Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων της Άνω Κηφισιάς, όπου έπρεπε να συνδεθεί με υπόγεια διάτρηση κάτω από το ρέμα Σαπφούς με το συλλεκτήριο αγωγό στην περιοχή του Άλσους Αγίου Νεκταρίου Νέας Λέσβου στο Μαρούσι.
Το έργο ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου όμως, την επόμενη ημέρα Παρασκευή 8 Μαρτίου, η Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου, Υπεύθυνη για την Καθημερινότητα του Δημότη, Υπεύθυνη για την προστασία των ρεμάτων του Αμαρουσίου και πρόεδρος Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Λέσβου Αμαρουσίου Ρένα Χαλιώτη έστειλε μήνυμα στον υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς και υπεύθυνο για το έργο Γιώργο Χαϊδόγιαννη και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην αντιδήμαρχο Χωροταξίας Πόλης Νίκο Παναγιώτου, για να δείξουν τις σχετικές άδειες για τις εκσκαφές. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 9 Μαρτίου, περίοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας Αμαρουσίου αντέδρασαν έντονα, ζητώντας επίσης από τους υπεύθυνους να τους δείξουν τις άδειες για τις εκσκαφές και τη διάτρηση του αγωγού.
Σύμφωνα με τους παραβρισκόμενους, τόσο ο αντιδήμαρχος Χωροταξίας Πόλης Κηφισιάς Μανώλης Κουρμαδιάς όσο και ο νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς και πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Παναγιώτου που έφτασαν στο χώρο του έργου δεν είχαν να επιδείξουν άδεια παρά μονάχα την αίτηση που είχαν κάνει στο Δασαρχείο στις 6 Μαρτίου, με αποτέλεσμα η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη νομιμότητα του έργου να οξυνθεί.
Τελικά, ο Δήμος Κηφισιάς έλαβε τη σχετική άδεια από το Δασαρχείο την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο υπάλληλος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς και υπεύθυνος για το έργο Γιώργος Χαϊδόγιαννης δήλωσε ότι «είχαμε λάβει προφορικά την άδεια, επομένως ήταν τυπική διαδικασία να λάβουμε και τη γραπτή. Αυτό που έχει σημασία είναι η τεράστια αξία ενός διαδημοτικού έργου, που έχει ως αποτέλεσμα να φύγουν 4.500 βόθροι από την Άνω Κηφισιά». Επίσης, υπογράμμισε ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να εκτελούμε μια εγκεκριμένη μελέτη της ΕΥΔΑΠ για σύνδεση με το κομμάτι του ρέματος Σαπφούς». Εν κατακλείδι, δεσμεύτηκε ότι «όταν τελειώσουμε θα καλέσουμε τον Δήμο Αμαρουσίου και το Δασαρχείο για να ελέγξουν αν έχει αποκατασταθεί η περιοχή – κάτι που κάνουμε πάντα με τους όμορους δήμους για λόγους καλής γειτονίας».
Σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις προδιαγραφές που όριζε η άδεια του Δασαρχείου και τις προδιαγραφές που είχε τελικά το έργο ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι συνέταξαν καταγγελία, την οποία απέστειλαν στο Δασαρχείο στις 21 Μαρτίου. Σε αυτήν ανέφεραν τα εξής:
«Σε συνέχεια επανειλημμένων προφορικών καταγγελιών, σας υποβάλλουμε και εγγράφως την παρακάτω καταγγελία – έκκληση:
Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αν. Αττικής, που απεστάλη και στο Δασαρχείο Πεντέλης, στις 15/03/2013, δίνεται η έγκριση στον Δήμο Κηφισιάς, για τη διευκόλυνση έργου αποχέτευσης, να προχωρήσει στην κατασκευή προσωρινού ορύγματος διαστάσεων 2μ.Χ2,5μ. σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, εντός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου (άλσος Αγ. Νεκταρίου, περιοχή Ν. Λέσβου), με την προϋπόθεση να μην επέλθει καμία φθορά και αλλοίωση των γεωμορφικών σχηματισμών της περιοχής. Στην ίδια απόφαση ορίζεται ότι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της εφαρμογής της απόφασης είναι το Δασαρχείο Πεντέλης.
Κατόπιν αυτού, σας καλούμε να διαπιστώσετε ότι:
1α. Ανοίχθηκε όρυγμα διαστάσεων πολύ μεγαλύτερων από τις εγκεκριμένες.
β. Διανοίχθηκε ράμπα πλάτους τουλάχιστον 3 μ. και μήκους τουλάχιστον 8 μ.
γ. Πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές και επιχώσεις για τη δημιουργία λεκάνης συγκέντρωσης αποβλήτων διάτρησης.
2α. Για την εξυπηρέτηση του ίδιου έργου αποχέτευσης, έχει, παράνομα, εκσκαφεί, σε εκτός σχεδίου περιοχή, κοντά στο παραπάνω άλσος, όρυγμα διαμέτρου άνω των 10 μ., έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετα εκσκαφές και επιχώσεις σε έκταση άνω των 400 τ.μ.
