Σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου θα εξεταστεί, τελικά, ενώπιον του Επιθεωρητή Εργασίας το θέμα των καταγγελιών του Σωματείου Εργαζομένων στην Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου σχετικά με παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, και απαντώντας εμμέσως στο δημοσίευμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ περί προειδοποίησης από την Επιθεώρηση προς τον Δήμο Αμαρουσίου να παραστεί εκπρόσωπός του στη διαδικασία ειδεμή θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης υποστήριξε ότι για την πρώτη εξέταση της υπόθεσης στις 13 Απριλίου ουδέποτε έφτασε στον Δήμο Αμαρουσίου επίσημο έγγραφο για να παραστεί εκπρόσωπος του Οργανισμού ή του Δήμου στη συζήτηση. Γεγονός, πάντως, που αμφισβήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μιλώντας στην «Α» στο περιθώριο της συνεδρίασης.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Χρηστάκης τόνισε ότι ο Δήμος ειδοποιήθηκε τελικά εγγράφως να παραστεί στην εξέταση του θέματος που μετατέθηκε για τις 26 Απριλίου, ενημερώνοντας το Σώμα ότι «ο δικηγόρος του Σωματείου ζήτησε να αποχωρήσει από την συζήτηση ο εκπρόσωπος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κυκλοφορίας και Συγκοινωνίας, παρά το γεγονός ότι η Κ.Ε. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας».
Μετά από αυτά, η συζήτηση αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με τον κ. Χρηστάκη να δηλώνει ότι «οι εκπρόσωποι του Δήμου θα είναι εκεί για να δώσουν όλες τις απαντήσεις στις καταγγελίες του Σωματείου».
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, τα δύο Σωματεία (Εργαζομένων στον Δήμο Αμαρουσίου και στην Δημοτική Συγκοινωνία) συνεχίζουν τον αγώνα τους για την αποκατάσταση στον Δήμο Αμαρουσίου του κριθέντος ως «πλεονάζον» προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό απέστειλαν επιστολές στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και στον Περιφερειάρχη Ηλία Λιακόπουλο για το συγκεκριμένο θέμα, τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω:
Η επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών
Να μην εγκρίνει περαιτέρω συμβάσεις μίσθωσης έργου για τον Δήμο Αμαρουσίου, καθώς και να ενεργήσει για την παραμονή στον Δήμο Αμαρουσίου του πλεονάζοντος προσωπικού καλούν τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση τα Σωματεία Εργαζομένων στον Δήμο Αμαρουσίου και την Δημοτική Συγκοινωνία.
Στη σχετική επιστολή που του απέστειλαν, αναφέρουν τα εξής:
«Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Είμαστε εκπρόσωποι του νομίμως συσταθέντος σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου με την επωνυμία ‘’Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου’’. Όπως γνωρίζετε, στον εν λόγω Δήμο έχει συσταθεί ένα sui generis νομικό μόρφωμα με την επωνυμία “Οργανισμός Εργασίας στο Δήμο Αμαρουσίου”, με σκοπό την επάνδρωση του Δήμου Αμαρουσίου με εργατικό δυναμικό. Ο Οργανισμός αυτός ουσιαστικά είναι ένα μόρφωμα γνήσιου δανεισμού εργαζομένων, ο οποίος λειτούργησε -και σημειωτέον συνεχίζει να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο παρά τη θέση του σε εκκαθάριση- προκειμένου ο Δήμος Αμαρουσίου να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσει τις ρυθμίσεις του νόμου για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ. Η ανωτέρω σκοπιμότητα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας μέρα εργασίας τους οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν ανέλαβαν καθήκοντα και εργάζονται σε θέσεις του Δήμου Αμαρουσίου έως και σήμερα, χωρίς ποτέ να αλλάξουν έκτοτε φορέα απασχόλησης. Τύποις, επομένως, έχουν προσληφθεί από τον ως άνω οργανισμό, αλλά ουσιαστικά εργοδότης τους δεν είναι άλλος από τον Δήμο Αμαρουσίου και τα νομικά πρόσωπα αυτού.
