Με την χαρακτηριστικά οργισμένη φράση «κλείστε τα αυτιά σας στις βλακείες που ακούτε», ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου απευθύνθηκε στους γονείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του 18ου Νηπιαγωγείου, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει για το μέλλον των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων και των μαθητών τους, μετά τα προβλήματα που έχουν προκύψει ως προς τις υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις.
Το ξέσπασμα του δημάρχου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου ήρθε στο πλαίσιο των απαντήσεών του σε σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσε προ ημερησίας διατάξεως ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου Δημήτρης Πολυχρονιάδης.
Για τις «πολλαπλές» καθυστερήσεις στο 1ο Δημοτικό
Ο δημοτικός σύμβουλος κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών ανέγερσης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων – προσθήκη στο υπάρχον κτήριο – του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, με δεδομένο, όπως ανέφερε, ότι οι εργασίες ανέγερσης έχουν σταματήσει ενώ έχει κλείσει, ως εργοτάξιο, το ήμισυ του προαύλιου χώρου του ομώνυμου σχολείου προκαλώντας αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου. Όπως τόνισε, «ο εργολάβος υποστηρίζει ότι χρειάζεται μελέτη αντιστήριξης, κάτι που θα έπρεπε να το γνωρίζει όταν κατέθεσε την προσφορά για να αναλάβει το έργο», ενώ αναφέρθηκε και στις φήμες που θέλουν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να μετακομίζουν στις εγκαταστάσεις του παρακείμενου Αμαλίειου Ιδρύματος.
Η απάντηση του δημάρχου κινήθηκε σε έντονο ύφος. «Δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο μεταφοράς του σχολείου στο Αμαλίειο. Και απευθύνομαι προς τους γονείς: Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα μεταφοράς του 1ου Δημοτικού αλλού. Κλείστε τα αυτιά σας στις βλακείες που ακούγονται», τόνισε ξεκινώντας ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου και κατόπιν αναφέρθηκε στην υφή του προβλήματος.
«Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ήταν αίτημα χρόνων της σχολικής κοινότητας του 1ου Δημοτικού Σχολείου, εμείς ως διοίκηση την εισακούσαμε και την εντάξαμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, έγινε διαγωνισμός και μετά από τις καθυστερήσεις που οφείλονται στις ενστάσεις που πάντα γίνονται μεταξύ εργολάβων, κατέληξε στον συγκεκριμένο ανάδοχο, ο οποίος από τη μέρα που μπήκε μέσα μόνο το έργο δεν κοιτάει να τελειώσει,. Συνέχεια κάνει καθυστερήσεις, φτάσαμε ένα χρόνο με σκαμμένο το προαύλιο», τόνισε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Φτάσαμε στο σημείο να ρωτάμε αν τελικά θα το κάνει το έργο ή όχι με βάση την προσφορά που κατέθεσε. Και αρχίζει δικαιολογίες του τύπου “ανέβηκαν οι τιμές στα υλικά, δεν “βγαίνω”, χρειάζεται μελέτη αντιστήριξης”. Όταν δηλαδή έκανε την προσφορά του δεν ήξερε τι προέβλεπαν οι μελέτες και τι έπρεπε να κάνει; Εμείς σε τέτοιου τύπου παιχνίδια εργολάβων δεν θέλουμε να πέσουμε και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς μέσα στην αίθουσα που να θέλει να διευκολύνει τα παιχνίδια κερδοσοκοπίας κάποιων εργολάβων. Και φυσικά η αίτησή του για λύση της σύμβασης αζημίως για τον ίδιο απορρίφθηκε με βάση τον νόμο και φυσικά οδηγήθηκε στο αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο, του όποιου την απόφαση περιμένουμε. Και ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου οργάνου θα προχωρήσουμε παρακάτω και τότε θα ενημερώσουμε τον κόσμο».
