειστό ενίοτε βλέπουμε εντός του επισκέπτες; Είναι οι ελάχιστοι ευτυχώς συμπολίτες μας που επιλέγουν να αγνοούν τους κανόνες. Είναι σημαντικό να τούς εξηγηθεί ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν βοηθά το Δάσος που και αυτοί οι ίδιοι χαίρονται.