Ωστόσο, με την υπ. αριθμ. 285/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου 105 εργαζόμενοι του ανωτέρω Οργανισμού κρίθηκαν ως δήθεν πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε περιφέρεια ή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της χώρας, καθώς και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου τομέα με την ίδια σχέση εργασίας.
Η κρίση, όμως, αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απολύτως αυθαίρετη, αναιτιολόγητη και σε διαπιστωμένη πραγματική αναντιστοιχία με τις ανάγκες του Δήμου και των νομικών του προσώπων. Ήδη κατά της ως άνω πράξης 28 εργαζόμενοι, που συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που κρίθηκαν ως δήθεν πλεονάζον προσωπικό, έχουν ασκήσει την υπ. αριθμ. 24313/15436/25-06-2009 προσφυγή προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, η οποία όμως παρανόμως απερρίφθη και εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ΚΔΚ, η λειτουργία της οποίας είχε προσωρινά ανασταλεί εξαιτίας της παράνομης σύνθεσής της.
Εν προκειμένω, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό, αφού ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ζητήσει για τις ίδιες ακριβώς θέσεις και για τις ίδιες ειδικότητες να εγκριθούν με απόφασή σας συμβάσεις έργου προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις πάγιες ανάγκες του. Πράγματι, ο Δήμος Αμαρουσίου προσλαμβάνει διαρκώς με νέες συμβάσεις έργου εργαζομένους όχι μόνο στο Δήμο αλλά και στον ίδιο τον Οργανισμό Εργασίας, αψηφώντας το γεγονός ότι αυτός έχει ήδη τεθεί υπό εκκαθάριση!
Είναι προδήλως αντιφατικό αφενός να κρίνει με απόφασή του ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνιστούν πλεονάζον προσωπικό και συνεπώς αδυνατούν να απορροφηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου και των νομικών του προσώπων και αφετέρου, την ίδια χρονική περίοδο, να προβαίνει σε προσλήψεις και να εκδηλώνει ενδιαφέρον για πρόσληψη νέων εργαζομένων μέσω συμβάσεων έργου, επιβαρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο άσκοπα και αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό του Δήμου σε μία περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης.
Επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση η σύναψη από το Δήμο συμβάσεων μίσθωσης έργου είναι παράνομη αφού έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 10 παρ. 2 περ. β’ του ν. 3812/2009 ‘’Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο και άλλες διατάξεις’’ (ΦΕΚ Α’ τ. 234/28-12-2009) που ορίζει ότι: ‘’2. Δεν επιτρέπεται σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου: … β) εφόσον από τις διατάξεις του οικείου οργανισμού ή κανονισμού ή οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας των ΟΤΑ πρώτου βαθμού προβλέπονται οργανικές θέσεις ειδικότητας αντίστοιχης με αυτές για τις οποίες προτείνεται η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου με φυσικά πρόσωπα’’.
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 ‘’Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του ν. 2190/94’’ (ΦΕΚ Α’ τ. 206/ 8-10-1997) ορίζεται ότι προκειμένου να συναφθεί σύμβαση μίσθωσης έργου απαιτείται η προηγούμενη έκδοση εγκριτικής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Ως εκ τούτου, ο νόμος σας αναθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα, διότι ελλείψει έγκρισης κωλύεται η σύναψη των συμβάσεων έργου από τα ν.π.δ.δ.
Επειδή, η ανωτέρω πρακτική του Δήμου Αμαρουσίου είναι αυθαίρετη, προδήλως παράνομη και επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον αφού καταλήγει σε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης. Περαιτέρω, επειδή η διαδικασία αυτή είναι παντελώς αδιαφανής και προκαλεί σοβαρές υπόνοιες παράνομης μεροληπτικής αντιμετώπισής μας από το Δήμο,
Επειδή, ο νόμος σάς έχει αναθέσει την αρμοδιότητα της έγκρισης της απόφασης σύναψης συμβάσεων έργων και ως εκ τούτου έχετε τη νομική υποχρέωση να ασκείται την αρμοδιότητά σας στα πλαίσια της αρχής της νομιμότητας, οφείλεται κατά το νόμο να απόσχετε από την έκδοση εγκριτικών πράξεων κωλύοντας έτσι την σύναψη επιπλέον παράνομων συμβάσεων έργων από τον Δήμο Αμαρουσίου και τα νομικά του πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση έχετε τη νομική υποχρέωση να απόσχετε από την έγκριση παρόμοιων συμβάσεων, εφόσον δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την σύναψη συμβάσεων έργου, πολλώ δε μάλλον όταν -όπως εν προκειμένω- οι συμβάσεις αυτές συνάπτονται παραβλέποντας τις απαγορευτικές του νόμου διατάξεις.