Και ο δήμαρχος κατέληξε: «Το έργο θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, κρατάει 3 χρόνια αυτή η ιστορία. Επειδή κάποιοι εργολάβοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν παιχνίδια με τον Δήμο Αμαρουσίου, εμείς δεν θα το κάνουμε. Όταν έχουμε την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου, τότε θα κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα εδώ για να εξετάσουμε τι πρέπει να κάνουμε»
Για τη (νέα) μεταστέγαση του 18ου Δημοτικού
Σχετικά με με τις πρωτοβουλίες – αποφάσεις που έχει λάβει αναφορικά με την μεταστέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου λόγω λήξης της σύμβασης εγκατάστασης των αιθουσών ελαφράς προκατασκευής στο οικόπεδο που φιλοξενείται, ο Δ. Πολυχρονιάδης ρώτησε την δημοτική Αρχή για τα εξής: «Οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου εξασφαλίζουν την μονιμότητα της εγκατάστασής του και το ενιαίο της λειτουργίας του; Ποια είναι η βούληση της δημοτικής Αρχής αναφορικά με την εξεύρεση μόνιμης και σταθερής λύσης για την ανέγερση κτηρίου που θα εξυπηρετεί τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου ως όμορου νηπιαγωγείου του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου;».
Για το θέμα ο δήμαρχος σημείωσε δηκτικά ξεκινώντας ότι «το πρόβλημα προήλθε από τον “εμφύλιο” των γονέων και των εκπαιδευτικών των συστεγαζόμενων 18ου Νηπιαγωγείου και 18ου Δημοτικού Σχολείου, για να το αν το νηπιαγωγείο πρέπει να παραμείνει στον χώρο ή όχι». Και πρόσθεσε: «Έτσι οδηγηθήκαμε στον διαχωρισμό τους και μάλιστα σε περίοδο που το κράτος εισήγαγε την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση δίχως καμία προετοιμασία. Και χρειάστηκε ο Δήμος να φτιάξει 14 σχολικές αίθουσες σε ελάχιστο χρόνο. Ξεχάσαμε τον αγώνα δρόμου που κάναμε για να στεγάσουμε όλα τα παιδιά; Καταφέραμε, όμως, να το λύσουμε το πρόβλημα, ενώ σε άλλους Δήμους της χώρας δεν λύθηκε. Μετά από αλλεπάλληλους διαγωνισμούς, ο μόνος κατάλληλος χώρος ήταν ο υφιστάμενος που βρίσκεται κοντά στο προηγούμενο νηπιαγωγείο. Όμως το συγκεκριμένο οικόπεδο πωλήθηκε και ο νέος ιδιοκτήτης του, όπως έχει το δικαίωμα, θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία του. Ωστόσο, η σύμβαση που διαρκεί ως τον επόμενο Σεπτέμβριο ισχύει κανονικά δίχως κανένα πρόβλημα.
Στο ενδιάμεσο διάστημα, όμως, εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να βρούμε νέο χώρο. Ο χώρος αυτός υπάρχει και προβλέπεται μέσα στο νέο σχέδιο πόλης στην περιοχή “Ελληνική Παιδεία”, με χρήσεις Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου, στην οδό Ευκαλύπτων. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μας ανήκουν αυτοί οι χώροι, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία θέσπισης του νέου σχεδίου. Επομένως, έως ότου αυτό γίνει, πρέπει να βρούμε άλλον χώρο. Εντοπίσαμε ένα οικόπεδο στο τέλος της οδού Αγίας Ελεούσης, ιδιοκτησίας της Ελεήμονος Εταιρείας, μόλις 120 μ. από τον υφιστάμενο χώρο όπου βρίσκεται τώρα το 18ο Νηπιαγωγείο. Ήρθαμε σε επαφή με το πρόεδρο της Ελεήμονος, ο οποίος δήλωσε θετικός προς ενοικίαση κι εμείς του ξεκαθαρίσαμε ότι το θέλουμε για αρκετά χρόνια, μέχρι να χτιστεί το νέο σχολείο, διότι δεν μπορούμε να μετακινούμε συνέχεια τα παιδιά. Επομένως, δεν συντρέχει ούτε σε αυτή την περίπτωση λόγος ανησυχίας για τους γονείς».