Συνεχίζονται τα επεισόδια ανακοινώσεων και απαντήσεων μεταξύ του αντιδημάρχου Β. Κόκκαλη και του Συλλόγου Πολυδρόσου, μετά την ενημέρωση του Συλλόγου για το «Σίριαλ ατυχημάτων στην οδό Φραγκοκλησιάς».
Σε νεώτερη ανακοίνωσή του, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυδρόσου, ο πρόεδρος Παναγιώτης Α. Πάντος αναφέρει τα εξής: «Αγαπητέ αντιδήμαρχε κ. Βασίλη Κόκκαλη, η καταγραφή μιας δεκάδας περίπου οδικών ατυχημάτων, ορισμένων από αυτά με μεγάλη σφοδρότητα, στην οδό Φραγκοκλησιάς, από κατοίκους και μέλη του συλλόγου, μας έχουν προβληματίσει και αναγκάσει για δημόσιες παρεμβάσεις μας.
Η ιστορία των ατυχημάτων μπορεί να εξεταστεί σε τρεις απόλυτα διακριτές χρονικές περιόδους, συγκεκριμένα:
α. Πριν τις 16 Οκτωβρίου 2014 ημερομηνία που άνοιξε το νέο τμήμα της οδού Φραγκοκλησιάς προς τη Λ. Πεντέλης. Μέχρι τότε η Φραγκοκλησιάς εξυπηρετούσε τοπική οδική κυκλοφορία που δεν ξεπερνούσε τα 7.000 οχήματα/24ωρο.
β. Από τις 16 Οκτωβρίου 2014 μέχρι τον Μάιο 2015 όταν ξεκίνησαν στην περιοχή τα έργα της βιοκλιματικής αναβάθμισης και της κατασκευής του ποδηλατοδρόμου. Αυτό το διάστημα η κυκλοφορία αυξήθηκε κατακόρυφα από υπερτοπικούς χρήστες και υπερδιπλασιάστηκε στα 18.000 οχήματα/24ωρο, με ένα μέσο πλάτος οδοστρώματος εξυπηρέτησης περίπου στα 10 μέτρα.
γ. Από τον Μάιο 2015 μέχρι σήμερα που εξελίσσεται η κατασκευή του έργου της βιοκλιματικής, όταν σε ένα τμήμα της οδού Φραγκοκλησιάς περίπου 700 μέτρων (Καψάλα έως Ευζώνων) από το συνολικό μήκος των 1.850 μέτρων (Λ. Κηφισίας έως Πεντέλης) το πλάτος οδοστρώματος περιορίστηκε στα 6,5 μέτρα, με τους κυκλοφοριακούς φόρτους αν όχι περαιτέρω αυξημένους στα ίδια επίπεδα των 18.000 οχημάτων/24ωρο.
Στοιχεία του ακριβή αριθμού των ατυχημάτων και των συνθηκών που έχουν καταγράφει, μπορείτε υπηρεσιακά να αναζητήσετε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και την αρμόδια Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Τα στοιχεία αυτά θα καταδείξουν στους μελετητές του έργου κατασκευής του ποδηλατοδρόμου και της «Επικαιροποίησης Κυκλοφοριακών Μελετών Π.Ε. Πολυδρόσου-Νέου Αμαρουσίου, λόγω διάνοιξης της οδού Φραγκοκκλησιάς» τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αύξηση της οδικής ασφάλειας των πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων.
Η άμεση υλοποίηση της «Επικαιροποίησης Κυκλοφοριακών Μελετών Π.Ε. Πολυδρόσου-Νέου Αμαρουσίου, λόγω διάνοιξης της οδού Φραγκοκλησιάς» (ΑΔΑ : 7ΚΔ4ΩΨ9-ΖΥΒ) ομόφωνα ψηφισμένων στο ΔΣ της 19 Ιουλίου 2016 δυο χρόνια περίπου αργότερα από τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς παραμένει ζητούμενο. Ευχής έργο τα μέτρα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης να υλοποιηθούν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όταν παιδιά όλων των ηλικιών θα διασχίζουν την υπόψη οδό που στερείται αυτή τη στιγμή όλων των διαβάσεων πεζών που ‘‘καταργήθηκαν’’ από το έργο της βιοκλιματικής.