Κύριε Υπουργέ,
επειδή είμαστε πεπεισμένοι για την προσήλωσή σας στις αρχές της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, τις οποίες άλλωστε έχει δεσμευθεί να πρεσβεύει και να υπηρετεί η νέα κυβέρνηση, σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες ενόψει και της προαναφερθείσας αρμοδιότητάς σας, προκειμένου να σταματήσει να διαιωνίζεται η ως άνω παράλογη πρακτική του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία δίχως άλλο είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον, αφού οδηγεί στην ανεξέλεγκτη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε μία δυσχερή οικονομική περίοδο».
Η επιστολή στον γ.γ. της Περιφέρειας
Τη γνωστοποίηση της απόφασης της Περιφέρειας ως προς την προσφυγή που έχουν καταθέσει τον Ιούνιο του 2009 για την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον χαρακτηρισμό μερίδας των συμβασιούχων του Οργανισμού Εργασίας ως «πλεονάζον προσωπικό» ζητούν από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ηλία Λιακόπουλο τα δύο Σωματεία.
Επικαλούμενοι, μάλιστα, το γεγονός ότι ουδέποτε εκδόθηκε επίσημη απόφαση από την Περιφέρεια, κάτι που βάση του νόμου θεωρείται ως «σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής», τα Σωματεία, επικαλούμενοι συγκεκριμένες αποφάσεις τόσο του ΣτΕ όσο και του ΑΣΕΠ, ζητούν από τον Περιφεριάρχη να «δώσει τέλος στην παρανομία που βλάπτει τα εργασιακά δικαιώματά» τους και να συστήσει εκ νέου την προβλεπόμενη Ειδική Επιτροπή για την εξέταση του θέματος.
Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα εξής:
«Αξιότιμε
κ. Γενικέ Γραμματέα,
με την υπ. αριθμ. Πρωτ. Δ.Α.Α. Περιφέρειας Αττικής 24313/15436/25-06-2009 προσφυγή μας ενώπιόν σας ζητήσαμε την ακύρωση της υπ. αριθμ. 285/2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, συνολικά ή, πάντως, καθ’ ό μέτρο αφορά στον χαρακτηρισμό μας ως πλεονάζον προσωπικό για το Δήμο Αμαρουσίου και τα νομικά πρόσωπα αυτού και τη συνακόλουθη μεταφορά μας σε άλλο φορέα του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 150 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α’ τ. 114/8-6-2006) ορίζεται ότι: «ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας αποφαίνεται επί της προσφυγής, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την υποβολή της. Αν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία χωρίς να εκδοθεί απόφαση θεωρείται ότι η προσφυγή έχει απορριφθεί». Σύμφωνα με τα ανωτέρω, σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της αποκλειστικής προθεσμίας του ενός μήνα από την υποβολή της προσφυγής προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψή της.
Εν προκειμένω, ασκήσαμε εμπρόθεσμα και εν γένει παραδεκτώς την προσφυγή μας προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής στις 25 Ιουνίου 2009. Ωστόσο, ελλείψει κοινοποίησης σε εμάς απόφασης επί της ως άνω προσφυγής μας εντός της τασσόμενης από το νόμο αποκλειστικής προθεσμίας του ενός μήνα, τεκμαίρεται ότι αυτή απορρίφθηκε σιωπηρώς. Εν συνεχεία, κατά της σιωπηρής απορριπτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα ασκήσαμε την υπ. αριθμ. πρωτ. Δ.Α.Α. Περιφέρειας Αττικής 31405/20085/18-8-2009 ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006.