β. Τα απόβλητα της διάτρησης, που αντλήθηκαν από τη λεκάνη της παραγράφου 1, μεταφέρθηκαν και απορρίφθηκαν στην παρακείμενη πευκόφυτη πλαγιά και στο ρέμα.
Σας καλούμε, στη συνέχεια, να προβείτε, άμεσα, στα πλαίσια της δικαιοδοσίας σας, σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διακοπή της αυθαιρεσίας και της καταστροφής, τη διαφύλαξη και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την αναζήτηση των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, για την επιβολή κυρώσεων και αποζημιώσεων.
Στη διάθεσή σας για παροχή περισσότερων στοιχείων και υπόδειξη των σημείων των επεμβάσεων και των ζημιών.
Οι καταγγέλλοντες – αιτούντες κάτοικοι Αμαρουσίου: Σακελλάρης Κυριάκος, Μυλωνάς Γεώργιος Παπαευστρατίου Σωσάνα, Πάπαρου Λουΐζα, Μπατσούλη Παρασκευή».
«Να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου»
Επίσης, για το ίδιο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Πέτρος Κούκουζας, που βρισκόταν στο χώρο συνεχώς για να ελέγχει την εξέλιξη του έργου, εξιστόρησε το ιστορικό ως εξής:
«Για τις παράνομες εργασίες στο δασάκι του Αγίου Νεκταρίου στη Νέα Λέσβο. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το έργο αποχέτευσης για το Δήμο Κηφισιάς, υπέπεσε σε σειρά παράνομων ενεργειών:
1. Το Σάββατο 09.03.2013 διενήργησε εργασίες ορύγματος μέσα στο δασάκι προκειμένου να προχωρήσει σε οριζόντια υπόγεια διάτρηση, χωρίς τη σχετική άδεια του δασαρχείου.
Με την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής και τη συμβολή της δημοτικής αστυνομίας Αμαρουσίου, παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις από τη δημοτική αρχή Κηφισιάς (ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο αντιδήμαρχος), πως υπήρχε η άδεια του δασαρχείου, οι παράνομες εργασίες σταμάτησαν.
2. Η σχετική άδεια από τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδόθηκε στις 15.03.2013 και επέτρεπε «κατασκευή προσωρινού ορύγματος διαστάσεων 2 μ x 2,5 μ».
Οι κάτοικοι της περιοχής ξανακινητοποιήθηκαν στις 19, 20 & 21.03.2013 όταν διαπίστωσαν πως:
Α. το κατασκευασμένο όρυγμα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο.
Β. ο μπετονίτης που είχε χρησιμοποιηθεί για την οριζόντια διάτρηση σχημάτισε λεκάνη μεγάλης διαμέτρου δίπλα στα πεύκα του δάσους.
Γ. το συνεργείο της εταιρίας είχε προβεί σε μερική άντληση του μπετονίτη, από τη λεκάνη, τον οποίο είχε διοχετεύσει σε παρακείμενο ρέμα (της οδού Δαγκλή) προκαλώντας ζημιά στην πανίδα της περιοχής.
Μετά από συνεχείς, για τρεις ημέρες, οχλήσεις τόσο προς το δασονομείο και το δασαρχείο, όσο και προς τη δημοτική αστυνομία του Δήμου Αμαρουσίου, ειδήμονες του δασονομείου Αγίου Στεφάνου επισκέφτηκαν το χώρο και διαπίστωσαν με μεγάλη τους έκπληξη τις παρανομίες».
«Απούσα η Τεχνική Υπηρεσία Αμαρουσίου»
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Π. Κούκουζας δήλωσε ότι «σε όλη την εξέλιξη της υπόθεσης είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς να καλύψει τις παράνομες ενέργειες που εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια της και η απουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία παρόλο που δεν έχει επιβλέποντα ρόλο για το έργο θα έπρεπε να δείξει την ευαισθησία της για τα έργα που εξελίσσονται στην πόλη μας. Ότι δηλαδή έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής θα έπρεπε να το έχουν κάνει οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου με την καθοδήγηση της δημοτικής αρχής.
Πάρα πολύ καθυστερημένα και πάντως κατόπιν εορτής, όταν το έργο είχε ήδη σταματήσει με τις ενέργειες των κατοίκων, η δημοτική αρχή Αμαρουσίου κινητοποιήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου προσπαθούσαν να κατευνάσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων, προτρέποντάς τους «να αφήσουν το έργο να συνεχιστεί».
Κατά τη άποψή μου στο άμεσο μέλλον χρειάζεται:
1. Να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου. Είτε εκτελούσε εργασίες χωρίς άδειες, είτε επέβλεπε εργασίες χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές άδειες, είτε προέβη σε καταστροφικές για το περιβάλλον εργασίες είτε δεν κατήγγειλε αυτές τις εργασίες, ως όφειλε από το θεσμικό του ή υπηρεσιακό του ρόλο.
2. Να υποχρεωθεί άμεσα όποιος προέβη σε καταστροφικές εργασίες για το περιβάλλον, σε πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και σε υλική αποζημίωση της γειτονιάς.