Για το ατύχημα τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου το οποίο προκάλεσε τη δημόσια παρέμβαση σας μερικές επισημάνσεις:
α. Ο ανθρώπινος παράγοντας (χρήστες της οδού) είναι αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα παραδεκτό από σειρά επιστημονικών μελετών ότι, έχει ως αιτία κύρια συμμετοχή στα ατυχήματα. Υπάρχουν όμως ως γνωστό και άλλες δυο κύριες αιτίες των ατυχημάτων το όχημα και η οδός – περιβάλλον.
β. Οι φωτογραφίες του Δ.Τ. σας από το σημείο είναι μέρα-μεσημέρι και από επιλεγμένες οπτικές γωνίες, ενώ το συγκεκριμένο συνέβη με άλλες συνθήκες φωτισμού (04:00 πμ).
γ. Η διασταύρωση Ακακιών και Φραγκοκλησιάς είναι σημασμένη (πινακίδες ρύθμισης κυκλοφορίας) και όχι σηματοδοτούμενη (ύπαρξη σηματοδοτών ή φαναριών) Νόμος 4266/16 Ιουνίου 2014 ΦΕΚ 135/ A /2014, όπως αναφέρετε στο Δ.Τ. σας και όχι πλήρως (σημασμένη) σύμφωνα με το νόμο.
δ. Η Ακακιών κύρια οδός του Πολυδρόσου Αμαρουσίου & Χαλανδρίου από την οδό Επιδαύρου έως την οδό Φραγκοκλησιάς (μήκος 900 μέτρα) έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων οδών (12) που διασταυρώνεται.
ε. Η ορατότητα των σημάτων STOP (Ρ-2) που βρίσκονται τοποθετημένα στη διασταύρωση με την οδό Φραγκοκλησιάς και στα δυο πεζοδρόμια, από λήψεις με όχημα της GoogleEarth για το πρόγραμμα streetview σε συνθήκες ημέρας, είναι για απόσταση 25 μέτρων, 10 μέτρων και 5 μέτρων.
στ. Η φωτογραφία του συλλόγου που αναφέρετε και ειδικότερα το σήμα STOP πλησίον του τηλεφωνικού θαλάμου κανένα ρόλο δεν έπαιξε στο συγκεκριμένο ατύχημα, διότι το επιβατικό είχε κατεύθυνση κίνησης από το Χαλάνδρι στο Πολύδροσο δηλαδή ακριβώς απέναντι. Όμως από την ίδια φωτογραφία (σε κόκκινο κύκλο) προκύπτει ο μη καλός φωτισμός της μιας εκ των πινακίδων STOP.
ζ. Από τις επόμενες φωτογραφίες προκύπτουν ότι το επιβατικό έχει ίχνη πεδήσεως πριν τη διασταύρωση (όταν ο οδηγός προφανώς καθυστερημένα αντιλήφτηκε τα σήματα STOP), η δε τελική θέση του φορτηγού οχήματος σε συνδυασμό με τα ίχνη πέδησης καταδεικνύουν ότι κινείτο πιθανόν έξω από την προβλεπόμενη λωρίδα κυκλοφορίας επί της οδού Φραγκοκλησιάς (από Λ. Πεντέλης προς Λ.Κηφισίας) από την έλλειψη οριζόντιας σήμανσης αυτής και για τους ειδικούς και την ταχύτητα του.
Για την απόδοση καλύτερα της πραγματικότητας παραθέτουμε ενδεικτικά 9 φωτογραφίες από αντίστοιχα ατυχήματα στην οδό Φραγκοκλησιάς από τον Οκτώβριο 2014 μέχρι σήμερα.
Κρατούμε τα περί συμπόρευσης, με προϋπόθεση τη συναντίληψη της πραγματικότητας και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, τα περί λαϊκισμού δεν χρειάζεται να τα σχολιάσουμε απλά τα επιστρέφουμε».
