Η ΚΛΙΜΑΚΑ, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα των αυτοκτονιών που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια και με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της 10ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, διοργάνωσε την Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν τις δράσεις: «Χορεύουμε για τη ζωή – ενάντια στην αυτοκτονία» στην Πλατεία Κοραή της Αθήνας, ένα χορευτικό δρώμενο από εθελοντές χορευτές με τη συμμετοχή των διερχόμενων και το 1ο Συμπόσιο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές διεξήχθησαν και καμπάνιες ενημέρωσης στα βόρεια προάστια, μεταξύ των οποίων και στο Μαρούσι με περίπτερο ενημέρωσης και διανομής έντυπου υλικού, για τα οποία χορηγός υπήρξε ο Δήμος Αμαρουσίου, ύστερα από αίτημα της οργάνωσης και πρωτοβουλία του δημάρχου Αμαρουσίου Γεωργίου Πατούλη.
Στις 10 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Σταθμού ΗΣΑΠ, που είχε στηθεί το περίπτερο της οργάνωσης συναντήσαμε την εθελόντρια συνεργάτιδα της οργάνωσης Βίκυ Απέργη, η οποία μας ενημέρωσε για το έργο της ΜΚΟ: «Η ΚΛΙΜΑΚΑ ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού».
Όπως μας εξήγησε η κ. Απέργη, η οργάνωση προσφέρει υπηρεσίες ιατρικές, ψυχοκοινωνικές, ειδικής υποστήριξης και φροντίδας σε άτομα και ομάδες ευπαθείς με πολλαπλά προβλήματα που χρήζουν συστηματικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης.
Συμβάλλει στον περιορισμό των ανισοτήτων, στις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα δημόσια αγαθά, στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων του φορέα -συνέχισε η κ. Απέργη- χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Προστασίας και χορηγούς.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας υπό τη μορφή οικοτροφείων, ξενώνων (όπως ο μικρός ξενώνας στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 30 στον Κεραμεικό, επισημαίνει η κ. Απέργη), προστατευμένων διαμερισμάτων, κινητών μονάδων, και κέντρων ημέρας.
Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, θεραπευτικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ατόμων που πάσχουν. Με κύριο άξονα τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η ΚΛΙΜΑΚΑ αναπτύσσει δράσεις για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών και των επιπτώσεων του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς και άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, προγράμματα παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, διακρατικές συνεργασίες, αποστολές ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.
«Όπως αντιλαμβάνεσθε», κλείνει τη κουβέντα μας η κ. Απέργη, «δουλεύουμε για την ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων πέρα από κάθε διάκριση, για το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, επειδή η διαφορετικότητα δεν αποτελεί δικαιολογία για τον κοινωνικό αποκλεισμό».
Πριν την ευχαριστήσουμε για το χρόνο που αφιέρωσε για την ενημέρωσή μας, ρωτήσαμε την κ. Απέργη, τι είναι αυτό που την παρακινεί να συνεχίζει να είναι εθελόντρια και επιστημονική σύμβουλος στην ΚΛΙΜΑΚΑ. Να τι μας δήλωσε: «Αν αδιαφορήσουμε για όλα αυτά τα παιδιά, επειδή παιδιά είναι τα περισσότερα άτομα που ζητάνε τη βοήθειά μας, τα οποία είναι μέρος της κοινωνίας μας, όταν τα χρειαστούμε θα μας προσπεράσουν. Μόνον αν τα αγκαλιάσουμε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.
Γι’ αυτό και όσοι επιθυμούν να συνδράμουν το έργο μας, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα 210-6212121 και 694-4281055, ενώ υπάρχει και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 1018 “Παρέμβασης για την Αυτοκτονία”. Θέλω, δε, εκ μέρους της ΚΛΙΜΑΚΑΣ και μέσα από τη φιλόξενη εφημερίδα σας να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη, που μας βοήθησε για το κιόσκι και για τα έντυπα στην πόλη».