Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας μετά από μακρόχρονη προσπάθεια και έρευνα είχε αποκαλύψει το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δάσους όπως κατεγράφη τελικώς στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Γιατί, όμως, πάντα η δημοτική αρχή λησμονεί να αναφέρει ποιος άνοιξε το δρόμο για την αποκάλυψη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δάσους και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του βάζοντας φραγμό σε χρόνιες δόλιες μεθοδεύσεις; Μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχουν… μικρόψυχες σκέψεις.
Σε κάθε περίπτωση, όταν έγιναν οι παραπάνω ενέργειες του Δήμου οι αρμόδιοι είχαν ήδη πλήρη ενημέρωση από το Σύλλογο, ο οποίος είχε προσκομίσει όλα τα στοιχεία από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Παρά ταύτα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ζήκος σε επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών (αριθμ. Πρωτ. 26408/16.5.2008) επισημαίνει ότι “το Κτήμα δεν ανήκει στο δήμο Αμαρουσίου”. Αποτέλεσμα ήταν, στην απάντηση του υπουργείου, να γίνεται λόγος για νομική εκκρεμότητα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεταξύ του Δήμου και της Ελεήμονος Εταιρίας.
Στα ερωτήματα που θέτουμε και που παγίως δεν παίρνουμε απάντηση είναι και το θέμα της διάνοιξης της οδού Επιδαύρου. Πρόκειται για δρόμο που κόβει στα δύο το Δάσος και προφανώς δημιουργεί μια κατάσταση που δεν συνάδει με την προστασία του και με τη διατήρησή του ως πνεύμονα πρασίνου. Πόσω μάλλον όταν η διάνοιξη αυτού του δρόμου δεν εξυπηρετεί κανένα συγκοινωνιακό σκοπό. Όσο η δημοτική αρχή δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, τόσο πιστεύουμε ότι παραμένουν στη σκιά άλλες σκέψεις για το Δάσος.
Πέραν αυτών, οι μόνες ενέργειες που πράγματι έχουν γίνει από τον Δήμο ήταν ο καθαρισμός του τρεις φορές μετά από αίτημα του Συλλόγου.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια το Δάσος καθαριζόταν από τους κατοίκους και τον Σύλλογο με δικά τους έξοδα και με εθελοντική εργασία. Αυτά για τις «διαχειριστικές ενέργειες» στις οποίες αναφέρεται ο κ. Πατούλης.
Η περίφημη περίφραξη του Δάσους
Το θέμα της περίφραξης είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και του Συλλόγου και ακολουθεί εύλογα το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ένα τόσο απλό θέμα έχει γίνει σίριαλ και μάλιστα… ακριβό.
Προς εξαμήνου το θέμα ετέθη και κάποιοι αρμόδιοι του Δήμου έκαναν λόγο για κόστος 600.000 ευρώ. Ο Σύλλογος αντέδρασε θεωρώντας το ποσό υπερβολικό έως ύποπτο. Την 1η Σεπτεμβρίου έγινε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς όχι μόνο να έχει προηγηθεί κάποια στοιχειώδης επικοινωνία με τον Σύλλογο, αλλά ούτε καν ενημέρωση. Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου πληροφορήθηκαν για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μεσούσης της συνεδρίασής του. Πηγαίνοντας στο δημαρχείο, τρία μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας πρόλαβαν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης του δημαρχείου τον δήμαρχο κ. Πατούλη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαραγκάκη. Ζήτησαν την εισήγηση και περιμένουμε ακόμα την απάντηση. (Αυτός είναι ο διάλογος με τους κατοίκους και τους Συλλόγους της περιοχής που επικαλείται ο δήμαρχος). Το μόνο που μάθαμε εκείνο το βράδυ είναι ότι το ποσό “προσγειώθηκε” στα 450.000 ευρώ.