Η απάντηση του αντιδημάρχου
Σε απάντησή του στην ανάρτηση του Συλλόγου Πολυδρόσου σχετικά με την οδό Φραγκοκλησιάς και τα ατυχήματα σε αυτήν, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου Β. Κόκκαλης επισημαίνει τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ανεξάρτητα από τις στατιστικές ανακρίβειες αναφορικά με την συχνότητα των ατυχημάτων και την πυκνότητα των διερχομένων οχημάτων στη συγκεκριμένη οδό, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας θα ελέγξει τις παρατηρήσεις σας και όπου χρειάζεται κάποια διόρθωση ή παρέμβαση θα προχωρήσει σε υλοποίηση όσων απαιτούνται. Εκείνο που ασφαλώς προέχει είναι η δημιουργία συνθηκών αποτροπής ατυχημάτων.
Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος παράγων είναι κατά κανόνα ο κύριος συντελεστής της δημιουργίας τροχαίων ατυχημάτων. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι εξ ορισμού ο Δήμος μας ελάμβανε, λαμβάνει και θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο, που αποβλέπει στην προστασία των πολιτών και ιδίως των παιδιών, ενόψει μάλιστα και της νέας σχολικής περιόδου – γι’ αυτό δεν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε υπόδειξη.
Τέλος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε η επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή του Πολυδρόσου-Νέου Αμαρουσίου ήδη έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και σήμερα εκκρεμεί η έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής».
Επιμένει ο Σύλλογος Πολυδρόσου
Μετά την απάντηση του αντιδημάρχου, ο Σύλλογος Πολυδρόσου επανήλθε για να επισημάνει τα εξής για τα «Ατυχήματα στην οδό Φραγκοκλησιάς και την οδική ασφάλεια Πολυδρόσου»:
«Αγαπητέ αντιδήμαρχε κ. Βασίλη Κόκκαλη, καμία στατιστική ανακρίβεια δεν υπάρχει για τα 9 συγκεκριμένα ατυχήματα, καταγεγραμμένα, φωτογραφημένα και δημοσιευμένα στον τοπικό Τύπο. Τον ακριβή συνολικό αριθμό και τη συχνότητα των ατυχημάτων έχουν οι αρμόδιες αρχές, μπορείτε να τα αναζητήσετε και σχετικά να μας ενημερώσετε.
Για την πυκνότητα των διερχόμενων οχημάτων τα στοιχεία που αναφέρθηκαν είναι αυτά που μας έχουν γνωστοποιηθεί από τους αρμοδίους μελετητές του Πολυτεχνείου της Πάτρας, συνεργάτες διαχρονικά του Δήμου Αμαρουσίου σε θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
Στοιχεία καταγραφής της οδικής κυκλοφορίας έχουμε σε οπτικό υλικό από όπου αν ενδιαφέρεστε μπορείτε ενδεικτικά να διαπιστώσετε, την πυκνότητα της κυκλοφορίας, τις ταχύτητες και τους τύπους των οχημάτων που διασχίζουν την οδό Φραγκοκλησιάς. Δεν διαφέρουν πολύ από τα στοιχεία των μελετητών αφού καταγράφονται ροές 810 οχημάτων/ώρα.
Ως γνωστό εκτός του ανθρωπινού παράγοντα υπάρχουν άλλες δυο κύριες σημαντικής βαρύτητας αιτίες των ατυχημάτων, το όχημα και η οδός – περιβάλλον. Για την τελευταία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο δήμος. Η ‘‘Επικαιροποίηση Κυκλοφοριακών Μελετών Π.Ε. Πολυδρόσου-Νέου Αμαρουσίου, λόγω διάνοιξης της οδού Φραγκοκλησιάς’’ που έχει ομόφωνα εγκριθεί από το Δ.Σ. στις 19-07-2016 υλοποιήθηκε σε επίπεδο δήμου 21 μήνες μετά τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς, ενώ θα έπρεπε κατά την άποψή μας να έχει προηγηθεί της διάνοιξης και της κατασκευής του ποδηλατοδρόμου. Γνωρίζουμε φυσικά τις διαδικασίες εξέλιξής της, όπως αυτό ρητά αναφέρεται στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας.
Εκείνο που προέχει είναι η άμεση υλοποίησή της για τη δημιουργία συνθηκών αποτροπής ατυχημάτων.