Η αντίληψη κάποιων εργολάβων «το κράτος είμαι εγώ», χωρίς να σέβονται ανθρώπους, περιβάλλον, υγεία και ασφάλεια πρέπει να αποδοκιμαστεί και στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.
Όσο υπάρχουν ενεργοί πολίτες στις γειτονιές της πόλης, οι οποίοι κινητοποιούνται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής τους, είμαι βέβαιος πως οι αυθαιρεσίες είτε των εργολάβων είτε των υπαλλήλων θα περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό».
❍ ❍ ❍
Ατελέσφορη η προσπάθεια επικοινωνίας με το Δασαρχείο
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 21 Μαρτίου έσπευσε στον χώρο ύστερα από αίτημα της Δημοτικής Αστυνομίας Αμαρουσίου το Δασονομείο Αγίου Στέφανου, το οποίο συνέταξε έκθεση που έστειλε με τη σειρά του στο Δασαρχείο. Παρότι η εφημερίδα μας έστειλε έγγραφο στο Δασαρχείο προκειμένου να μάθει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, εντούτοις, δεν έλαβε καμία απάντηση.
Ρένα Χαλιώτη
«Κινητοποιήθηκα άμεσα μέσα από τις Υπηρεσίες του Δήμου»
Άμεσα κινητοποιήθηκε για τη διάνοιξη του χαντακιού μέσα στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου στο πλαίσιο του έργου Αγωγός Ακαθάρτων Άνω Κηφισιάς υποστηρίζει η Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου, Υπεύθυνη για την Καθημερινότητα του Δημότη, Υπεύθυνη για την προστασία των ρεμάτων του Αμαρουσίου και πρόεδρος Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Λέσβου Ρένα Χαλιώτη.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας, η κ. Χαλιώτη υποστήριξε ότι κινήθηκε μέσω των Υπηρεσιών του Δήμου καταφέρνοντας να σταματήσουν το έργο, προκειμένου ο Δήμος Κηφισιάς να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τα νομιμοποιητικά στοιχεία. Στη συνέχεια ακολουθούν αναλυτικά οι ενέργειες που πραγματοποίησε:
«Το απόγευμα της Παρασκευής 8-3-2013 υπέπεσε στην αντίληψή μου και επιβεβαιώθηκε από κατοίκους της περιοχής της Νέας Λέσβου η διάνοιξη χαντακιού μέσα στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου (ΚΧ 392) στο πλαίσιο του έργου Αγωγός Ακαθάρτων Άνω Κηφισιάς που εξελίσσεται, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, μέσα στα όρια του Δήμου μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Λέσβου Αμαρουσίου.
Άμεσα ενημέρωσα τον Δήμαρχο Αμαρουσίου ο οποίος μου είπε να ενδιαφερθώ ως υπεύθυνη Δημοτική Σύμβουλος για την προστασία των ρεμάτων και ως Πρόεδρος του Συλλόγου της περιοχής.
Άμεσα επίσης μίλησα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κηφισιάς αλλά και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Κηφισιάς κ. Χαϊδόγιαννη. Μου απήντησαν ότι έχουν στείλει αίτηση για άδεια στο Δασαρχείο Πεντέλης από τις 6-3-2013 και περιμένουν θετική απάντηση έως Σάββατο 9-3-2013 μεσημέρι. Ωστόσο συμφωνήσαμε να σταματήσει το έργο μέχρι να προσκομίσουν την άδεια.
Την επόμενη το μεσημέρι, κάτοικοι με πληροφόρησαν ότι ο εργολάβος ήταν στο σημείο της εξέλιξης του έργου όπου υπήρχαν και κάποιοι κάτοικοι διαμαρτυρόμενοι. Αμέσως ειδοποίησα τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δήμου Αμαρουσίου ο οποίος και έστειλε την Δημοτική Αστυνομία επί τόπου και σταμάτησε το έργο μέχρι να προσκομίσουν την άδεια του Δασαρχείου.
Τη Δευτέρα 11-3-2013 έστειλα κατεπείγον έγγραφο προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου και η Τεχνική Υπηρεσία έστειλε με της σειρά της αυστηρό έγγραφο προς το Δήμο Κηφισιάς με το οποίο ζητούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία για τη συνέχιση του έργου.
Το έργο διεκόπη μέχρι τις 19-3-2013 που είχαν την άδεια του Δασάρχη στα χέρια τους.
Όμως στις 21 Μαρτίου το μεσημέρι, μετά από αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμαρουσίου στο σημείο της εξέλιξης του έργου, διαπιστώθηκε ότι απαιτούντο και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία.
Έτσι στις 22-3-2012 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας δια του Αντιδημάρχου σταμάτησε το έργο ξανά μέχρι να προσκομισθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη συνέχιση του έργου.
Τέλος, στα τέλη Μαρτίου ο Δήμος Κηφισιάς απέστειλε έγγραφο προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου ζητώντας τη συνέχιση των εργασιών. Η Τεχνική Υπηρεσία από την πλευρά της επεξεργάζεται τα στοιχεία και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να πράξει τα δέοντα».