Τα παιδιά του Αμαλίειου Οικοτροφείου Θηλέων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Iδρύματος, γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με το δικό τους αυθόρμητο και γεμάτο κέφι τρόπο την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου το βράδυ.
Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια Αθηνά Μουμουλίδη καλωσορίζοντας τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και τους καλεσμένους και ευχαριστώντας όσους και όσες συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Αμέσως μετά η χορωδία των κοριτσιών του ιδρύματος, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Κ. Πορφύρη, τραγούδησε τέσσερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και επακολούθησε θεατρική παράσταση.
Τα κορίτσια του ιδρύματος έπαιξαν το επίκαιρο θεατρικό «Το αστέρι της Εσθήρ». Τους ρόλους απόδωσαν με κέφι οι Ράνια, Ευρυδίκη, Αναστασία, Τόνια, Χρυσούλα, Σοφία, Ξένια, Λίνα, Θεοδοσία, Ιωάννα, Βαλεντίνα και Ηλιάνα. Νιφάδες ήσαν οι Κοραλία και η Αλεξάνδρα και Νεράιδες των Χριστουγέννων η Νανά και η Ελένη.
Μετά την παράσταση, όλοι οι καλεσμένοι υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικης μουσικής απόλαυσαν τα εδέσματα πλούσιου μπουφέ και η αίθουσα εκδηλώσεων μετετράπη σε αίθουσα χορού για να κλείσει η εκδήλωση με το πάρτι των κοριτσιών.
Μακρά ιστορία
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων ιδρύθηκε το 1855 με σκοπό να περιθάλψει και φροντίσει παιδιά που έμειναν ορφανά εξ αιτίας τη θανατηφόρου επιδημίας χολέρας που έπληξε τη χώρα, κυρίως δε την Αθήνα.
Η ιδέα ανήκε στη Μαρία Υψηλάντη και για την υλοποίησή της εργάστηκαν με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα σπουδαίες Αθηναίες όπως η Ζωή Σούτσου, η Κυριακούλα Κριεζή, η Ανδρομάχη Ρενιέρη και η Λουκία Ρίζου.
Η Βασίλισσα Αμαλία ανέλαβε με μεγάλο ενδιαφέρον την προστασία του Ιδρύματος αυτού, που για τον λόγο αυτό έλαβε το όνομά της «Αμαλίειον».
Η πρώτη περιουσία του Αμαλιείου σχηματίστηκε από τις συνδρομές των μελών της Φιλανθρωπικής Εταιρείας. Τα μεγάλα όμως ποσά που επέτρεψαν στο Ίδρυμα να ευδοκιμήσει, προέρχονταν από εισφορές Ελλήνων από την Οδησσό, το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Πετρούπολη, την Τεργέστη και τη Μασσαλία, ύστερα από έκκληση της Βασιλίσσης Αμαλίας.
Μεγάλη συνεισφορά
Σήμερα το Οικοτροφείο παρέχει δωρεάν, σε ευπαθείς ομάδες του μαθητικού πληθυσμού στέγαση, σίτιση, ένδυση και εκπαίδευση για το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και άλλα μορφωτικά ιδρύματα. Χορηγεί υποτροφίες για ανώτερες και ανώτατες σπουδές με κάλυψη των δαπανών τους και πρόσφατα έχει επεκτείνει τους σκοπούς του και λειτουργεί ως σπουδαστική εστία. Επίσης, μπορεί να φιλοξενήσει σε ειδική πτέρυγα των ανακαινισμένων, σύγχρονων και λειτουργικών εγκαταστάσεών του, εντελώς δωρεάν, αριθμό σπουδαστριών από την επαρχία.
Τέλος, πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι σε κρίσιμες για το έθνος περιστάσεις και σε περιόδους μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων, το Οικοτροφείο υπήρξε αρωγός και εκπλήρωσε με αυταπάρνηση το φιλανθρωπικό του καθήκον επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του. Όπως π.χ. το 1953, μετά το φονικό σεισμό στα Ιόνια Νησιά, όταν φιλοξένησε μεγάλο αριθμό ορφανών παιδιών, το έτος 1974 με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο φιλοξενήθηκαν Κυπριωτόπουλα κ.ά.
Από τη διοίκηση του Αμαλιείου έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα διοικείται από ενδεκαμελή διοικούσα επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ. Δέσποινα Μανέα (πρόεδρο), Ευαγγελία Μόσχου (αντιπρόεδρο), Λυκούργο Αρεταίο (έφορο), Σταύρο Μαγγίνα (γεν. γραμματέα) και τους κ.κ. Γεώργιο Βλάχο, Έφη Ζαμπίκου, Παναγιώτα Παληού, Χαράλαμπο Κινάτο, Αγγελική Ρουσσάκη – Σούλτσε, Αγγελική Αλευρογιάννη και Εμμανουήλ Τσουδερό (μέλη).
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