Οι επισημάνσεις μας για τις διαβάσεις πεζών κατά μήκος των οδών Φραγκοκλησιάς, Σάμου και Πηγάσου έχουν σχέση με τη κατάργησή τους από έτους περίπου στα πλαίσια των έργων της βιοκλιματικής αναβάθμισης και της μη πρόβλεψης κατασκευής τους στα αρχιτεκτονικά σχέδια κατασκευής του ποδηλατοδρόμου.
Τέλος συμπόρευση και εποικοδομητική συνεργασία δεν μπορούν να υπάρξουν με διατυπώσειςτου τύπου ‘‘…δεν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε υπόδειξη’’, τη στιγμή μάλιστα που συνάδελφός σας αντιδήμαρχος, μέσω του θεσμού της Επιτροπής Διαβούλευσης, προσπαθεί με επιτυχία το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει τις προτάσεις και του τελευταίου δημότη κατοίκου της πόλης για τα θέματα που τον απασχολούν. Υπάρχει ενιαία πολιτική αντιμετώπισης των θεμάτων ή επικρατούν διαφορετικές αντιλήψεις στους κόλπους της δημοτικής αρχής;».
Τέλος, σε νεώτερη απάντησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου Β. Κόκκαλης εστιάζει στα εξής: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
1. Τα εννιά ατυχήματα στη διάρκεια 1,5 έτους στα οποία αναφέρεστε δεν καταγράφηκαν από την Τροχαία, γιατί ήσαν μόνον με υλικές ζημίες και πρόδηλα όχι σοβαρής μορφής. Καταγράφηκαν όμως από τις ασφαλιστικές εταιρείες για προφανείς λόγους. Εξάλλου από τις ίδιες τις φωτογραφίες που παραθέτετε, είναι φανερό ότι οφείλονται σε αντικανονική είσοδο στο αντίθετο ρεύμα (ευθύνη οδηγού), είτε σε πτώση κλαδιών δένδρου κ.λπ. Δεν σχετίζονται επομένως με τη βιοκλιματική ή με την κυκλοφοριακή μελέτη.
Για λόγους σύγκρισης σας αναφέρουμε ότι στην οδό Φραγκοκλησιάς σημειώθηκαν τα παρακάτω ατυχήματα με τραυματισμούς, με υλικές ζημίες και συνολικά στα έτη 2013 και 2014.
2013: 2 με τραυματισμούς, 9 με υλικές ζημίες, σύνολο 11.
2014: 3 με τραυματισμούς, 21 με υλικές ζημίες, σύνολο 24.
Οι συγκρίσεις είναι αξιοσημείωτες.
2. Τα στοιχεία του Πολυτεχνείου Πατρών αναφέρουν τα 889 οχ/ώρα σαν ώρα αιχμής. Η μέση ημερήσια κυκλοφορία είναι 7.998 ox/ημερησίως, συνεπώς άλλο 8.000 και άλλο 18.000.
3. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης αποτελεί η έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία αναμένεται.
4. Ήδη έχετε ενημερωθεί ότι θα προχωρήσει ο Δήμος σε χάραξη διαβάσεων πεζών στις θέσεις στις οποίες αναφέρεστε και δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί επαναλαμβάνεστε σε θέματα που έχουν δρομολογηθεί.
5. Ο θεσμός της Επιτροπής Διαβούλευσης, που η διοίκησή μας ενεργοποίησε, αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής. Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που διατυπώνονται εκεί λαμβάνονται υπόψη και αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον.
Τέλος, μας προκαλεί εντύπωση η συνεχής ενασχόληση με θέματα των οποίων η λύση έχει δρομολογηθεί, από τον Δήμο μας και βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την επιμονή σας αυτή να επαναλαμβάνετε τα ίδια ερωτήματα μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Άλλωστε, οι υπηρεσίες του Δήμου μας, οι αντιδήμαρχοι και ο μελετητής είναι καθημερινά διαθέσιμοι σε κάθε δημότη και κάθε Εξωραϊστικό Σύλλογο. Είναι περίεργο γιατί έχετε επιλέξει αντί για τον ουσιαστικό διάλογο τον ανούσιο χαρτοπόλεμο. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του».